Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2015. u 19:00

Ljeto bi u avionu mogla provesti Vesna Pusić, koja obilazi svijet tražeći potporu za mjesto generalne tajnice UN-a. Brojem letova nadmašit će i Mesića, koji oblijeće Moskvu, Peking i Astanu

Svake godine početkom ljeta Večernjak objavljuje dugoročne meteorološke prognoze. Školovani prognostičari u pravilu pritom najave dugo toplo ljeto, što i nije uvijek najsretnija prognoza jer smo, primjerice, prošlogodišnje upamtili kao poprilično kišno ma koliko nas iz DHMZ-a uvjeravali da je objektivno bilo iznadprosječno toplo.

Svim satelitima i kompjuterskim simulacijama usprkos, i dalje je nemoguće dati precizne dugoročne prognoze prirodnih pojava. Meteorolozima nije lako ispuniti očekivanja i predvidjeti u kojem će ljetnom tjednu padati kiša i pokvariti ljetovanje blagajnici koja je jedva izborila sedam dana godišnjeg da vidi more. Za razliku od prirodnih pojava koje se mogu pouzdano najaviti za nekoliko sljedećih dana, one društvene mogu se u Hrvatskoj predvidjeti sa zavidnom vjerojatnošću do dva mjeseca unaprijed. Uz rizik da mi dežurni meteorolozi u rujnu nabiju na nos sve prognoze koje su mi se izjalovile, upustit ću se stoga u najavu dugog toplog društvenog ljeta.

Ljeto će svečano proglasiti otvorenim Josip Leko, predsjednik Sabora, koji će na dugi godišnji odmor od dva mjeseca, pardon “stanku“, već za desetak dana poslati 150 zastupnika. Onog 151. zastupnika, Željka Keruma, neće jer taj je, kao što znamo, cijele godine na godišnjem. Pritom će Leko sazvati konferenciju za novinare i svečano objaviti da su naši marljivi parlamentarci odradili 70 radnih dana, što će biti povećanje od 2 posto u odnosu na lani kada su radili 68 dana u prvih sedam mjeseci. Jasno, ovo vrijedi samo za onu manjinu koja je redovno dolazila na svoje radno mjesto. Paralelno s pražnjenjem sabornice, doći će do pojave fenomena poznatog kao “srpanjska rupa“, što će danima proučavati ministar turizma Darko Lorencin na svom tradicionalnom dežurstvu u Banskim dvorima. Njemu već četiri godine ne ide u glavu zašto su svima ležajevi prazni, a on ima svoju vilu popunjenu gostima od ožujka do studenog.

Srpanjsku rupu, ali u broju nezaposlenih, prijavit će i ministar rada Mirando Mrsić koji će s osmijehom od uha do uha uvjeravati naciju da je napokon krenulo. Krenulo doista jest, ali iseljavanje nezaposlenih u Irsku i Njemačku, kao i privremeno preseljenje kuhara i konobara iz Slavonije na Jadran.

Premijer Zoran Milanović srpanj će provesti u predstavljanju svog novog ruha, i po savjetima svog PR gurua nasmiješen obilaziti zemlju uzduž i poprijeko ne bi li popravio dojam namćora i prznice koji je ostavio u prve tri godine mandata. Središnji nastup Milanovićeve ljetne turneje bit će tradicionalno u Kninu, gdje će njegov govor u povodu obljetnice oslobodilačke akcije Oluja biti bučno izviždan pa će se čak i njegov veliki suparnik Tomislav Karamarko požaliti da nije čuo dijelove govora. Dok se s velikom sigurnošću može predvidjeti što će premijer Milanović govoriti u Kninu, može se s ništa manjom sigurnošću predvidjeti što predsjednik HDZ-a neće govoriti cijelo ljeto. Tomislav Karamarko cijelo ljeto neće govoriti o gospodarstvu krijući i nadalje detalje predizbornog programa kao zmija noge. Sve s opravdanjem da čeka raspisivanje izbora, a to prema svim dostupnim prognostičkim modelima i satelitskim snimkama neće biti do kraja ovog ljeta.

I dok će se ministri odmarati negdje na Jadranu, ljeto bi u avionu mogla provesti Vesna Pusić koja obilazi svijet u potrazi za potporom koja bi joj osigurala novo radno mjesto, ono generalne tajnice UN-a. Državna agencija javljat će o njenim posjetima stranim zemljama, broj kojih će nadmašiti i neumornog Stjepana Mesića koji je i ljeti i zimi na stalnim proputovanjima između Moskve, Pekinga i kazahstanske Astane. U Zagrebu će, čini se, ostati delati samo Milan Bandić, koji nikada ne ide na godišnji, već iz ljeta u ljeto raskopava grad i, dok njegovi sugrađani “taru krmelje“, sadi “dva reda raštike“. Posljednje stranice novina bit će već tradicionalno rezervirane za ukazanja morskih pasa, pojave morskih pijavica, lovce na poskoke i dramatične susrete udovica u crnom s crnim udovicama. Nacionalne TV kuće aktivirat će dopisnike pokraj naplatnih kućica na Lučkom iako dugoročna prognoza veli da bi bilo bolje ekipu poslati već početkom srpnja na vrh Biokova da dočeka prve Čehe koji će se u japankama uspeti do vrha. Nakon što su već luftmadracom oplovili Brač. Kakvo bi to ljeto bilo, recimo na kraju, bez izravnog javljanja Ante Mrvice u sve središnje TV dnevnike. Koordinator Jadrolinije iz Splita ukazat će se naciji sigurno u subotu, 1. kolovoza, a velika je vjerojatnost da će njegove objave o plovidbenom redu trajekata biti i dva tjedna kasnije na Veliku Gospu. Ako se na kraju pitate što dugoročna prognoza govori o kretanju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, valja reći da postojeći prognostički modeli ne uspijevaju pohvatati sve pravce njezina djelovanja. Sigurno je samo gdje predsjednice neće biti. Na sjednici Vlade i u rezidenciji na kraju Visoke ulice.

Komentara 2

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:14 03.07.2015.

Ja prognoziram skorašnji odlazak aktualne Vlade...

DU
Deleted user
11:32 03.07.2015.

Ha, ha, ha, vrlo dobar i duhovit clanak! Uz jedno malo pitanje: o cijem ce trosku Vesnica Puspus obilaziti svijet???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije