Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadzorni odbor HRT-a

Produljenjem mandata Kovačiću ne rješava se kriza upravljanja

Nadzorni odbor HRT-a
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
31.08.2016.
u 15:20

Prema pisanju medija, prije donošenje uredbe za produljenje Kovačićeva mandata bili su se članovi tehničke Vlade iz redova HDZ-a, a protiv su bili predstavnici Mosta koji smatraju da je Trgovački sud nadležan za imenovanje privremenog upravitelja nakon što Kovačiću istekne mandat

Nadzorni odbor (NO) HRT-a nakon Vladine odluke o produljenju mandata vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću oglasio se priopćenjem u kojem ističe da se donošenjem "uredbe ne rješava pitanje krize upravljanja HRT-om, nego se iz nejasnih razloga njegovo zakonito rješavanje odlaže za 1. listopada, nakon što po sili Ustava prestane vrijediti danas donesena uredba".

"Međutim, postavlja se i pitanje kako tehnička Vlada u ostavci može ponovno riješiti isti problem na legalan i u zakonima utemeljen način, nakon što predmetna uredba prestane vrijediti. Upravo iz tih razloga, a polazeći od zakonske obveze Nadzornog odbora da skrbi o zakonitosti poslovanja i dobrobiti HRT-a, Nadzorni odbor obratio se Trgovačkom sudu u Zagrebu radi rješavanja pitanja privremenog upravitelja HRT-a, o čemu je taj sud dužan skrbiti po službenoj dužnosti", piše u priopćenju u kojem se podsjeća i da su članovi NO-a imenovani u Hrvatskom saboru ili birani od strane radnika HRT-a.

Ističu da NO i njegovi članovi imaju "pravni legitimitet što je upitno za članove sadašnje tehničke Vlade u ostavci, koja se danas ovom odlukom koristila ovlastima koje su joj dane temeljem povjerenja Hrvatskoga sabora, a koji joj je to povjerenje u međuvremenu oduzeo".

Najnoviju Vladinu uredbu o produljenju mandata Kovačiću na HRT-u nisu htjeli službeno komentirati ističući kako "Hrvatska radiotelevizija ne komentira odluke Vlade Republike Hrvatske".

Produljenje mandata Kovačiću na temelju Vladine uredbe uslijedilo je nakon NO-a još sredinom srpnja da je nakon 5. rujna, kada je trebao završiti Kovačićev mandat, jedina zakonska mogućnost postavljanje privremenog upravitelja HRT-a koji će upravljati poslovanjem HRT-a do imenovanja novog glavnog ravnatelja temeljem javnog natječaja, odnosno kada se konstituira novi saziv Hrvatskoga sabora.

Nakon toga, NO je na temelju zakona o ustanovama – odnosno trgovačkim društvima, zagrebačkom Trgovačkom sudu podnio prijedlog za imenovanjem Marija Raguža za privremenog upravitelja HRT-a što je sud odbio krajem srpnja. Na to sudsko rješenje NO je pravovremeno uložio žalbu, a pravomoćno rješenje Visokog trgovačkog suda, kako se doznaje, očekuje se do 8. rujna.

Prema pisanju medija, prije donošenje uredbe za produljenje Kovačićeva mandata bili su se članovi tehničke Vlade iz redova HDZ-a, a protiv su bili predstavnici Mosta koji smatraju da je Trgovački sud nadležan za imenovanje privremenog upravitelja nakon što Kovačiću istekne mandat.

Stav Mosta temeljio se na prijedlogu Nadzornog odbora kojega je ravnateljstvo HRT-a optužilo da je Vladi i javnosti zatajio nepravomoćno sudsko rješenje kojim se odbija imenovati privremenog upravitelja HRT-a.

Mostovi ministri glasovali su protiv produljenja Kovačićeva mandata, a potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov poručio je kako ne smatraju da je HRT pod sadašnjim vodstvom bio objektivan i nepristran.

>> Vlada produljuje mandat v. d. ravnatelja Siniši Kovačiću na čelu HRT-a

Ključne riječi

Komentara 1

RE
rem
15:16 01.09.2016.

Jako je bitno mišljenje Bože Petrova!- ovjereno kod bilježnika😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije