Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja uključi savjest

Prvi alkohol djeci najčešće daju roditelji, čak tri četvrtine njih proba ga do kraja OŠ

alkoholizam
Foto: Thinkstock
26.11.2015.
u 22:00

Osnovnoškolci kao motiv navode znatiželju, a srednjoškolci opuštanje i zabavu, kaže prof. Mihajlović

Tri četvrtine učenika proba alkohol do kraja osnovne škole, a njegovu konzumaciju odobrava 30% roditelja, osobito kod maturanata, čulo se na jučerašnjem okruglom stolu, koji su u sklopu nacionalne kampanje “Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne” organizirali Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja HGK i Ministarstvo zdravlja. Prema posljednjim rezultatima Europskog istraživanja ESPAD u 37 europskih zemalja među 105.000 učenika, Hrvatska je na trećemu mjestu po maloljetničkoj konzumaciji alkohola. Da je situacija više nego alarmantna govori i istraživanje među 2267 učenika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Prof. psihologije Ines Mihajlović iz II. OŠ Bjelovar kaže da od 30 učenika u 5. razredu OŠ 17 njih proba alkohol, u 8. razredu 16, a petero više puta, dok među maturantima njih 17 alkohol pije već više puta tjedno, a jedan svakodnevno. Osnovnoškolci kao motiv navode znatiželju, a srednjoškolci opuštanje i zabavu, kaže Mihajlović. Većina djece prvi alkohol popije kod kuće, uz podršku roditelja, a 30% njih kaže da do njega najlakše dolaze u trgovini. Kampanja “Uključi savjest” do 15. prosinca provodi se na 1000 prodajnih mjesta i kafića u RH, a prati je i spot u režiji Dalibora Matanića. 

>> Evo što se događa u vašem tijelu kada pomiješate kavu i alkohol

Komentara 7

Avatar pivapivic
pivapivic
23:40 26.11.2015.

Svoju prvu čašicu rakijice popio sam drugi dan prije vrtića da se smirim i nederem se tamo cijeli dan O:)

KR
krmpaza
05:53 27.11.2015.

ja sam svoga naučio kako to pravom ocu i dolikuje, sin kad si ode u dućan po pive donose i meni pivu i konjačić. kroz desetljeća sam se nagledao mladosti i ludosti, za debelu većinu su to samo prolazni hirevi,, mislim na napijanja i ostale mladenačke ludosti. od njih sto možda jedan s vremenom samo zaglibi, ostali kad tad krenu nekim novim putem u neke svoje vode i sve pet. ovaj jedan od sto koji ne uspije je ionako slučaj za promatranje pa je samo pitanje jel će otić k vragu zbog alkohola, droge, kriminala ili nečeg četvrtog

DU
Deleted user
08:32 27.11.2015.

Ovaj clanak je cista glupost!!! Djeca u toj dobi pocinju piti samo zato jer je to nesto zabranjeno i ona na taj nacin rebeliraju protiv roditelja. Meni su roditelji vec sa 11 godina nedjeljom uz rucak davali gutljaj pive ili gutljaj vina sa puno vode, i ja se nikada nisam opijao. Zasto? Zato jer mi to nije bilo interesatno! Pa dobivao sam alkohol i doma!!! Isti princip sam primijenio i kod mog sina. I eto decko je vec 20 godina i jos nikada se u zivotu nije napio! Popije pivu-dvije s prijateljima i to je to!!! Naucio je lekciju. I siguran sam da ce tako postupiti i sa svojom djecom jednoga dana. Zabrane vode u sasvim drugom pravcu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije