Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srednje škole

Produžna nastava + matura + upisi = kaos

škola
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
19.03.2015.
u 17:00

Profesori i sindikat Preporod upozoravaju Ministarstvo

Zbog produžne nastave u mnogim srednjim školama nastat će kaos, teško će se paralelno provoditi testovi za državnu maturu i organizirati dopunska nastave za učenike kojima su zaključene dvije negativne ocjene. Nećemo imati dovoljno profesora. Tko će taj dodatni posao platiti, pitaju se ovih dana profesori, ali i ravnatelji u mnogim srednjim školama. Kao što je poznato, izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ukinut je prvi ljetni popravni rok, a umjesto toga uvedena je dopunska, odnosno produžna nastava u trajanju minimalno deset do maksimalno 25 sati.

– To je definitivna pogreška Ministarstva obrazovanja. Kakvu poruku time žele poslati djeci? I zar očekuju da netko tko nije učio cijele godine i kome je dano niz šansi da će se naglo promijeniti i u deset ili petnaest sati naučiti sve propušteno – pita se profesor Elektrotehničke škole Ljubo Mitrović i nastavlja.

– Može se dogoditi da profesori, da bi izbjegli gnjavažu s produžnom nastavom, zaključe učenicima dvojke ili da nekome tko ima dvije zaključe i treću jedinicu jer ni tada neće biti produžne, a učenik će izgubiti godinu. Mogu se dogoditi različite kalkulacije i donijeti odluke, iako sam ja protiv njih. Ali prosvjetne su vlasti o tome trebale razmišljati – kaže Mitrović.

Slično govori i njegov kolega Josip Topčagić iz Tehničke škole Čakovec.

– U nastavi sam 36 godina i stalo nam se nešto staro nudi kao novo. I produžnu nastavu smo već imali prije tridesetak godina. Bit će mi teško organizirati se jer predajem nekoliko stručnih predmeta. Mislim da cilj naše škole nije da dijete nešto nauči nego da dobije prolaznu ocjenu. Tako je i s ovom produžnom nastavom. Nastavnici su već shvatili da se ne mogu boriti protiv sustava pa odrađuju što im se kaže – pomalo ogorčeno komentira Topčagić.

I mnogi drugi profesori ljute se na nove obveze koje su im, kažu, nametnute, a ni mnogim ravnateljima nije jasno kako će uspjeti organizirati provođenje državne mature i produžnu nastavu. 

Produžna je nastava postala zakonska obveza usred ove školske godine, nije definirano koliko sati treba trajati, velika je razlika između deset ili 25 sati. Iako traje samo deset sati problem će predstavljati profesorima koji predaju, recimo, u četiri generacije učenika, a posebno onima u strukovnim školama koji u svakoj od tri ili četiri generacije imaju po nekoliko predmeta. To neće moći fizički obaviti. A koliko ja znam, u proračunu ministarstva obrazovanja nema novca kojima bi se to nastavnicima platilo – naglašava predsjednik Školskog sindikata “Preporod” Željko Stipić.

No, prema njegovu mišljenju, najveći je problem što će se istodobno trebati organizirati državna matura i produžna nastava.

– To će stvoriti kaos u školama, jer te dvije aktivnosti, plus treća – upisi, nisu se smjeli organizirati istodobno. Na Sveticama (sjedište ministarstva obrazovanja) očito netko ne zna svoj posao i nije vodio računa o državnoj maturi – zaključuje Stipić.

>> Učenik tužio osnovnu školu i dobio odštetu od 30 kuna

>> Mijenjat će se kriteriji za upis u srednje škole

Komentara 2

GU
guderian
19:35 19.03.2015.

Hajde da je nekome konacno i doslo u glavu! produzna nastava za ljencine koje cijele godine nisu radile, pa ce sada oni raditi tih 10-25 sati i svladati cijelu godinu! Zasto ne bismo dali priliku nadarenoj djeci da odrade 10-255 sati, a da ostatak vremena utrose u vlastito doskolovanje? Ne, ne mi uvijek moramo kaznjavati postene, vrijedne i talentirane... a plesati oko ljenih nesposobnjakovica!

MA
MamboGimnazijalac
09:05 11.06.2015.

To sto netko ide na produžnu ne mora nužno značiti da je lijenčina i da cijelu godinu nije ništa radio. Može se dogoditi da zbog manjka sati na nekom predmetu učenik ne može pisati neku provjeru te je upućen na produžnu nastavu. Po mom mišljenju ovo je bolje nego popravni iz razloga što se brzo riješi, čak i bez ikakvog ispita. Moraš se samo doči par puta u školu, pita te dva pitanja i gotovo. U mojoj gimnaziji niti jedan nastavnik se ne buni ovakvoj promjeni, nego čak smatraju da je dobra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije