Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon kritika

Projekti za 2,4 milijarde kuna - iz fondova EU 200 crpnih stanica, 630 km kanalizacije...

Dobrović: Na sustave odvodnje priključit će se 65.000 ljudi, a ti su projekti i posao za tvrtke
Foto: Anto Magzan/Pixsell
22.04.2017.
u 20:15

Ministar Dobrović odgovara ministrici Žalac: Projekti na Krku, u Varaždinu, V. Gorici, na Murteru i u Rugvici dokazuju da predano radimo

Nakon kritika na račun Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog navodno slabog povlačenja novca iz fondova EU, ministar Slaven Dobrović pohvalio se jučer vodokomunalnim projektima vrijednima ukupno 2,4 milijarde kuna. Tim će se novcem financirati sustavi na Krku, u Varaždinu i Velikoj Gorici te u općinama Rugvica i Betina na Murteru. Riječ je o 630 kilometara kanalizacijskih kolektora, 200 crpnih stanica te desetak uređaja za pročišćavanje. Na sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda priključit će se više od 65.000 ljudi. Dobrović je istaknuo da ovi projekti dokazuju da se u njegovu resoru aktivno i predano radi na pripremi projekata koji se sufinanciraju iz fondova EU.

– Ti projekti znače poslove za tvrtke koje će biti angažirane na njihovoj realizaciji sa znatnim učinkom na domaće gospodarstvo – istaknuo je ministar.

Za poboljšanje javnih vodoopskrbnih sustava Hrvatskoj je do 2020. na raspolaganju ukupno oko 7,8 milijardi kuna. U različitim fazama pripreme 70-ak je projekata, a 30-ak ih je u visokom stupnju pripreme – kažu u Ministarstvu.

Ističu da bi se putem javnih poziva kroz travanj i svibanj trebali sufinancirati projekti ukupne vrijednosti 8,9 milijardi kuna u sektoru voda u gospodarenja otpadom, zaštitom prirode i kakvoćom zraka.

U tijeku je javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta vrijedan 144 milijuna na koji se mogu javiti jedinice lokalne samouprave, a uskoro kreću pozivi za modernizaciju mreže za praćenje kvalitete zraka, upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000. te razminiranje i zaštitu šuma u dunavsko-dravskoj regiji. Upravo zbog povlačenja EU fondova Dobrović se nedavno našao pod udarom HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac, koja ga je u dopisu upozorila da bi zbog brojnih propusta u njegovu resoru Hrvatska mogla ostati bez čak dvije milijarde eura, a on osobno bez mogućnosti upravljanja europskim novcem.

Na pismo koje su objavili mediji oštro su reagirali iz Mosta, poručujući da neće dopustiti da HDZ napada njihove ministre, a prepirku je “presjekao” premijer Plenković, koji je objasnio da je riječ o “uobičajenoj komunikaciji” te da je Žalac slična pisma poslala gotovo svim ministrima.

>> Ministar Dobrović opovrgnuo kašnjenja s EU projektima

>> Vlada imenovala Ružicu Vukovac državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede

Komentara 6

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
20:59 22.04.2017.

Dobrović opet mulja. U pravu je kad kaže da su to "poslovi za tvrtke", ali ne za hrvatske tvrtke, jer su sve preostale hrvatske građevinske tvrtke organizirano uništene do kraja u posljednjih par godina, zadnji je bio Viadukt. Tako da će sve te poslove obaviti tvrtke iz EU i one će pobrati vrhnje. Također, samo se dio sredstava financira iz EU fondova, bar 30% ćemo platiti mi, i sva će ta lova odlepršati iz Hrvatske, nama će ostati samo skupi i neisplativi sustavi kanalizacije koje naši građani neće moći održavati, pa će onda doći i do privatizacije vodnokomunalnog sektora, zajedno sa sektorom gospodarenja otpadom. Samo gledajte, to će se sve dogoditi već 2025. godine.

DR
Draš
21:37 22.04.2017.

Dobro je da su izbori već za mjesec dana,inaće bi morali slušati ovakve bedastoće i laži tko zna do kad

MA
macor
21:52 22.04.2017.

Moze on te projekte nabrajati al to ne znaci da ce se iz EU fondova financirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije