Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iva Ružić

Prva Međimurka na Harvardu: 'Nadam se da ću svoje vještine i znanja iskoristiti i u Hrvatskoj'

Iva Ružić dobila stipendiju za prestižan svjetski studij Harvard AGENCIJA
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/4
04.05.2016.
u 13:10

– Ona je prva Čakovčanka i Međimurka kojoj je to uspjelo, na što smo, vjerujem, svi mi posebno ponosni. Uopće ne sumnjam u njezin budući uspjeh – rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač

Maturantica gimnazije Josip Štolcer Slavenski, Iva Ružić prva je Čakovčanka koja na jesen kreće na cijenjeno sveučilište Harvard u SAD-u. Čakovečka gimnazija i prestižni fakultet surađuju već niz godina, a iako put do upisa na Harvard nije bio jednostavan, Iva je uspjela dobiti punu stipendiju.

Ravnateljica gimnazije Tea Dragić Runjak ponosna je na svoje učenike i kaže da ih se mnoštvo nalazi na studijima diljem Europe, ponajviše u Beču i Grazu. Međutim, neki učenici završili su i Americi i to ne samo zbog odličnog školskog uspjeha, već i zbog onog sportskog.

Procedura za upis na američka sveučilišta

Za upis na prestižne fakultete prvo je potrebno položiti američku maturu u Zagrebu ili Splitu, a prije toga škola predlaže kandidata ili kandidatkinju.

Potreban je i ispit za strane govornike engleskog jezika, a također se traži i puno eseja. Prijava ide preko interneta, potrebne su preporuke profesora, kao i dodatni rad – rekla je ravnateljica za Međimurski portal.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja

Prirodne znanosti i film

Za svoj dodatni rad Iva je prijavila onaj iz područja filma. Naime, proteklih osam godina članica je Škole animiranog filma u Čakovcu. Njezin interes za kreativna područja zasigurno joj je omogućio i bolje plasiranje na Harvardu, jer američki fakultet cijeni kreativnu vrstu izražavanja. Glavni predmet bit će joj iz područja prirodnih znanosti, a kao sporedni odabrala je upravo film.

– Ona je prva Čakovčanka i Međimurka kojoj je to uspjelo, na što smo, vjerujem, svi mi posebno ponosni. Uopće ne sumnjam u njezin budući uspjeh i da će dalje tako nastaviti u svom budućem obrazovanju. Prije svega smatram da je to uspjeh nje same, njezina predanog rada i učenja. Ovo je samo dokaz da i manja sredina poput Čakovca ima dobar školski sustav, dobre profesore koji mogu mladima omogućiti upis na prestižan svjetski fakultet kao što je Harvard – kazao je Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

– Imala sam prilike baviti se kroz srednju školu od društvenih znanosti, prirodnih, do organizacije same dobrote preko Vijeća učenika, što mi je jedno od najvrjednih iskustava koje sam stekla i na fakultetu su to prepoznali, rekla je Iva Ružić.

Kroz desetak godina možda će završiti i doktorat, a nada se da bi stečene vještine i znanja jednog dana mogla donijeti i u Hrvatsku.

>> Hrvat u Šangaju: 'Čim sam vidio kinesku metropolu, znao sam da je to pravo mjesto za mene'

>> 'Oče, zašto me nisi učio o mojoj lijepoj zemlji?'

Komentara 10

DU
Deleted user
14:40 04.05.2016.

S konfernecija na dijelo, rekla bi nasa gdja. predsjednica. I evo ga, Amerikanci i nasi buduci strucnjaci vec rade. Bravo. Da li ce se vratiti ili ostai zavisi od nje same. Sve ima svoje pluseve i minuse.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
14:05 04.05.2016.

¸Nada se da će svoje vještine i znanja iskoristiti i u Hrvatskoj na odmoru na Jadranu ili kada posjeti roditelje nakratko dok ponovo ne pobjegne sa balkana.

DU
Deleted user
19:55 04.05.2016.

...u hrvatskoj ne treba pameti samo podbnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije