Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osmi saziv

Prva sjednica bez šefa Sabora?

19.11.2014., Zagreb - Raspravom o rebalansu drzavnog proracuna za 2014. nastavljena je 15. sjednica Hrvatskog sabora. Ingrid Anticevic Marinovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2015.
u 18:30

Kao bivši predsjednik Sabora, SDP-ov Josip Leko trebao bi voditi i prvu sjednicu, sve do izbora svog zamjenika

Novi saziv Hrvatskog sabora imat će u četvrtak u 10 sati svoju prvu sjednicu, no da bi se konstituirao, trebao prvo izabrati novog predsjednika. Budući da još nitko nema potrebnu većinu za sastav Vlade, a teško je očekivati da će se ta situacija promijeniti do četvrtka, izvjesno je i da se predsjednik Sabora neće lako izabrati.

Izbor MIP-a pa prisega

Zato bi se moglo dogoditi da taj isti dan sjednica i završi te da Sabor ne zasjeda dok ne bude jasno ima li tko šansu prikupiti potrebnih 76 potpisa za sastavljanje Vlade. Prema Poslovniku Sabora, broj kandidata za predsjednika nije ograničen, odnosno svatko s mandatom u Saboru može predložiti svog kandidata. Predsjednik Sabora bira se većinom glasova prisutnih zastupnika, odnosno sa 76 glasova uz pretpostavku da će se na prvoj sjednici pojaviti svi, 151 zastupnik. Očekivati je da će sve stranke voditi računa da na sjednici budu svi njihovi zastupnici jer je svaka ruka bitna.

Nakon toga bira se i sastav Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje bi Saboru trebalo podnijeti izvješće o provedenim izborima, a tek nakon toga zastupnici polažu prisegu.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović predložio je Mostu da privremeni predsjednik Sabora bude njihov čelnik Božo Petrov.

– Na to ne možemo pristati jer bi to bila nečija jednostrana odluka, a mi ne možemo dopustiti da nam druga strana bira predsjednika umjesto da mi sami među sobom o tome glasujemo. U srijedu ćemo objaviti ime svog kandidata za predsjednika Sabora – objasnio nam je osnivač Mosta Nikola Grmoja. U kuloarima se spominje da bi Most za šefa Sabora mogao predložiti Roberta Podolnjaka.

HDZ će imati svog kandidata

U SDP-u zasad ne žele otkriti svoju taktiku za prvu sjednicu.

– Budući da smo javno pozvali Petrova da preuzme odgovornost i prihvati dužnost predsjednika Sabora, a budući da se on još o tom prijedlogu nije jasno odredio, mi čekamo njegov odgovor – kaže naš izvor iz SDP-a, tako da je nejasno hoće li do kraja inzistirati na Petrovu kao novom predsjedniku Sabora ili će na kraju predložiti drugog kandidata iz svojih redova, a prema neslužbenim informacijama, to bi bio dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko, koji će ionako voditi prvu sjednicu u četvrtak. U vrhu HDZ-a kažu kako će predložiti kandidata iz Domoljubne koalicije za šefa Sabora jer foteljama ne žele trgovati. Ne otkrivaju tko će to biti. Na naš upit u vrhu HDZ-a kažu da to neće biti Željko Reiner, dosadašnji potpredsjednik parlamenta. U Saboru bi se HDZ-ova koalicija trebala pojaviti u punom sastavu, ali točan scenarij još ni u toj stranci ne otkrivaju jer su još dva dana do četvrtka.

U četvrtak će biti zanimljivo vidjeti i imena koja će u Saboru sjediti. Naime, dio SDP-ovih zastupnika još su tehnički ministri pa će umjesto njih do daljnjega u Saboru biti njihove zamjene, a tko će to biti, stranke trebaju prijaviti najkasnije 24 sata prije početka sjednice. I u HDZ-u se očekuje velik broj zamjena jer dio zastupnika obnaša dužnost župana ili zamjenika pa, zbog nespojivosti dužnosti, ne smiju biti i zastupnici.

>>Sabor: Ništa ne upućuje na skoro konstituiranje

>>Predsjednici uručeni rezultati izbora, konzultacije počinju u četvrtak

Komentara 3

KR
kruško1
20:00 01.12.2015.

a vidi mast trast što je se napirlitala

DH
dalibor.hren
10:30 02.12.2015.

Nadam se da predsjednica neće biti "Pipl mast trast as!"

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
13:28 02.12.2015.

Smrkla se lica drugova i drugarica sdpejca , ne budu više mogli kokošariti . Dudi je svježi primjer njihovog sdp kokošarenja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije