Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u tri banke

Prosjačka banda iz BiH polagala milijune u Hrvatskoj

euri, novac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.03.2015.
u 09:37

Članovi dvaju obitelji iz BiH na svoje su račune u Splitskoj, Jadranskoj i Zagrebačkoj banci u posljednjih sedam godina položili 5,4 milijuna eura

Zbog sumnji da novac potječe od raznih kriminalnih aktivnosti u Italiji, hrvatski su sudovi u potpunoj tajnosti, a na osnovi zahtjeva USKOK-a, prije nekoliko mjeseci počeli provoditi blokade računa 21 člana dviju obitelji iz BiH u trima hrvatskim bankama.

Svote koje su otkrivene i koje je sud blokirao u ovom slučaju zaista su impresivne i jedne su od najvećih koje su hrvatske institucije ikad blokirale zbog sumnji na pranje novca. Prema podacima koje je USKOK dobio od Ureda za sprečavanje pranja novca te od banaka, vlasnici računa, njih ukupno 21, na svoje su račune u Splitskoj, Jadranskoj i Zagrebačkoj banci u posljednjih sedam godina položili ništa manje nego 5,4 milijuna eura.

Riječ je o javnosti posve nepoznatim osobama, državljanima BiH trajno nastanjenima u Italiji, uglavnom u okolici Torina, od kojih nekoliko njih dolazi u Hrvatsku gdje kupuju nekretnine na području srednje Dalmacije. Samo jedna od tih osoba ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj. Riječ je o osobi koja prema MUP-ovoj evidenciji koristi dva identiteta: službeno je u Hrvatskoj prijavljena kao S. H. (59), a zna se koristiti i drugim imenom i prezimenom, alias A. S. Na sumnju da je posrijedi pranje novca navodi činjenica da prema USKOK-ovim nalazima gotovo nitko od njih nema stalnog zaposlenja, odnosno izvora prihoda.

Drugi razlog za sumnju je to što mnogi od njih u Italiji imaju podeblji kriminalni dosje. Neki od osumnjičenika bili su u zatvorima, najčešće zbog krađa, korištenja djece za prosjačenje, nedopuštenog gospodarenja otpadom, prijevara, ali i otmica, iznuda, nedopuštenog držanja oružja, čak i ubojstava. I sam način na koji su se iznosi polagali u hrvatske banke istražiteljima je bio vrlo čudan. Novac ostaje blokiran do završetka istrage.

>>Tužitelji otvorili istragu zbog sumnje na 'pranje novca' u banci HSBC

>>Bankovni računi političara bit će pod većom kontrolom

Komentara 9

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
10:26 19.03.2015.

Prosjačka banda iz BiH polagala milijune u Hrvatskoj kao svoji na svome sa svojima.

LE
LeonardS
10:39 19.03.2015.

Banda ovdje banda tamo ,pa bolje da su kod nas nego negdje dalje

DU
Deleted user
11:31 19.03.2015.

Eto zasto ja odredjenoj nacionalnoj manjini nikada ne dajem nista kada prose!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije