Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje u Hrvatskoj

Prve smo u vjeronauku baš zato što su nas nazvali "titoistkinje"

'' titoistkinje''
Foto: MLADEN MANDIĆ/ZAGORJE INTERNATIONAL
16.04.2015.
u 17:50

Kvartet iz OŠ Josipa Broza briljirao je u poznavanju Drugog vatikanskog sabora. Djevojke ističu kako je za njihove uspjehe na natjecanjima posebno zaslužan mentor T. Krušlin

– Strašno nas je pogodilo kad su nas, nakon što smo osvojile prvo mjesto na natjecanju Zagrebačke nadbiskupije, nazvali "mladim kumrovečkim titoistkinjama" i to nam je dalo dodatnu snagu da pokažemo kako smo u vjeronauku, koji nema ama baš nikakve veze s Titom i njegovim vremenom, najbolje u zemlji – kažu učenice OŠ Josipa Broza u Kumrovcu koje su ovogodišnje državne prvakinje osnovnih škola s Vjeronaučne olimpijade u Krku.

Usmeni ispit 100%

Nakon dva kruga "kvalifikacija" po županijama i nadbiskupijama, na državnom je natjecanju nastupilo 17 osnovnih i 16 srednjih škola. OŠ Josipa Broza predstavljale su učenica šestog razreda Jana Ulama, godinu dana starija Tanja Broz te osmašice Veronika Lončar i Ivančica Žarković, a sve kažu da je za uspjeh ekipe ipak najzaslužniji njihov mentor i vjeroučitelj Tomislav Krušlin koji nije žalio ni truda ni vremena kako bi one bile najbolje. Kumrovečki osnovci, inače, već desetak godina osvajaju neko od prva tri mjesta na državnom natjecanju iz vjeronauka.   

Ove je godine tema Olimpijade bila Drugi vatikanski sabor. U prvom, pismenom dijelu natjecanja kumrovečki je kvartet test riješio s više od 98 posto uspješnosti, a Tanja i Veronika čak sto posto. Fotoslagalica se pak morala riješiti u drugom dijelu, u kojem je do izražaja došlo njihovo zajedništvo i gdje su osvojile maksimalan broj bodova. U trećem dijelu ponovo su sa stopostotnim učinkom briljirale na usmenom ispitu.

– Ovo je mala škola sa samo 133 učenika u koju se od početka devedesetih zbog politike i "krimena Tita" nije ništa ulagalo. U posljednje su se vrijeme, doduše, stvari ipak malo popravile, ali su naše učenice, pripremajući se za ovo državno natjecanje, morale biti u učionicama i u zimskim kaputima. Jako sam ponosna na njih i na to što naša mala škola postiže tako vrijedne rezultate – ističe ravnateljica Željka Topfer.

Već odabrale i faks

Sve četiri mlade Kumrovčanke odlične su učenice i namjeravaju svoje školovanje dalje nastaviti u zabočkoj ili nekoj od zagrebačkih gimnazija. Veronika nakon srednje škole želi upisati teologiju ili novinarstvo, Ivančica medicinu ili farmaciju, dok se one nešto mlađe, Jana i Tanja, još nisu odlučile na koji će faks nakon gimnazije.

Na uspjehe svojih cura ponosni su i roditelji. Majka Ivančica Žarković ističe kako su jednostavno živjele za to da svima dokažu kako u nečemu mogu biti najbolje u državi.

– Dnevno su se, uz pomoć svog vjeroučitelja, pripremale i po nekoliko sati, ustajale ujutro u četiri-pet, a zbog svega su ponekad trpjeli i ostali predmeti – kaže ponosna mama. I Janina majka Melita Ulama ističe kako je uspjehu prethodio izniman trud i zalaganje cura i njihova vjeroučitelja, dok Tanjin otac Tomica Broz upozorava kako se Kumrovec u medijima obično doživljava samo kroz Tita te kako su svi njegovi mještani obilježeni kao navodni sljedbenici komunista.

– Naše cure najbolji su dokaz da Kumrovec živi i jednim drugim životom. Idemo dalje bez politike i etiketiranja. Naši mladi su nam najbolji putokaz – zaključuje Tomica Broz.

>> Učenici s olimpijada: Oni su najbolji u fizici, matematici, informatici

>> Naši mladi matematičari osvojili dvije zlatne i dvije srebrne medalje

Komentara 30

AK
akak996
21:28 16.04.2015.

Čitam komentare i muka mi je. Ja ne znam koji se dio populacije odlučuje komentirati na ovakav način, no lako je prosuditi da se ne radi o najobrazovanijim (eufemizam) stanovnicima Hrvatske (ili susjednih zemalja). Razina na kojoj većina vas (častt iznimkama) razmišlja o ovoj vijesti trebala bi zabrinuti one koji kroje hrvatsko školstvo. Naime, nekakav minimum sposobnosti rasuđivanja i minimalna saznanja iz povijesti trebalo bi "usaditi" u glavu baš svakome pojedincu pa makar proveli 12 godina u osnovnoj školi.

JM
ja-ma
19:58 16.04.2015.

Čestitam cure!!!

AA
aabbcc
18:47 16.04.2015.

I za vrijeme Tita je bio vjeronauk i to na pravom mjestu u Crkvi za one koji to zele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije