Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propada Vladin plan za Inu?

Analiza Ministarstva financija: HEP nije spreman za prodaju

19.01.2017., Zagreb - Nakon sjednice premijer Andrej Plenkovic je odrzao konferenciju za medije na kojoj je objevio da je Vlada donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz moguci otkup dionica koje drzi ta madjarska kompanija u Ini.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.02.2017.
u 12:48

U analizi stoji da HEP nije spreman za inicijalnu javnu ponudu. Prvo bi ga trebalo restrukturirati jer bi u ovim uvjetima četvrtina HEP-a bila prodana u bescjenje

Iako je gromoglasno najavljena na sam Badnjak, priča o Vladinu otkupu MOL-ova udjela u Ini primjetno je stišana, gotovo potpuno pasivizirana. Već na startu bilo je jasno da je povratak Ine u državno vlasništvo vrlo ambiciozan projekt i da nisu velike šanse da se zaista i ostvari, a po svemu sudeći mogao bi propasti i Vladin plan inicijalne javne ponude 25% minus jedne dionice HEP-a, čime je Vlada kanila pribaviti novac za otkup 48,04% dionica Ine od MOL-a.

Večernji list doznaje da je Ministarstvo financija za potrebe Vladina savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu Ine izradilo analizu modela IPO-a HEP-a, kao načina otkupa Ine, ali prema našim informacijama ta je analiza pokazala da HEP nije spreman za inicijalnu javnu ponudu.

Prvo bi, naime, trebalo provesti restrukturiranje tog javnog poduzeća i pripremiti ga za prodaju jer bi u ovim uvjetima četvrtina HEP-a, tvrdi naš izvor, bila prodana u bescjenje. Dakle, IPO HEP-a ne bi imao smisla jer se tim novcem ni približno ne bi mogla otkupiti Ina, tumači naš izvor, a samo bi se naštetilo tvrtki jer bi bila prodana ispod cijene.

U Ministarstvu financija dobili smo potvrdu da je analiza napravljena, ali ni na koji način nisu htjeli komentirati rezultate snimanja HEP-a. Analiza, neslužbeno doznajemo, još nije ni prezentirana Vladinu savjetu i zasad je vrlo uzak krug ljudi u nju upućen.

IPO HEP-a kao model otkupa Ine osmislila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja se naknadno, zbog potencijalnog sukoba interesa, izmaknula iz priče o otkupu Ine.

Ona i premijer Plenković bili su najveći zagovornici tog modela jer ne utječe na rast javnog duga, a jedino pod tim uvjetom Vlada bi se upustila u otkup Ine. Protiv tog modela odmah u startu pobunio se Most, HDZ-ov partner u Vladi.

Mostu je neprihvatljivo da se ide u prodaju četvrtine HEP-a ako se istodobno ne izmijeni Ustav i ne zabrani prodaja više od 25 posto dionica strateških tvrtki. Most je predložio svoj model otkupa Ine preko društva posebne namjene i izdavanja obveznica, ali u HDZ-u tvrde da taj model utječe na rast javnog duga. Premijer Plenković tek je u subotu, nakon duljeg vremena, ponovio da je IPO-a HEP-a i dalje najčišći i najbolji način otkupa Ine.

Stvaranju energetskog holdinga pa dizanju kredita za kupnju Ine navodno se protivi Most

Međutim, znakovito je da je dan prije rekao da će Vladin savjet razmotriti i model koji predlaže HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević, a to je model državnog energetskog holdinga. Taj bi holding, pisali su mediji, činili HEP, Ina, Plinacro i Janaf, bio bi u vlasništvu države i ne bi upravljao tim tvrtkama nego svojim udjelom u njima.

Inine dionice od MOL-a otkupile bi se pak kreditinim zaduženjem, ali tom se modelu navodno protivi Most. Premda analiza Ministarstva financija još nije oglašena na sva zvona, primjetno je da se Miloševićev model državnog holdinga zadnjih dana agresivno pojavljuje u medijima.

Sudeći prema istupima mađarskog ministra vanjskih poslova, koji je u dva navrata poručio da MOL za svoj paket u Ini uz iznos koji su dionice očekuje i povrat svih ulaganja u Inu, dolazi se do svote od otprilike dvije milijarde eura koju Mađari traže za Inu.

Premijer Plenković o otkupu Ine razgovara s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, zadnji put na marginama sastanka na Malti. No da bi se ozbiljno pregovaralo o otkupu Ine, pošto su Mađari jasno dali do znanja da žele prodati svoj udio, hrvatska strana mora utvrditi kolika je stvarna vrijednost Ine.

Tek tada moći će pregovarati o cijeni, a pitanje je ima li Hrvatska snage za takvu investiciju. Izvori bliski premijeru Plenkoviću zastupaju tezu da Vladi u Ini ne treba novi MOL, dakle novi strateški partner koji bi se neizbježno s vremenom pretvorio u MOL te smatraju da je jedini pravi put povrat Ine u hrvatsko vlasništvo. 

>> I nakon dva mjeseca nema pomaka u otkupu dionica MOL-a u Ini

>> 'Prodaja 25% HEP-a najbrža je i najčišća varijanta za otkup Ine od MOL-a'

Komentara 16

Avatar Francek007
Francek007
13:35 27.02.2017.

Jesam li ja protiv svoje države ako prizivam događanje naroda?? Pa dokle više ovkvog vođenja politike i iscrpljivanje naroda. Pa gospodo političari u kojoj vi to zemlji živite?

DO
dopizdilomi
13:23 27.02.2017.

Štaaa????????? Ne budete ga prodali za 1 kunu? Ne mogu vjerovati.

DO
dobarsavjet
13:02 27.02.2017.

Ministarstvo financija je diglo plaće onima koji imaju, onda nisu znali za poskupljenje plina, ili su dizanjem plaća htjeli to kompenzirati a sirotinja neka plaća. Oni izgleda rade kao i dosadašnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije