Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica VNS-a

Prvi susret Grabar-Kitarović i Milanovića 12. ožujka u Saboru

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
03.03.2015.
u 23:24

Predsjednica i njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu smatraju da je Strategija koju RH rabi od 2002. zastarjela i treba izraditi novu, za sljedećih 10 godina

Pitanja nacionalne sigurnosti Hrvatske posjest će, po prvi put za zajednički stol predsjednicu RH, Kolindu Grabar­Kitarović i premijera Zorana Milanovića. Dogodit će se to 12. ožujka, za kada je dogovorena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. ­ Zajednički je dogovoreno da se sjednica Vijeća održi u zgradi Sabora RH, potvrđuje glasnogovornik Ureda predsjednice, Luka Đurić.

Odabran je, dakle "neutralan teren", a po prvi put to je Sabor RH, jer u sjednice Vijeća održavane na Pantovčaku, u vili Weiss, kao i u Visokoj ulici. Bez obzira na vatreni politički obračun između predsjednice i premijera, održavanje sjednice Vijeća ne može doći u pitanje, jer postoji ustavna i zakonska obveza predstavnika državne vlasti koji moraju usvojiti Godišnje smjernice za rad sigurnosno­obavještajnih agencija. Prijedlog za sazivanje sjednice stigao je u pismu premijera predsjednici, i to u prvom dijelu pisma koje je, svojim drugim dijelom (gdje Milanović usmjerava predsjednicu da osmisli mjere za spas gospodarstva) izazvalo sukob na liniji Pantovčak­ – Banski dvori.

S Pantovčaka je, međutim stigao pristanak na sazivanje sjednice Vijeća te je Milanoviću stigao popis datuma kada bi predsjednica mogla nazočiti sjednici. Odabran je četvrtak, 12. ožujka. U Uredu predsjednice izražavaju zadovoljstvo što je prihvaćena sugestija predsjednice da se, osim o obavještajno­sigurnosnim smjernicama, razgovara i o drugoj temi – Strategiji nacionalne sigurnosti RH.

Pantovčak ovdje ima velikih ambicija jer predsjednica i njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu, Josip Buljević smatraju da je Strategija koju RH rabi od 2002. uvelike zastarjela i potrebna je izrada drukčije, za sljedećih 10 godina. U svom pismu predsjednici, premijer je naveo da se s donošenjem smjernica kasni, s obzirom na to da "Vaš prethodnik, predsjednik Ivo Josipović, i ja, iz razumljivih razloga nismo to željeli učiniti tijekom predizborne kampanje".

Na sastanku će se vidjeti hoće li smjernice za 2015. "proći" uz suglasnost predsjednice države, a posebno će zanimljiva biti rasprava o novoj strategiji nacionalne sigurnosti. Aktualna vlast do sada nije u postojećoj strategiji nalazila ništa spornoga, za razliku od Grabar­-Kitarović, koja je, tijekom kampanje zastupala stav da je strategija zastarjela i mora percipirati naše članstvo u euroatlantskim integracijama, kao i novu geostrategijsku stvarnost. Vijeće za nacionalnu sigurnost čine predsjednik Republike, predsjednik Vlade, ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova, pravosuđa, savjetnik PRH za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj SOA-­e, ravnatelj VSOA-­e i predstojnik UVNS-­a.

>> Zašto je Kolinda Milanoviću ‘opalila šamar’? Pa taj bi i Gandhija iznervirao

>> 'Tražit ću od premijera da zastupam Hrvatsku na sjednicama Europskog vijeća'

Komentara 23

Avatar R & I
R & I
02:40 04.03.2015.

Poslije Mesica, Josipovica I Milanovica, cjelokupna Hrvatska suverenost je ugrozena.

PI
pixiee
23:34 03.03.2015.

tu će Kolinda biti staložena i smirena kao i uvije, a Milanović bahat i arogantan kao i uvijek

Avatar arhaika
arhaika
06:18 04.03.2015.

Znaci zgubidan nece sazvati izv sjednicu vlade. kao nema razloga, a sve je na koljenima. predsjednica ju je s pravom zatrazila. Kad je mesic i jusipovic govorili da kosorica i njena vlada trebaju dati ostavku, a situavija je bilo daleko bolja onda je to u redu ne da se udbasija. uglavnom, predjednica je ucinila vise za ovih par dana za hrv narod nego ona. dvojica u 15. a zgubidan kao i obicno ce opstruirati svaki dobat prijedlog kao i dosad. u pravoj sovinisticko-seksistickoj maniri ne moze prihvatiti zenu koja je po svemu 10 kopalja iznad i jos k tome, zamisli sram je bilo, postuje hrv simboliku u rh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije