Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas očekuje

Proljeće stiže i 'službeno' – evo kakvo vrijeme donosi!

Kava na terasi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
17.03.2014.
u 13:19

Ovaj će tjedan pridonijeti daljnjem povećanju odstupanja srednje temperature zraka, koje je u prvih 16 dana ožujka diljem Hrvatske veće od dva stupnja, a u kontinentalnom području ponegdje čak i više od četiri stupnja, posebice u središnjoj Hrvatskoj.

Iako su temperature u Hrvatskoj već nekoliko dana prave proljetne, prema najavama meteorologa, idućih dana nas očekuje još toplije vrijeme.

Ovoga će tjedna temperatura u Zagrebu vrlo vjerojatno biti i oko 20 stupnjeva, što je primjerenije kraju travnja ili početku svibnja, a ne sredini ožujka, kaže glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula i dodaje da će mjestimice biti toplo kao nikada do sada u povijesti mjerenja na te datume, kao što je primjerice jučer bilo u Maksimiru u kojem su izmjerena čak 22,2 stupnja.

Ovaj će tjedan pridonijeti daljnjem povećanju odstupanja srednje temperature zraka, koje je u prvih 16 dana ožujka diljem Hrvatske veće od dva stupnja, a u kontinentalnom području ponegdje čak i više od četiri stupnja, posebice u središnjoj Hrvatskoj.

Što se proljeća tiče, ono "službeno" stiže 20. ožujka u 17.57 sati. S kakvim vremenom ulazimo u proljeće, piše portal Crometeo.hr.

Kopno

U ponedjeljak i utorak čeka nas suho, djelomično ili pretežno sunčano i toplo vrijeme, a opet ćemo biti izloženi južini. Relativno će topla biti i jutra pa početkom tjedna više neće biti jutarnjih mrazeva. Čini se da bi jutarnja temperatura u utorak bila između 2 i 6 Celzijevih stupnjeva, po gorskim kotlinama niža. Dnevna temperatura u ponedjeljak bi mogla dogurati do 22, ponegdje čak i 23 Celzijeva stupnja, a u utorak stupanj ili dva manje.

U srijedu nas očekuje djelomično sunčano s malo više oblaka, trebalo bi ostati suho, ali je ponegdje moguća slaba kiša ili neki kraći proljetni pljusak. Ostaje toplo uz jutarnju temperaturu od šest do devet stupnjeva, a najvišu dnevnu malo ispod 20 stupnjeva.

U četvrtak i petak čeka nas suho, djelomično ili pretežno sunčano i toplo vrijeme, uz južinu. Jutarnje temperature kretat će se između četiri i osam Celzijevih stupnjeva, a dnevna temperatura mogla bi dogurati do 20, 21 stupanj, a u petak nas očekuje stupanj ili dva toplije. Razvoj vremenske situacije za vikend još nije siguran. Po nekim izračunima bit će promjenjivo i postupno svježije, ali neki računalni modeli upućuju na drukčiji razvoj događaja – da bi ostalo proljetno toplo uz dosta sunca. Još je prerano da bismo mogli sa sigurnošću reći koji će scenarij prevladati. Naime, u ožujku sa sjevera Europe još se znaju zaletjeti baloni hladnog zraka prema jugu kontinenta. Čini s da bi jedan takav balon mogao krenuti prema južnim dijelovima Europe tijekom vikenda.

Jadran

U utorak će posvuda biti pretežno vedro. Ujutro se ponegdje ne isključuje mogućnost za sumaglicu ili maglu. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana, povremeno uz promjenjivu naoblaku, osobito na sjevernom Jadranu u čijem se zaleđu ne isključuje mogućnost pokoje kišne kapi. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne od 16 do 22°C.

Pretežno vedro vrijeme donosi četvrtak. Četvrtak je prvi dan kalendarskog proljeća, dan kada svijetli i tamni dio dana podjednako traju na cijeloj Zemlji. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

Petak donosi nastavak stabilnog i pretežno vedrog vremena. Noću će biti tiho, a danju će okrenuti na slabo jugo. Jutarnje temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne od 16 do 20°C.

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i suho bit će tijekom subote. Na sjevernom Jadranu navečer umjeren porast naoblake uz mogućnost za malo kiše mjestimice. Jutro toplo toplije, najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na petak. Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Iako će veći dio dana biti suh, povremeno se ne isključuje mogućnost za vrlo malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu.

>> Stiže proljeće! Evo što morate napraviti svojoj koži nakon hladne zime

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
15:49 17.03.2014.

Ova zima je bila toplija, ali nam je potrošnja plina ostala ista! Glavo da distributeri plina nisu na gubitku!

KA
kafka
14:25 17.03.2014.

Napokon nam budu cvjetale ruže! .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije