Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPORE

Proizvođači bučina ulja ljutiti: Maslinari dobili sve, a mi ništa

poticaji
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
25.07.2014.
u 17:00

Udruga Život upozorava: Ratarima, mljekarima i svinjogojcima ne piše se dobro

Proizvođači voća i povrća, šećerne repe, ekološki proizvođači i stočari bit će najveći dobitnici 423 milijuna eura "teškog" hrvatskog modela izravnih plaćanja u poljoprivredi od 2015. do 2020. koji će ovih dana i na završno odobrenje u Bruxelles, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Farmeri koji se bave povrtlarstvom imat će 500 eura više po hektaru, voćari, ali samo oni udruženi, 350 eura više, a proizvođači šećerne repe 290 dodatnih eura... Dodatnim eurima "nagrađivat" će se i tzv. greening, mladi poljoprivrednici...

Puno dobrih strana

No neki su seljaci još skeptični prema reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU na hrvatski način. Miroslav Kovač, tajnik udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Život, kaže da će OPG-i sa ZPP-om izgubiti 500 milijuna kuna na godišnjoj osnovici. Gledano po proizvodnim sektorima, svinjogojstvo po ZPP-u gubi 100% potpora u proizvodno obaveznim plaćanjima. Mljekari gube 45% ili 10 milijuna eura godišnje, a ratarstvo općenito, izuzev proizvodnje šećerne repe, bilježi gubitke, posebno duhanska proizvodnja, tvrdi on. Josip Knežević, mladi poljoprivrednik iz Gradišta, misli da će novi modeli poticaja ipak donijeti dobra agraru. – Imam šest hektara pod šećernom repom i 290 eura po hektaru bi bila lijepa stimulacija da nagodinu povećam te površine i smanjim proizvodnju pšenice, kukuruza i soje na 45 ha – tvrdi on.

Napravite reda i u otkupu

Mirko Bošković iz Cerne koji uz Bosut proizvodi 15-ak hektara krumpira, paprike, lubenice i šećerne repe jedva čeka da se ostvare najave ministra Jakovine jer tako, smatra, neće biti ovisan o otkupljivačima.

– Ne bi bilo loše dobiti po 500 eura po hektaru povrća, no trenutačno nam je veći problem niska otkupna cijena. U svaki hektar lubenica uložio sam 68 tisuća kuna i uz otkup od 1,10 kuna na gubitku sam 16.000 kuna po hektaru. I na to bi država trebala utjecati – kaže on. Proizvođači bučinih koštica i dalje su razočarani. – U Ministarstvu poljoprivrede nitko nas nije htio čuti. Izigrani smo i prevareni – rekao je Zdravko Presečki, proizvođač bučina ulja iz Cargovca u Varaždinskoj županiji. I proizvodnja bundevinih koštica i ulja traži velika ulaganja pa su proizvođači tražili da ih se stavi u istu kategoriju s maslinarima. I oni, tvrde, stvaraju dodanu vrijednost. No maslinari su dobili sve, a bučino ulje niti je u kategoriji s maslinovim niti su proizvođači buča svrstani u kategoriju proizvođača povrća, ogorčen je Presečki.

>>Za svaki hektar povrća – 500 eura poticaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije