Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTOJIĆ U BRUXELLESU

Evaluacija hrvatske granice za ulazak u Schengen počinje 2016.

Ostojić
Foto: Tomislav Krasnec
12.03.2015.
u 18:03

Uvjeren sam da će Hrvatska kroz tehnički dio evaluacije dokazati da je spremna, rekao je Ostojić

Prvi inspektori iz Europske komisije koji dolaze u evaluaciju spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu stižu 2016. godine, najavio je europski povjerenik Dimitris Avramopoulos nakon što mu je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas u Bruxellesu predao najavu hrvatske Vlade da će aplicirati za ulazak u Schengen 1. srpnja ove godine. Ministar Ostojić očekuje da će evaluacija Komisije, u sklopu koje se provjerava sigurnost i opremljenost hrvatskih granica koje su vanjske granice EU, trajati godinu dana. 

- Uvjeren sam da će Hrvatska kroz tehnički dio evaluacije dokazati da je spremna za ulazak u Schengen. Nakon toga slijedi ovaj teži dio, borba za svaki glas svake države članice da se potvrdi ulazak u Schengenski prostor - rekao je Ranko Ostojić. 

Ministar unutarnjih poslova dodaje da su brojke već sad na strani Hrvatske. 

- Brojke pokazuju da za razliku od drugih zemalja Hrvatska je napravila izuzetan iskorak i skrenula tzv. balkansku rutu s hrvatske granice prema Mađarskoj. Ne trebamo se tome radovati jer i mi smo dio EU, ali brojke govore da u Hrvatskoj imate za više desetaka postotaka manje ilegalnih imigranata, manje tražitelja azila, a sve druge zemlje više - rekao je Ostojić danas u Bruxellesu.

>> Hrvatska je na ljeto spremna za Schengen, no u EU 'signali nisu pozitivni'

>> Pusić: Oni koji misle da je Hrvatska ugrožena zemlja trebaju promijeniti psihologiju

Komentara 9

JU
juma
18:20 12.03.2015.

Pametan nam ministar. Nije se zapitao zašto u Hrvatskoj ima manje imigranata i tražitelja azila? Možda baš zato što nismo dio Schengenskog sporazuma i što je na granicama prema eu i dalje granična policija pa gospoda imigranti i azilanti iz Hrvatske ne mogu otići kamo požele?

EU
eurobanana
20:07 12.03.2015.

Koliko mi je poznato da je Njemacka rekla STOP Schengen prosirenje...znaci da cemo se docekati za kojih par godina da udjemo ...ali prvo ako uopste ispunimo uvjete za Schengen..to je drugo pitanje...zelje ostaje samo san pojedinih ministara i ako su upuceni da nema daljneg prosirivanja Schengena

MX
MXLCLGTG
19:29 12.03.2015.

Manje ilegalni imigranata pa moj ministre ti imigranti da su mislili kopati po kantama za smece ostali bi kod svoje kuce ne u hrvatsku doc da hrvatske kante za smece pretrazuju,kome je interesantna hrvatska kad je i u njoj bijeda do kosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije