Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snimanje jadrana

Protiv vađenja plina su trgovci koji ostaju bez 50 mlrd. kn prihoda

'18.09.2013., Zagreb - U Visokoj ulici u Drzavnoj rezidenciji sastali su se ministar Ivan Vrdoljak, Mladen Pejnovic, Csanyi Sandor i Zoltan Aldott radi pregovora Vlade RH i MOL-a oko INA-e. Photo: San
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
02.10.2013.
u 10:13

Zakon o strateškim investicijama trebao bi na Vladu u četvrtak, a Vrdoljakovo ministarstvo tvrdi da SDP nema zamjerki

Spectrum, norveška tvrtka koja obavlja dubinsko snimanje Jadrana, prvu prezentaciju rezultata za Hrvatsku imat će u Londonu u četvrtak pred naftnim kompanijama i novinarima. U Ministarstvu gospodarstva otkrivaju da su na sastanke s ministrom došli predstavnici Exxon Mobila, Conoco Phillipsa, Deleca i tvrtke Noblo, ali tvrde da nijedna ruska kompanija nije pokazala otvoreni interes. Iako imaju bazne podatke o nalazima u Jadranu, ne žele otkriti ništa više od činjenice da plina zasigurno ima. Zato prosvjede ekoloških udruga interpretiraju kroz interese velikih i moćnih lobija uvoznika plina.

– Godišnje se uvozi 3,5 milijardi kuna plina pa postoje 50 milijardi kuna vrijedni razlozi da se zaustavi ovaj projekt – kažu u Ministarstvu gospodarstva koje tvrdi da je Spectrum najbolji mogući izbor. A dobra vijest iz istog sektora je da Europska komisija ozbiljno razmišlja o tome da hrvatski dio plinovoda počne graditi istovremeno kad i glavni pravac TAP-a. To će biti jednostavnije uz Zakon o strateškim investicijama koji bi u četvrtak trebao na Vladu pa na drugo čitanje u Sabor. Usuglašeni su stavovi ministarstava i prihvaćeni amandmani poput HDZ-ova po kojem se kao garancija neće tražiti BON1 i BON2 jer tek osnovane projektne tvrtke nemaju takve bonitete. Inače ministarstvo Ivana Vrdoljaka nije odustalo od projekta Zagreb na Savi, ali on više ne uključuje zgrade za Vladu.

>>Ivan Vrdoljak: O nabavi paštete i punjenju skladišta ne znam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije