Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj 'Vrapča'

Psihijatar Vlado Jukić: Simptomi u društvu upućuju na određenu nenormalnost

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.06.2014.
u 12:47

Ugledni psihijatar smatra da u svijetu ima sve više psihičkih bolesnika, djelomično i zbog egzistencijalne nesigurnosti u kojoj suvremeni svijet živi

Psihijatar Vlado Jukić, ravnatelj klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče, u intervjuu za Vijenac komentirao je opće stanje društva u kojem se nalazi Hrvatska i prošlotjedni skup, stigmatizaciju duševnih bolesnika te zaštitu osoba s duševnim smetnjama.

Za razliku od Vlade Gotovca, Jukić ne smatra da je hrvatsko društvo psihički bolesno, ali ističe kako postoje simptomi koji ukazuju na određene nenormalnosti.

 – Ne znam u kojem je to kontekstu tvrdio Gotovac, ali u smislu u kojem psihijatrija promatra bolesnika ipak se ne bi moglo reći da je društvo bolesno. U psihološkom i socijalnopatološkom smislu može se govoriti o simptomima koji upućuju na određenu nenormalnost koja bi se mogla zvati bolešću.

Ugledni psihijatar smatra kako u svijetu ima sve više psihičkih bolesnika, djelomično i zbog egzistencijalne nesigurnosti u kojoj suvremeni svijet živi.

– Učestalost „pravih“ duševnih bolesti; shizofrenije, endogene depresije, konstantna je;  kreće se oko jedan posto u ukupnom stanovništvu. Ali zato depresije reaktivne naravi stalno rastu. Podaci govore da će u zapadnom svijetu najmanje deset posto muškaraca i oko dvadeset posto žena u životu imati najmanje jednu epizodu, kaže Jukić.

Pojasnio je i povezanost suicida s podnebljem:

– Što sjevernije, više je suicida. To ovisi i o klimi, kratkom ili dugom danu, tami ili svjetlosti. Najviše su ih imali Finci, pa pribaltičke zemlje, u bližoj okolici Mađarska, Slovenija... Stopa samoubojstava jest broj samoubojstava na sto tisuća stanovnika u jednoj godini, a ona u je Hrvatskoj sada oko 18, a u nekim ranijim godinama bilo je i više od 20. Najviše ih je u Krapinsko-zagorskoj županiji, 30 samoubojstava godišnje, dok je najmanji u Dubrovačko-neretvanskoj i kreće se oko šest suicida. U Hrvatskoj godišnje 800 do 900 osoba počini samoubojstvo.

Na pitanje može li se očekivati epidemija psihičkih bolesti, odgovara:

Raste broj oboljelih od depresije, reaktivnih stanja, anksioznih poremećaja, alkoholizma, ovisnosti o drogama, raste broj raznih poremećaja ličnosti itd., to je sve u porastu i poprima karakteristike epidemije. Hoćemo li to nazvati epidemijom ili nekako drukčije i nije bitno, ali je itekako važno reći da zapadnjački stil života pojedinca stavlja u stanja u kojima se on teško snalazi, teško se na njega adaptira. Tisućama godina čovjek se prilagođavao načinu života za koji danas nema toliko vremena. U posljednjih dvadesetak godina čovjeku je toliko toga nametnuto da nije u stanju to prihvatiti. Nema tolike adaptacijske mogućnosti, tehnologija ga ubija. Zbog toga pada u krizu, postaje bespomoćan, psihički obolijeva, izložen je stresu.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

>> Ekonomska kriza u Europi i Sjevernoj Americi dovela do porasta broja samoubojstava

Komentara 15

Avatar evgenij
evgenij
13:03 23.06.2014.

Govori psihijatar koji je lijecio ZDRAVOG Marka Franciškovića.Tko je sad tu lud??!!

TT
trnci.trnci
13:39 23.06.2014.

Više od dvadeset godina psihićki slučajevi su dobro ufoteljeni, tako da su nepsihičke građane smještali i kod ovog uglednika. Koliko slučajeva samo zadnjih godina, a najstrašnije je bilo odvođenje supruge novinara. Nema smisla iznositi imena jer su pok. Ono je graničilo sa neizliječivom psihičkom Dg onih koji su uspješno kumovali otmici. Ova Vlada kao i bivša je identična u psihijatrijskim porivima, pa me čudi da nas ne smiještaju poradi zlih jezika u neki Goli ili obučeni otok. Sa nama bi u društvu i Linić i svi oni koji su nastojali LAŽI prezentirati JAVNOSTI KAO ISTINU. Dg neće u zaborav.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
13:31 23.06.2014.

Po tumačenju ovog psihijatra ispada da je narod lud a politička garnitura na vlasti zdrava i u dobroj psiho fizičkoj kondiciji, mislim da je obrnuto al nema veze, bolje bi mu bilo da je dao jednu psiho analizu utjecaja prebogatee stranačke političke kaste na zdravlje ljudi, bilo bi poštenije i moralnije a ne davat ovakve pristrane naručene analize....evo meni osobno je sada muka i ne osječam se dobro nakon ovog šta sam pročitao, kao hrvat ja sam iziritiran sa laži dotičnog psihijatra....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije