Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez interneta šest sati

Pukne optički kabel i vraćamo se u srednji vijek!

14.05.2015., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Tri kruzera ispred starog porta i grad pun turista.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
23.05.2015.
u 08:35

Stranci su bili u čudu, nisu imali čime platiti, rekli smo im da dođu sutradan, kažu ugostitelji

Kao da smo se vratili u ratnu '91. kad je Dubrovnik bio potpuno odsječen od ostatka svijeta. Telefoni ne rade, informacija nema, na ulicama policija s dugim cijevima..., opisuje, još u šoku, jedan Dubrovčanin četvrtak poslijepodne u gradu. Iz mreže svih mreža – interneta, koja u svijetu povezuje čak tri milijarde ljudi, jug Hrvatske prekjučer je ispao na punih šest sati. Kolaps interneta, za neke pravi mali smak svijeta, nije zaustavio život, ali ga je zagorčao čak i onima koji nikad nisu sjeli za ekran računala. Gotovo svi mobiteli mrtvi, bankomati ne rade, kartice ne prolaze, fiskalne blagajne izvan pogona... Uzrujani manje-više svi, a na neočekivanom testu kako (pre)živjeti bez interneta uz Dubrovčane se našlo i 11.314 turista, većinom Britanaca, Amerikanaca, Nijemaca i Francuza.

Krhka svakodnevica

– Užas i sramota! Nismo znali što bismo rekli gostima, osim da se ispričavamo. Ljudi su bez gotovine, gotovo 90 posto ih koristi kartice. Zbog toga smo prodali i puno manje suvenira, naših turističkih kartica, izleta... – ljute se u Turističkom informativnom centru Dubrovnika.

Koliko je krhka moderna svakodnevica, koja uvelike ovisi o nekim "nevidljivim", skrivenim kabelima, mnogi su se osvjedočili baš usred kupnje, ručka u restoranu, u kafiću... Stranci, koji svijetom putuju isključivo s karticama u novčaniku, bili su u nevjerici. Krenuli u Dubrovnik, osvanuli u srednjem vijeku?!

– Nije im bilo jasno kako je moguće da interneta nema satima. Prvo su čekali, a čuđenje je raslo kako je vrijeme prolazilo. Na koncu smo im rekli da dođu platiti sutradan, kad prorade bankomati. Imali smo takva tri, četiri stola. I dolaze nam danas, pošteni su – kaže voditelj dubrovačke Gradske kavane Ivica Eljuga.

Stres u dnevnoj sobi

Tijekom poslijepodneva bez interneta je u Dubrovnik mirno sletjelo deset, a odletjelo 13 aviona. Oko 2500 putnika, nasreću, nije znalo detalje svojih letova.

– Imali smo, naravno, rezervnu proceduru, ali bez interneta nije bilo veze s drugim aerodromima i prijevoznicima. Da avion dolazi, doznavali bismo tek kad bi se pilot javio našoj kontroli leta. No, sve je prošlo u redu, bez ikakva incidenta – kažu na dubrovačkom aerodromu.

Zato u mnogim kućnim naslonjačima i dnevnim boravcima stresa nije manjkalo. Štoviše, neki su se, vjerojatno prvi put, suočili i s ovisničkim simptomima. Zasigurno nije lako stalno biti online, posjećivati portale, pratiti novosti na društvenim mrežama, razmjenjivati SMS-ove, a onda se naći u potpunoj internetskoj izolaciji. Kako god bilo, neki su ispad mreže pripisali velikoj policijskoj akciji hapšenja dilera.

Uzroci internetskog muka, međutim, ipak su puno prozaičniji.

Prerezali ga građevinci

Naime, dubrovačko područje ostalo je bez telekomunikacijskih veza jer je puknuo i glavni i alternativni optički kabel. Kako objašnjavaju iz HT-a, oko 15 sati u četvrtak došlo je do prekida primarnog optičkog kabela zbog građevinskih radova koje su izvodile treće osobe na Jadranskoj magistrali u općini Gradac u mjestu Podaca. Ili u prijevodu: građevinci su ga prerezali.

Ipak, HT, o čijoj je infrastrukturi riječ, ima i rezervno rješenje – da sav promet usmjeri na rezervni, odnosno alternativni kabel. No, pokazalo se da je taj puknuo u istom danu, ali nešto ranije.

– Nekoliko sati ranije, oko 12 sati, došlo je do oštećenja alternativnog voda na Mljetu te, nažalost, nije bilo moguće prebacivanje korisnika na alternativni pravac. Sanacija alternativnog voda na Mljetu bila je pokrenuta i prije nego što je došlo do prekida primarnog pravca u mjestu Podaca.

O glavnom optičkom kabelu ovise i mobilni operatori. Naime, ni vipnetovci nisu mogli telefonirati. Korisnici Tele2 pak, kojima alternativa ide preko zračnih kabela Odašiljača i veza, mogli su telefonirati, kazali su iz tog mobilnog operatora.

Ipak, sve se vratilo u normalu čim je osposobljen alternativni vod na Mljetu, oko 21 sat, dok su radovi na sanaciji primarnog kabela dovršeni u noći na petak oko 4 sata, kažu u HT-u, koji će provesti i detaljnu istragu o tim događanja, a ujedno se ispričavaju korisnicima.

>> Dubrovnik ostao odsječen od svijeta - nisu radili ni bankomati ni internet

Komentara 15

CE
cenzura
09:16 23.05.2015.

A nekakvi "napredni" likovi bi ukinuli gotovinu kao platežno sredstvo i sve prebacili na kartice kako bi nas mogli do kraja kontrolirati. Onda se pojavi jedan "pametniji" pa jednim klikom sve blokira da si nemrem kruh kupiti.

Avatar capirex
capirex
08:42 23.05.2015.

Nevjerovatna slučajnost s obzirom da je bila policijska akcija hapšenja onih dilera u DBK ;)

Avatar dras32
dras32
08:50 23.05.2015.

Stare civilizacije su uklesavale u kamen i sačuvano je do danas, mi "uklesavamo" u okrugle komade plastike, stickove, u "oblak" servise. Za 2000god neće od toga ostati ništa. I bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije