Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modernizacija

Prodajom Patrijinih oklopnjaka Hrvatska oprema mornaricu

patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
1/7
29.02.2012.
u 13:01

Pozdravljamo nastojanja Đure Đakovića i Patrije za prodaju vozila na treća tržišta. Korištenjem vozila iz MORH-ove kvote osiguralo bi se "lakše disanje" što se tiče proračunskih troškova – rekao nam je izvor u ministarstvu

U Ministarstvu obrane razmišlja se o prodaji 40 do 50 oklopnih vozila AMV koja se proizvode u Đuri Đakoviću, a tako zarađeni novac usmjerio bi se na opremanje Ratne mornarice ophodnim brodovima, donosi portal Defender.hr.

Večernjem listu je iz MORH-a načelno potvrđeno pisanje tog portala, no naglašavaju da još nikakva odluka o prodaji nije donesena.

– Otprije je poznato da MORH-u u ovom trenutku i ovom dinamikom proizvodnje ne trebaju sva vozila koja su ugovorena. Pozdravljamo nastojanja Đure Đakovića i Patrije za prodaju vozila na treća tržišta. Korištenjem vozila iz MORH-ove kvote za takvu prodaju bi se, među ostalim, osiguralo "lakše disanje" što se tiče proračunskih troškova – rekao nam je visokopozicionirani izvor u ministarstvu.

MORH bi, ako se sklopi sporazum s nekom trećom zemljom, imao na raspolaganju nekoliko stotina milijuna kuna više nego je dosad planirano, a koje bi mogao iskoristiti za svoje prioritete. Jedan od njih je, kažu u MORH-u, i nabava ophodnih brodova za Obalnu stražu.

Od 2007. godine, kada je Hrvatska potpisala ugovor s finskom Patrijom, kao jedan od smjerova razvoja hrvatsko-finske suradnje razmatrala se mogućnost prodaje oklopnjaka, koji bi se proizvodili u Hrvatskoj, na treća tržišta. U prvo vrijeme kao mogući kupac spominjala se Makedonija, koja je preuzimanjem "hrvatskog modela" željela uštedjeti vrijeme i novac koje bi potrošila ako bi održala testiranja više ponuđača. No, od tog posla nije bilo ništa, a posljednjih godina aktualan je Bliski istok, regija u kojoj više država razmatra nabavu oklopnih vozila za potrebe svojih oružanih snaga. Patrijin oklopnjak već je i prošao zahtjevna testiranja u nekim od tih država, a činjenica da bi u slučaju postignutog dogovora nekoliko desetaka vozila moglo odmah biti isporučeno naručitelju svakako ide u korist finsko-hrvatskim partnerima jer to praktički nijedan konkurent trenutačno ne može ponuditi.

Ključne riječi

Komentara 37

MY
mysel
16:15 29.02.2012.

brate cro gdje ti zivis

DU
Deleted user
14:15 29.02.2012.

...vidim na onom srpskom lazaru sve moderno, al oni se uhvatili strojnica, iz iskustva znam da im je pogon bio najbolji, i to u rikverc.

AL
AlienattacK
14:23 29.02.2012.

Ah...nemaju xenone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije