Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje zločincima

Pusić protiv Miljenićeva uvjeta Srbiji na putu prema EU? 'Nijedan novi, dodatni uvjet'

Vesna Pusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.11.2014.
u 20:06

Nijedan novi, dodatni uvjet. Isključivo one uvjete i one kriterije koje je Hrvatska ispunjavala na svom putu, odgovorila je čelnica hrvatske diplomacije u Bruxellesu

– Nijedan novi, dodatni uvjet za Srbiju – odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na pitanje koje joj je u Bruxellesu postavio dopisnik srbijanske novinske agencije Beta, hoće li Hrvatska, kako je najavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić, tražiti od Srbije da na putu prema članstvu u EU sudi ratnim zločincima za Ovčaru i druga stratišta. Pusić je u odgovoru dala opširnu i manje konkretnu izjavu nego ministar Miljenić, a iz usporedbe njihovih dviju izjava proizlazi da se po tom pitanju razlikuju u stavovima. 

– Nijedan novi, dodatni uvjet. Isključivo one uvjete i one kriterije koje je Hrvatska ispunjavala na svom putu. Dakle, ništa novo i ništa drukčije od onog što je i Hrvatska trebala ispuniti u svome putu. To je važno za jedan novi početak za svaku zemlju u regiji. To je sastavni dio funkcioniranja pravosuđa i pravne države. Dakle, oni kriteriji koje je imala Hrvatska primjenjuju se i na Srbiju i na svaku drugu zemlju, ne samo od Hrvatske nego i od svih država članica. A bilo koje bilateralne teme koje imamo, mislim da smo sposobni riješiti bilateralno. Ali u ovom trenutku nam je važno da temu nadnaravne ludosti zvane Šešelj skinemo prvo s dnevnog reda – rekla je Pusić.

– Slažete li se onda s ministrom Miljenićem? Iz ovoga proizlazi da ne – upitali smo je za pojašnjenje.

– Ne vidim u čemu bismo se imali slagati ili ne slagati – dodala je Pusić i nastavila: – Svi uvjeti koji su vezani za pristupanje ranijih, a tu se na Hrvatsku u prvom slučaju odnosi zato što smo bili također na tom području gdje su se vodili ratovi u vrijeme devedesetih i de facto na našem teritoriju Hrvatske, između ostalog, dakle svi uvjeti koji su važili za Hrvatsku u tom pogledu važe i za Srbiju. Ne kao posebni hrvatski uvjet, nego kao uvjeti Europske unije.

>>Prozvale Pusić: Ministrice, izrazite sućut žrtvama, a ne agresoru

>>Pusić Srbiji 'izražava sućut', Josipović smatra da treba upozoriti Haag

Komentara 80

SU
sungtakedo
20:54 17.11.2014.

Kako će i postavit uvjete kada živi i radi za srpske interese. Svi smo upoznati sa likom i djelom njenog brata Zorana, ali manje je poznata stvar da je njezin stric, Grga Budislav Anđelinović naredio gušenje pobune hrvatskih vojnika 05.12.1918.(tzv. prosinačke žrtve) kada je ubijeno 4 civila i 10 hrvatskih vojnika na današnjem Trgu bana Jelačića. Kada su ga zastupnici u skupštini tražili da se izjasni o svom činu rekao je:"Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata, ponosim". Na temelju toga je dobio visoke vojne počasti i stan u Beogradu. Druga manje poznata činjenica je da je njen djed Danko Anđelinović bio bliski suradnik četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, kojega je osobno Draža Mihailović imenovao komandantom svih četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni, odnosno na području talijanske okupacijske zone u NDH. Sad vidite tko nam vodi vanjsku politiku, ali to neće biti na državnoj televiziji..

DR
draxy
20:11 17.11.2014.

Dobro je pa se nju neće pitati za stavove RH u svezi sa ulaskom Srbije u EU!

L0
luena 01
20:18 17.11.2014.

Licemjerna zena nije komentara vrijedna... Sreca da se nju nista nece pitat nije ona iznad premijera....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije