Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE HERMAN GREF?

Prvi čovjek Sberbanka: Putinov vojnik koji obožava Goethea i treninge

ivica todorić, gref
Foto: Agrokor
1/2
VL
Autor
Valentina 
Wiesner Mijić
23.03.2017.
u 11:30

Bivši ministar gospodarskog razvitka i trgovine već deset godina vodi najveću rusku banku, koja ovih dana odlučuje o sudbini Agrokora

Možda on i ne donosi baš sve ključne odluke jer je kao strateški resurs ruske države Sberbank ipak zona odlučivanja Vladimira Putina, no kao čelni čovjek te institucije svakako ima mandat da o njima govori. On je Herman Oskarovič Gref, već deset godina predsjednik uprave Sberbanka, bivši ruski ministar gospodarskog razvoja i trgovine i Putinova osoba od povjerenja i utjecaja. Premda može izgledati da bi svatko tko bi bio instaliran na njegovu poziciju imao na raspolaganju isti – zapravo nikakav – manevarski prostor samostalnog djelovanja, to ne znači i da je posrijedi fikus-rola. U okviru predefiniranih pozicija ruskog svemira, Herman Gref ima pred sobom cijelu jednu Mliječnu stazu da u njoj vodi brojne zvjezdane ratove.

Iz njemačke židovske obitelji

Izgleda da smo u tom prostoru i mi mapirani na dostatno vrijednoj poziciji da se konačno i on osobno oglasi i pošalje poruku vezanu uz jednu tvrtku, dosad prilično marginalnu za Rusiju, no puštenu da postane prevažna za hrvatsko gospodarstvo. Probleme Agrokora Gref je u svom obraćanju ruskim novinarima nazvao privremenima i ponovio prethodnu poruku svoga zamjenika Maksima Poletajeva, da ih ne zanima upravljanje maloprodajom u istočnoj Europi. Gref se dosad nije javno bavio Hrvatskom. Taj je posao pri ulasku na naše tržište obavljao Sergej Gorkov, bivši potpredsjednik Sberbanka, kojega je lani, nakon odlaska iz banke, na toj poziciji naslijedio Maksim Poletajev. No, očito je procijenjeno da situacija zahtijeva dodatnu akceleraciju pa se iz centra moći oglasio i glavni šef.

Tko je uopće Herman Gref?

Putinov savjetnik još od 1990-ih, taj 53-godišnji pravnik rođen je u Kazahstanu, u njemačkoj obitelji koja je ondje potražila utočište pred eskalacijom progona Židova. Na ruskoj ćirilici ime mu je German, no s obzirom na njemačke korijene, Herman je ipak izvornik. Nakon dvogodišnjeg služenja vojske i studiranja u Omsku, u Sibiru, seli se u Sankt Peterburg (tadašnji Lenjingrad) gdje kratko radi na sveučilištu i završava poslijediplomski studij prava. Na putu od gotovo bezličnih poslova u gradskoj administraciji do strelovita uspona ključan je bio trenutak kad je upoznao svog radnog kolegu, tada tek pomoćnika gradonačelnika Anatolija Sobčaka – Vladimira Putina koji uskoro postaje mnogo više od lokalnog aparatčika. Ostalo je povijest: s napredovanjem Putinove karijere imenovan je na mjesto prvog zamjenika ministra državne imovine Ruske Federacije, u upravni odbor Federalne komisije za tržište vrijednosnih papira, državni telekomunikacijski holding Svyazinvest i Gazprom. Bio je glavni odvjetnik u procesu ruskog pridruživanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i formiranju državnog stabilizacijskog Fonda rezervi. Ministar postaje 2007. nakon Putinova izbora za predsjednika, a upravo je pod njegovom palicom Rusija srezala porez na dohodak i reformirala zakone o privatnom vlasništvu preživjele iz doba Sovjetskog Saveza.

Međunarodna ekspanzija

Vođenje Sberbanka njegov je novi radni zadatak koji preuzima 2007. – u jeku krize banku podiže s devete na drugu poziciju u Europi, iza HSBC-a te, u skladu sa svojom liberalnom doktrinom, smanjuje broj zaposlenika i troškove, povećava prihode te kreće u međunarodnu ekspanziju. Kako bi modernizirao poslovanje, upregnuo je konzultantski tim koji je vrbovao iz McKinseya.

Navodno je pri dolasku u banku izjavio da će slona naučiti plesati. Premda mu je u osobnim podacima navedena rimokatolička vjeroispovijest, deklarira se kao pristaša taoističke filozofije u kojoj je unutarnji razvoj važniji od vanjskog.

Na pitanja o povratku u politiku, aktualizirana uoči svakih izbora, jednom je prilikom odgovorio: – Živim kao menadžer. Jednog dana, ako mi dioničari pokažu vrata, zadatak će mi biti da predam odgovornosti nasljedniku na najodgovorniji način – kazao je taj profesionalni vojnik državne ekonomije.

Dok osnažuje rusku financijsku mašineriju, ne zanemaruje ni svoju mišićnu masu; svaki dan pretrči deset kilometara, a bankom se širi glas da se ne libi kritizirati suradnike dobiju li koji kilogram viška. Čini se da je prilično jasno zašto je u moskovskom sjedištu banke izvrsna teretana s teniskim i košarkaškim terenom.

Od 2004. je u drugom braku, s dizajnericom Janom s kojom ima kćer, a oboje imaju još po jedno dijete: on studenta prava Olega iz prethodnog braka s Jelenom, a ona sina tinejdžera iz prijašnje veze. Zaljubljenik je u Goethea i njemačke ekspresioniste.     

>> Šef Sberbanka: Spremni smo u Agrokor ubaciti još novca

>> Sberbank i Božo Petrov slažu se u jednom: Todorić ne može biti šef

Komentara 2

AN
anticenzura
12:15 23.03.2017.

Drzite se Rusa i sutite, s njima necete nikada ostati gladni. I odmah uspostaviti studentske i kulturne razmjene, da se djeca druze i sire prijeteljstvo medju Slavenskim narodima, samo tako necemo nestati sa geografske karte. Rusi su prva liga u otmjenosti i klasi, s njima smo na dobitku u svakom pogledu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije