Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo plinarsko društvo

Do prve milijarde došli za samo dvije godine

21.05.2012., Zagreb - Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog drustva. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
Autor
Marko Biočina
14.09.2014.
u 08:00

PPD je jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i ostvaruje pet puta veći godišnji prihod od proračuna grada u kojem joj je sjedište

Vijest o tome da će Rukometni klub Zagreb u budućnosti nositi ime tvrtke Prvo plinarsko društvo bio je prvi put da je veći dio domaće javnosti, izvan stručnih krugova, čuo za tu vukovarsku tvrtku.

Dapače, i brojni Vukovarci vjerojatno ne znaju da je u njihovu gradu, u Ulici kardinala Alojzija Stepinca, smještena jedna od najbrže rastućih domaćih kompanija, najveći domaći trgovac prirodnim plinom i tvrtka čiji bi prihodi već ove godine mogli premašiti magičnu granicu od milijardu kuna. Danas kad tvrtka ostvaruje otprilike pet puta veće godišnje prihode od proračuna grada u kojem se nalazi, rijetki će povjerovati da je tek prije koju godinu Prvo plinarsko društvo bilo samo još jedan u nizu lokalnih distributera prirodnog plina, kakvih u Hrvatskoj ima na desetke, a onda je udvadeseterostručilo svoje prihode, postalo partner ruskog Gazproma – najvećeg svjetskog proizvođača plina te izraslo u jednu od najjačih kompanija za promet i trgovinu plinom, ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji.

Učio od Nijemaca

Još rjeđi među njima povjerovat će da su im za taj nevjerojatni poslovni uzlet bile potrebne samo dvije godine. Čovjek koji stoji iza tog strelovitog uspona vukovarske kompanije četrdesetogodišnji je osječki ekonomist Pavao Vujnovac, vlasnik tvrtke koji je  u Prvo plinarsko društvo stigao 2006. godine zaposlivši se u komercijalnom odjelu tvrtke, praktički bez ikakvog iskustva rada u energetskom sektoru. Godinu dana radio je kao prodajni predstavnik, onda je unaprijeđen na poziciju financijskog, a uskoro i generalnog direktora tvrtke.

Tvrtka je tada bila fokusirana na posao lokalne distribucije i opskrbe plinom, a plinskog tržišta u Hrvatskoj nije ni bilo. Ina je bila zadužena za opskrbu plinom, lokalni distributeri kupovali od nje po reguliranoj cijeni te to prodavali kupcima. Prvo plinarsko društvo tada je bilo u vlasništvu njemačkog diva E.Ona, no zbog promjena u kompanijskoj strukturi te poslovnoj politici Nijemci su se odlučili povući iz Hrvatske.

Vujnovac, koji je suradnjom s Nijemcima imao priliku steći uvid u funkcioniranje liberaliziranog tržišta plina, odlučio je preuzeti rizik te preuzeo tvrtku u teškoj financijskoj situaciji. Uskoro je hrvatsko tržište liberalizirano, a PPD je faktički bio jedini tržišni igrač sa znanjem, resursima i organizacijskom strukturom spremnom da na njemu konkurira.

Najmodernija mreža

Prvi veći ugovor Prvo plinarsko društvo u suradnji s E.Onom sklopilo je sa zagrebačkom Gradskom plinarom krajem 2011. godine, a već iduće godine tvrtka je počela opskrbljivati i dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – Hrvatsku elektroprivredu i kutinsku Petrokemiju.

Već krajem 2012. godine Prvo plinarsko društvo radi ključan korak naprijed u svom poslovanju postajući lokalni partner ruskog Gazproma. Taj status omogućio im je još konkurentniju cijenu plina i rast.

Tvrtka danas ima 50 zaposlenih, posluje na dvije lokacije u Zagrebu i Vukovaru, a na krajnjem istoku Hrvatske upravlja i najmodernijom distributivnom plinskom mrežom u zemlji. Kada u iduće dvije godine krene i planirana liberalizacija opskrbe plinom kućanstava, Prvo plinarsko društvo jamačno će biti među prvim alternativnim opskrbljivačima koji će se pojaviti, a Vukovar bi posredno – barem u komercijalnom smislu – mogao dobiti titulu plinskog središta Hrvatske.

Komentara 49

Avatar mihic
mihic
08:33 14.09.2014.

Evo ja mislim prodavati struju, jel mi može netko sredit ugovor sa 2-3 županije za javnu rasvjetu pa da vidite kako sam uspješan i sve znam

Avatar bambam
bambam
08:47 14.09.2014.

Cekaj...sam ja to dobro shvatio... PPD kupuje plin od Gazproma i prodaje ga HEP-u ????????

HR
hrxxx111
17:19 13.09.2014.

lijepo je znati da nas deru i skupljaju milijarde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije