Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objava izvješća o soa-i

Milanović: Nitko više ne može u političke svrhe koristiti tajne službe

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.09.2014.
u 20:30

Tajna služba napravila je veliki iskorak i demistificirala rad

Nakon što je Sigurnosno-obavještajna agencija prvi put u povijesti objavila izvješće o svom radu, u ponedjeljak su predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović poručili kako se radi o velikom demokratskom iskoraku. Premijer Milanović rekao je kako je od ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića prilikom imenovanju na tu dužnost (listopad 2012.) traženo objavljivanje takvog dokumenta te da je Lozančić “nekako istovremeno to najavio kao svoju ambiciju”. Milanović je izvješće SOA-e nazvao prospektom koji javnost malo više približava sustavu “koji je nekad bio jako misteriozan”. Milanović je ponovno ustvrdio da je u SOA-i sve donedavno bilo puno zloupotreba.

– To je jedna posebna služba i njezin posao treba biti koliko je moguće jasan javnosti, da ljudi znaju kakve su procedure, a onda će i raznorazne spekulacije i optužbe da neko nekoga prisluškuje ili prati javnost moći s malo više argumenata i procijeniti. To je jako važno jer kad se u netko iz javnog života u javnosti požali da ga netko prati ili prisluškuje to je, ako nije istina, šteta za javnost – rekao je Milanović. Obavještajni sustav, tvrdi Milanović, više nitko ne može zloupotrebljavati u političke svrhe – čak ni on ili predsjednik države ili šef MUP-a. Premijer tvrdi da je danas u SOA-i nemoguće zapošljavati ljude na način na koji se to radilo do prije nekoliko godina.

– Danas ravnatelj SOA-e ne može prekršiti procedure kako se to radilo još prekjučer, za vrijeme bivšeg ravnatelja. To je nemoguće. Tu ne možemo intervenirati ni predsjednik, ni ja, ni ravnatelj SOA-e. Tako je i u američkoj agenciji, rekao je Milanović. Predsjednik Ivo Josipović rekao je kako će se podaci koje je SOA-a objavila na svojoj internetskoj stranici ažurirati. I politički analitičar Žarko Puhovski prvo javno izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije drži vrlo značajnim događajem.

– Izvješće o radu SOA-e jako je pozitivna stvar. Negativno je tek to što se s izvješćem kasni deset ili petnaest godina – kaže Puhovski. Dodaje da će javnost od ovog, mada vrlo ograničenog, otvaranja tajnih službi imati više koristi u budućnosti jer će građani sada početi tražiti više informacija o radu SOA-e.

– SOA-u treba natjerati da izvješće objavljuje svake godine kako bismo mogli pratiti trendove. Samo izvješće dobro je napisano, nema politiziranja ni teorija zavjera – tvrdi Puhovski. Upozorava na uvijek aktualno pitanje nadzora nad radom tajne službe.

– Kontrola nad radom SOA-e je bolja nego kontrola nad radom policije. To je paradoksalno. Nad policijom, ni temeljnom ni specijalnom, građani nemaju nikakav nadzor – upozorava Žarko Puhovski. Iako smo dojma da nad SOA-om imamo samo formalni ali ne i suštinski nadzor, Puhovski zaključuje da je bolje imati i takav nego nikakav nadzor. Da se prvim javnim izvješćem na neki način demistificirala tajna služba i da je to veliki iskorak smatra i Bono Marjanović, predavač korporativne sigurnosti na Vernu. On drži da izvješće ima edukativni karakter jer medije i širu javnost upoznaje s djelokrugom svoje djelatnosti, a budući da tajne službe ne istupaje i ne odgovaraju za sve češće afere u kojima ih se optužuje za razne zloupotrebe ovo izvješće i u tom smislu svojevrsni je odgovor na to čime se SOA uopće bavi.

- SOA uživa ugled u EU, a i šire, a na domaćem je terenu često predmet raznih “afera”. Tajnoj službi najveći je hendikep nemogućnost odgovora na razna prozivanja, a sad su uputili javnost da kontroliraju terorizam, organizirani kriminal... - rekao je Bono Marjanović. On smatra da je iskorak već napravio bivši šef SOA-e Tomislav Karamarko kad je SOA objavila svoju web stranicu, a ovo smatra odličnom nadogradnjom.

Komentara 14

GR
gripen
21:10 01.09.2014.

Puhovski! Ako on za nešto kaže da je dobro, sigurno nije...

Avatar poglavito
poglavito
21:35 01.09.2014.

gle' ti Puhomira on bi da ga i njegove , niko ne prati

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
21:31 01.09.2014.

"Pročitajte dnevno.hr, Hrvatski list, neke nadimke kojima se neki služe i tko je iza tih nadimaka..." Ovo je rekao Josipović na konferenciji povodom plana barbika. Kako je Josipović saznao tko je iza nadimaka ako ne zloporabom tajnih službi u političke svrhe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije