Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN LOGORAŠA

Prošli su pakao, a još nitko nije odgovarao

logoraši
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
14.08.2014.
u 09:50

Prije 22 godine održana je najveća razmjena ratnih zatočenika

Na današnji dan prije 22 godine kod Nemetina je održana najveća razmjena ratnih zatočenika. Hrvatski logoraši taj dan obilježavaju i kao Dan logoraša. Toga dana na slobodni dio RH izišlo je 714 branitelja i civila najvećim dijelom zatočenih nakon pada Vukovara.  

– Okupimo se svake godine na ovaj dan kako bismo se prisjetili tih dana pakla, ali i da se prisjetimo svih naših prijatelja i suboraca koji su po raznim logorima izgubili živote. Isto tako prisjetimo se još jednom i onih koji su preminuli od posljedica tortura u logorima – kaže Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) (na fotografiji).

Zatočeni u 70 logora

Vraćajući se 20-ak godina unatrag, Rehak je kazao kako su hrvatski branitelji i civili bili zatočeni u više mjesta na području okupiranih dijelova Hrvatske, u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Prisjetio se Veleprometa, Srijemske Mitrovice, Stajićeva, Begejaca, Niša, Beograda...

– Prema našim podacima, hrvatski civili i branitelji bili su zatočeni u 70 logora. Iako je u njima tijekom Domovinskog rata bilo zatočeno više od 30.000 ljudi u RH, status logoraša ostvarilo je nešto manje od 8000 ljudi, samo oni koje je popisao Crveni križ. Svi drugi, iako su prošli razne torture i mučenja, nemaju taj status i samim tim ne ostvaruju nikakva prava – kazao je Rehak.

Istaknuo je da su batinanja, saslušanja, lažna strijeljanja i izgladnjivanje bili svakodnevna pojava, ali i da samo logoraši znaju kroz što su sve prolazili. Mnogi detalji i danas su nepoznati jer ne žele pričati o tim danima.

– O uvjetima u kojima smo bili govori i to da je po logorima ubijeno 300 ljudi, a tamo je bilo i žena i djece. Najmlađi logoraš imao je šest godina, a najstariji više od 90 godina. U logorima je bilo više od 3000 žena – rekao je Rehak.

Od posljedica tortura u logorima bivši logoraši mnogo češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Ipak, unatoč svemu tome, odgovorni za ustrojavanje logora, kao ni čuvari, nikada nisu odgovarali pred zakonom.

Tražili naknadu štete

HDLSKL prije osam godina u Srbiji je pokrenuo optužnicu zbog ustrojavanja logora kojom je od Republike Srbije tražio naknadu štete. Do danas nema pomaka u vezi s tom tužbom pa Rehak najavljuje da će sudski postupak uskoro biti pokrenut pred hrvatskim sudovima.

– Nažalost, imamo i problem što nemamo podršku hrvatskih državnih institucija. One su plaćene da to rade i trebale su to pokrenuti. Umjesto toga, mi smo dobivali samo moralnu podršku i ništa više – istaknuo je Rehak. O situaciji unutar bivših logoraša govori i to da su za današnji dan i obilježavanje Dana logoraša pripremljena dva protokola. Jedan organizira HDLSKL, a drugi Udruga hrvatskih branitelja Vukovara zatočenika srpskih koncentracijskih logora

>> Preživio logor kao dječak u Hercegovini pa ubijen kao policajac u Americi

Komentara 45

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
10:14 14.08.2014.

Da ste četnik i da ste odležali torturu u Hr logorima u Krapini ili recimo u Zagrebu ministar Matić i četnički vojvoda Nikolić pobrinuli bi se da vi i vaše kolege dobijete ratnu odštetu ali nažalost gospodine Rehak vi ste Hrvat i branitelj što vas nažalost automatski stavlja u građanina drugog reda !!

Avatar Idler 3
Idler 3
10:18 14.08.2014.

Tužna al istinita priča. Trebalo bi vidjet kad nas slijedeći put posjeti netko iz "regijona" kak bude odgovoril na pitanje o logorima u Srbiji? Naravno, ne mislim pri tom na našu aktualnu ministarku.

GE
genšer
11:11 14.08.2014.

N žalost u Vukovaru i hrvatskoj je sve isto ko 1991 godine..na jednoj strani hrvati,domoljubi,branitelji,,,na drugoj srbi,četnici,jugosloveni i SDP-e.....sve je isto ko 91 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije