Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac iz EU

Ugrozio 300-tinjak tvrtki i OPG-ova: Projekti su tu, ali ministar Romić ne da novac

Davor Romić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.08.2016.
u 17:16

Milijuna ima za tvrtke s temeljnim kapitalom od 20 kuna i bez prihoda, a nema za PP Orahovicu, Agrolagunu, Agroprodukt, Krauthaker...

Deseci OPG-ova i poljoprivrednih tvrtki u projekte su već “ulupali” znatan novac, ishodili građevinske dozvole, jamstva i kredite banaka, planirali zaposliti desetke ljudi, a sad su, iako su i njihovi projekti prošli na natječaju i “igrali” su po svim pravilima – nepoželjni. Takvim ih, naime, čini računica tehničkog ministra poljoprivrede Davora Romića koji je, rješavajući nered svog prethodnika Tihomira Jakovine nastao zbog natječaja za mjeru 4 za modernizaciju i veću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ovih dana pokrenuo još veću lavinu gotovo 700 nezadovoljnih OPG-a i tvrtki “tešku” 316 milijuna kuna.

Za kesten-pire 5,6 mil. kuna

I dalje nije jasno po kojim je zapravo kriterijima Jakovina napravio ljestvicu za dodjelu 862 milijuna kuna za mjeru 4.1.1. i 366 milijuna kuna za mjeru 4.2.1. programa ruralnog razvoja, potrošivši čak 50% sredstava koja su Hrvatskoj iz EU na raspolaganju do 2020. Na njoj, primjerice, visoko kotiraju i milijunska su sredstva dobile tvrtke osnovane netom prije natječaja s temeljnim kapitalom od 20 kuna, bez prihoda i zaposlenih poput zagrebačkog Chestnut factoryja za proizvodnju kesten-pirea (nepovratnih 5,6 mil. kuna), dok su se dokazane hrvatske perjanice u poljoprivrednoj proizvodnji poput pulskog Agroprodukta, porečke Agrolagune, Krauthakera, PP Orahovice, farmi Angus ili Emine Burek, koja je s 500 mliječnih grla u vrhu svjetske proizvodnje mlijeka, našle debelo ispod “zamišljene” crte do koje se dijele potpore. Nijednim natječajem nije, naime, određena kvota dobitnika pa je nakon niza žalbi Jakovinina crta od 212 projekata u Romićevu mandatu i podebljana na 241. Nakon packi iz EK kako Agencija za plaćanja u poljoprivredi nije kvalitetno obavila provjeru kandidiranih projekata te da su za neke tvrtke umjetno stvoreni uvjeti na natječaju kako bi pokupile i 90% bespovratnih sredstava, 10 ih je – Širjan, Moslavina proizvode, Osatina grupu, Nova Naturu, Agropromet, Floccus, Argumentium Vitae, Lunetu, Salami Aureu i Copadio – Romićevo ministarstvo i maklo s liste. A to je otvorilo Pandorinu kutiju čak 316 neiskorištenih milijuna kuna – 240 prema prvom i 76 prema drugom natječaju – s kojima su se, kažu upućeni, mogli namiriti projekti još bar 300 OPG-a i tvrtki ispod crte. No Romić tu zamišljenu crtu ne želi prijeći i ne da novac, na ogorčenje potencijalnih korisnika, udruga, zadruga... koje ovih dana peticijom te na sve moguće načine upozoravaju na nepravdu. To više što će novi natječaj priznati samo one investicije, odnosno troškove nastale nakon podnošenja zahtjeva, što bi, primjerice za PP Orahovicu i 300-400 drugih subjekata značilo da su uludo počeli investicije po starom natječaju.

I gotovi projekti “u smeću”?

– Korisnici su legitimno očekivali da će barem 600 njih stati u raspoloživa sredstva. Krenuli su u investicije, a sad su im grubo prekršena očekivanja. To je u potpunoj suprotnosti s višestrukim izjavama ministra da će biti isplaćen novac svima čiji su projekti aktivni i koji su radili sukladno pravilima jer je cilj da se novac iz fondova EU povuče za što više projekata – tvrde u PP Orahovici, 334. na rang-ljestvici, koja je Romiću već uručila prigovor zbog izgubljenih 15,2 milijuna kuna, koliko bi dobili da su iznad crte. Konzultant Kristijan Mavrek kaže da neisplata 316 milijuna kuna i neke već gotove projekte “baca u smeće”, dok bi u slučaju spuštanja crte ona mogla pasti i niže. Za 18-mjesečne trakavice oko natječaja puno je, naime, i onih iznad crte zatvoreno, u blokadi ili više nisu zainteresirani za ulaganja.

Ministar Romić odgovara da novac s natječaja mora ostati rezerviran do okončanja eventualnih žalbi tvrtki koje su maknute s liste, dok bi se s “naknadnim spuštanjem crte ušlo u začarani krug prigovora i pitanje je kada bi se zaključio natječaj”. Romić do konca rujna najavljuje novi natječaj sa spuštenim limitom do 1 milijun eura po projektu i 70% maksimalne potpore.

>> Protiv bolesti kvrgave kože cijepljeno 70 tisuća goveda

Komentara 15

SH
srce_hrvatsko
17:37 24.08.2016.

Nisam za umišljene i prevrtljive mostovce, ali je li netko pročitao na ovom portalu da je npr.nešto napisano o aferi bivšeg ministra Jakovine? Navodno se radi o malverzacijama sa sredstvima iz EU, teškim više od milijardu kuna! Jel bio ikojii 'boldani' naslov o tome?

DU
Deleted user
17:39 24.08.2016.

a kaj ak nekim od ovih koji se žale, žalba bude uslišana, a lova podijeljena i nema za njih?

AI
ant.imesic
17:51 24.08.2016.

Koja zamjena teza. Da ministar bez rezona nedaje jadnom seljaku lovu nakon što ga je HDZSDP opljačko... Svi su oni isti.. Ajde večernji postajete ko jutarnji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije