Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedni skup

Radnici Ine premijeru: Treba li nam golub pismonoša ili referendum da biste nas čuli

INA
Foto: Jakov Novak
1/13
24.11.2014.
u 12:47

Sindikati ističu kako su se, u posljednje dvije godine, u više navrata obraćali premijeru dopisima i javnim apelima

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se danas na Markovu trgu na prosvjednom skupu pod nazivom "Danas Ina, sutra Hrvatska". Prosvjed je organiziralo šest sindikata koji djeluju u Ini, a pridružili su im se i branitelji koji pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju već dulje od mjesec dana, kao i zaposlenici Imunološkog zavoda koji nisu primili već četiri plaće.

Radnici podsjećaju da su u četvrtak premijeru Zoranu Milanoviću uputili otvoreno pismo u kojem od njega traže da konačno kaže kakvu on sudbinu Ine vidi, međutim, još nisu dobili odgovor na to pismo. U posljednje tri godine već je 4000 radnika Ine ostalo bez posla i ovo im je sedmi skup na kojem pokušavaju ukazati na važnost očuvanja Ine, kako zbog poslova radnika, tako i zbog ukupnog hrvatskog gospodarstva. Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ rekla je da je neposredni razlog za prosvjed najava zatvaranja Rafinerije u Sisku, zbog čega novih 800 ljudi treba ostati bez posla.

– Danas se radnici Ine dijele na one koji su u programu zbrinjavanja i na one koji će tek biti u njemu. Najava zatvaranje rafinerije udarci su na energetsku stabilnost naše zemlje. Zbog pogubne upravljačke politike MOL-a Ina tone sve dublje. Ovo je naš poziv Vladi da hitno zaustavi uništavanje Ine – poručila je Rilović na Markovu trgu ustvrdivši kako Ina mora biti ponos Hrvatske i mjesto zadovoljnih radnika.

– Postoji li, premijeru Zorane Milanoviću, kod vas potrebna volja za spašavanje Ine i da se konačno jasno i nedvosmisleno očitujete o budućnosti Ine bez fige u životu – dodala je Rilović, a na spomen premijerovog imena svi prosvjednici su počeli glasno zviždati. Radnici naglašavaju da ne prosvjeduju u ime politike, već kako bi spasili Inu od propasti.

Treba li nam golub pismonoša ili referendum da biste nas čuli – zapitali su radnici premijera. Božo Mikuš iz SING-a kaže da je vrijeme da se većinski dioničari dogovore o sudbini Ine. – Ili dogovor ili razlaz, više nema vremena za jalova pregovaranja, vrijeme je za dogovor – poručio je Mikuš.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

– Ina, nekad ponos Hrvatske, sada se pretvara u mađarsko skladište – dignite glas i zaustavite uništavanje Ine, za bolju budućnost naše djece. Ne dajmo da nas gaze oni koji nisu gradili Inu, a sada je uništavaju –poručili su organizatori prosvjeda.

Sindikati ističu kako su se, u posljednje dvije godine, u više navrata obraćali premijeru dopisima i javnim apelima, glasno upozoravajući da se planskim zanemarivanjem i lošim upravljanjem Inu sustavno uništava i svodi na podružnicu MOL grupe.

>> Prosvjed rafineraca u ponedjeljak u Zagrebu

Komentara 59

Avatar abakus
abakus
11:01 24.11.2014.

Jednog dana će biti: "Autoceste, nekad ponos Hrvatske, danas su zapušteno ruglo i opasne za vožnju!" I bit će: "HEP, nekad ponos Hrvatske, danas nije u stanju ni održavati mrežu, a kvarovi su sve češći unatoč pet puta većim cijenama struje!" Pa će također biti: "Hrvatske šume, nekad ponos Hrvatske, danas su uništene neodržavanjem plus neinvestiranjem u pomlađivanje i trebat će im 100 godina i hrpa novca da se vrate u stanje prije privatizacije!" Također će biti: "Hrvatske vode, nekad ponos Hrvatske, danas su zagađene kloake, osim par izvora koji se koriste isključivo za punjenje boca. Voda iz slavina nije više pogodna ne samo za piće, nego ni za kupanje i kuhanje. Kupujte flaširanu vodu!" A već za kratko vrijeme mogli bismo čitati i ovo: "Zarazio se teškom xyzw bolešću nakon primljenog preparata krvi nabavljene iz neke n-te zemlje." Itd. Pa vi samo dozvolite nastavak ove pljačke i uništavanja Hrvatske, dragi moji sugrađani...

SE
Sevilla
08:51 24.11.2014.

Bit će nešto ako se organiziraju veliki radnički prosvjedi, do tada ih ni neslušaju.

PO
portugisac
10:12 24.11.2014.

"Crveni vragovi" prodali su prvih i naj važnijih 25% INE. Odotud je sve krenulo. Neka se radnici toga sjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije