Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne moraju u mirovinu

Profesori: Neki od nas najbolje rade tek sa 65. godina

Mato Bartolucci
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
23.07.2014.
u 21:00

Trenutačno je u Hrvatskoj oko 200 profesora u trajnom zvanju

Profesor dr. Mato Bartoluci, pročelnik katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu, u siječnju je navršio 65 godina života. Da Ustavni sud nije ukinuo pojedine odredbe Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, ove jeseni, po sili zakona, morao bi u mirovinu ili u posebnom postupku, koji su mnogi profesori u trajnom zvanju držali uvredljivim, dokazivati svoju izvrsnost. Intervenciju Ustavnog suda profesor Bartoluci i njegovi kolege u sličnoj poziciji dočekali su s olakšanjem jer im je pružena šansa da završe poslove koje su otpočeli i da im njihov fakultet, ako procijeni da su mu potrebni, odgodi mirovinu za jednu do pet godina.

Nije dovoljno samo znanje

– Donoseći, na sreću sada ukinute odredbe, bivši ministar obrazovanja Jovanović dao je pljusku profesorima u trajnom zvanju svodeći ih na razinu docenta. A između docenta i profesora u trajnom zvanju dug je put. Slažem se da profesor mora imati dvostruko više radova u zadnjih pet godina od docenta, važne su i ocjene studenata, a moje su u posljednjih pet godina između 4 i 4,5. To nije neozbiljna stvar, to je “feed back” i tu nema friziranja. A dokad će pojedini profesor ostati na svom radnom mjestu, ovisi o nizu faktora, između ostalog i o njegovu zdravlju, odnosno fizičkoj i psihičkoj kondiciji. Nije dovoljno samo znanje i iskustvo nego i mogućnost njegova prenošenja studentima – objašnjava profesor Bartoluci, zadovoljan potezom Ustavnog suda koji će, kaže, njemu i njegovim kolegama omogućiti da završe poslove kojima su se bavili.

– Trenutačno je u Hrvatskoj 200-tinjak profesora u trajnom zvanju. Ne moraju svi raditi do 70. godine, ali neka rade do 67., odnosno onoliko koliko mogu kvalitetno raditi. Ja želim ostati još dvije godine, moja je katedra uglavnom ekipirana, još dvoje mladih kolega treba doktorirati i, kad se to dogodi, svi predmeti bit će pokriveni i ja ću miran i sretan otići u mirovinu – kaže Bartoluci.

Dekan njegova fakulteta prof. Tonći Lazibat kaže da svaki fakultet mora procijeniti što mu je prioritet, zapošljavati mlade ili zadržati stare iskusne profesore te podsjeća da su profesori u trajnom zvanju prošli sve kriterije izvrsnosti za izbor u to zvanje. Novoizabrani rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelinović tvrdi da treba naći načina da se zapošljavaju mladi znanstvenici, ali i da se zadrže izvrsni profesori koji drže nastavu, posebice na postdiplomskim studijima, ili imaju projekte.

Pojedinačni slučajevi

– Što uopće znači 65 godina? Netko je tada najproduktivniji, a netko drugi nije produktivan ni sa 45. Svaki slučaj treba rješavati pojedinačno, svaki fakultet zna tko mu treba – zaključuje Anđelinović. Rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš upozorava da svi fakulteti koji su pokrenuli postupke za odlazak profesora u mirovinu po sada ukinutim odredbama moraju ih preispitati i procijeniti tko im je od njih potreban.

– Treba se voditi računa o profilima ljudi, neki su im profesori sigurno i dalje potrebni, drugi nisu, a neki će, bez obzira na sve, možda željeti otići u mirovinu. O svemu tome treba voditi računa – zaključuje Bjeliš.

Komentara 18

DR
dragica949
21:45 23.07.2014.

Loš je profesor,koji je sa 65 godina nezamjenjiv,koji si do tada nije obučio zamjenika. Profesori će raditi duže, a mladi docenti s desetak i vise godina docenture ne mogu napredovati u zvanju.

JO
joso87
21:38 23.07.2014.

Odluka o umirovljenju sveučilišnih profesora sa 65 godina bila je jedina pozitivna mjera druga Jovanovića u visokom školstvu. Ukinuli su je suci koji su i sami ovdje u ''sukobu interesa'' jer se nadaju da će se vratiti na fakultete kad im istekne mandat u Sudu. Dok radnike u industriji poslodavci tjeraju s posla kad prijeđu 50., država produžuje radni vijek na 67 godina. Lako je političarima, sveučilišnim profesorima, sucima i ostalim zanimanjima lišenim fizičkog rada ostati na poslu doživotno, jer im je svaka mirovina premala u odnosu na ono što su navikli. S druge strane, prošle godine su u Osječko-baranjskoj županiji odbili produžiti ugovor JEDINOM ortodontu jer je navršio 65 godina i mora u mirovinu, a nema ga tko naslijediti. Obrazovani mladi ljudi u ovoj državi nemaju nikakvu perspektivu!

Avatar Allemann
Allemann
01:49 24.07.2014.

Koliko mladih na burzi, a oni se ne miću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije