Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen

Provedbom projekta ''Centar za promatranje ptica'' stvoreno niz novih turističkih sadržaja

ptice
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
13.11.2015.
u 16:35

U okviru projekta Centar je opremljen s promatračnicama, izgrađene su nove biciklističke staze, postavljeni su solarni paneli, uređeno je dječje igralište, arboretum…

S provedbom projekta pod nazivom „Centar za promatranje ptica“ na području Općine Nijemci, koja se nalazi u okolici Vinkovaca, stvoreno je niz novih turističkih sadržaja.

Ovaj projekt, ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura, u čijem financiranju je EU sudjelovala s 81 posto sredstava, završen je što je obilježeno završnom konferencijom. U okviru projekta Centar je opremljen s promatračnicama, izgrađene su nove biciklističke staze, postavljeni su solarni paneli, uređeno je dječje igralište, arboretum…

Prema riječima voditeljice projekta Dušanke Miščević projekt Centar je nastavak projekta R.S.P.A. čiji je cilj promoviranje, unaprjeđenje i zaštita prirodnih resursa uz rijeku Bosut i Spačvu, a koji je financiran iz programa PHARE 2006. - Zahvaljujući tome projektu općina je kupila turistički brod "Sveta Katarina" za plovidbu Bosutom i Spačvom. Inače, promatranje ptica predstavlja snažan dio turističke ponude u svijetu i Europi, istaknula je Miščević.

Na konferenciji je sudjelovao i Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode koji je rekao kako je na području Centra zabilježeno 89 vrsta ptica od kojih je 87 autohtono. Prema njegovom mišljenju na ovome području fauna ptica veća je od evidentiranoga broja i vjerojatno broji više od 100 vrsta.

- Među pticama na području Nijemaca nekoliko je i vrlo atraktivnih kao što je orao štekavac i crna roda, rekao je Mikuška.

Načelnik Općine Nijemci Ivica Klem smatra kako na području ove općine postoji ogroman turistički potencijal te da bi on uskoro, uz poljoprivredu, mogao postati strateškom razvojnom granom cijeloga područja.

– Kroz razne projekte i mjere pokušavamo zadržati što veći broj mladih ljudi. Investirali smo u znanje i poticaj mladima da ovdje ostanu kroz edukacije za pisanje projekata, učenje engleskog jezika, pa i kroz specifične projekte u kojima smo educirali turističke vodiče, pružatelje usluga u turizmu, kuhare i druge poslove. I izgradnja Centra za promatranje ptica također jedan je korak u tome smjeru, rekao je Klem. 

>> Kamere snimaju gniježđenje i razvoj mladunčadi ptica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije