Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA I DALJE BEZ FORMALNE ODLUKE

Prodaja HEP-a radi kupnje Ine bez podrške Mosta?

26.03.2002., Zerjavinec - Polaganje kamena temeljca za novu trafo stanicu Zerjavinec. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.01.2017.
u 14:15

Bivši SDP-ovi ministri traže da se građanima na referendumu prepusti odluka o vraćanju Ine novcem HEP-a, a za referndum su i u Živom zidu i HSS-u

Povijesna poslovna transakcija u kojoj bi Vlada, barem HDZ-ov dio, prodala 25 posto minus jednu dionicu HEP-a i tim novcem kupila MOL-ov udio u Ini (49,08 posto) mogla bi zapeti na podršci Mosta, HDZ-ova partnera u Vladi.

Iako se Božo Petrov, čelnik Mosta, dosad nije izjasnio podržava li Most prodaju četvrtine HEP-a kako bi tim novcem Vlada preuzela kompletno vlasništvo nad Inom, sumnju je unio mostovac Miro Bulj koji se zalaže za raspisivanje referenduma o prodaji dijela HEP-a jer sve drugo smatra izdajom nacionalnih interesa.

U HDZ-ovu dijelu Vlade neslužbeno su komentirali da se Bulj ponaša kao da nije dio parlamentarne većine te poručuju da se nadaju kako će Most i dalje podržavati operaciju HEP – Ina.

Vlada (zasad) nije donijela formalnu odluku koju bi zajedno podržali Most i HDZ o prodaji 25 posto dionica HEP-a i otkupu Ine, ali izvor iz HDZ-a tvrdi da je održan niz sastanaka s Mostom na kojima su im prezentirani svi modeli otkupa Ine.

– Most je dosad sve podržavao i nadam se da će tako biti i dalje – komentirao je izvor iz uskog kruga premijera Plenkovića. Taj izvor napominje kako je prodaja četvrtine HEP-a jedini način da se otkupi MOL-ov udio u Ini i očuva energetska neovisnost.

Država nema mogućnosti u kupnju Ine ići povećanjem javnog duga, odnosno zaduživanjem, ponovio je taj izvor. I Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, jučer je poručila da je sve koordinirano s Mostom.

Ona je naglasila da će nakon prodaje četvrtine HEP-a država i dalje imati jednak utjecaj na poslovanje tog poduzeća kao da ima 100-postotno vlasništvo.

– Odluka o otkupu cjelokupnog udjela MOL-a u Ini pridonosi energetskoj sigurnosti. MOL, koji u cijelosti drži upravljačka prava u Ini, nije izvršio ugovorne obveze, zbog čega rezerve nafte i plina kontinuirano padaju.

Odluka je povezana i s ekonomskom sigurnošću jer je Ina najveća hrvatska kompanija, čiji su rast i razvoj blokirani. Blokada u razvoju Ine blokira i usporava rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva – kazala je Dalić.

U mađarskom MOL-u pak tvrde da službeni poziv Vlade za sastanak o kupnji Ine nisu dobili. I dalje se ne zna po kojoj bi cijeni MOL prodao (i hoće li prodati) svoje dionice Ine. U Vladi tvrde da razgovori postoje, ali nisu htjeli dalje komentirati.

I dok iz Mosta poručuju da bi odluku trebala donijeti Vlada, u SDP-u raste broj onih koji upravo u referendumu vide rješenje za konačnu odluku – prodati HEP radi kupnje Ine ili ne. Prvi koji je izišao s idejom da se građanima prepusti ta odluka bio je SDP-ov Mirando Mrsić koji u referendumu vidi jedini ispravan put za donošenje odgovorne političke odluke jer je “kupnja Ine politička, a ne ekonomska odluka”.

Istog je stava i Gordan Maras, koji drži da bi se referendum mogao provesti paralelno s lokalnim izborima radi izbjegavanja troška, a ništa protiv referenduma nemaju ni još dva SDP-ova bivša ministra – Siniša Hajdaš Dončić i Rajko Ostojić.

Međutim, to su njihovi osobni stavovi, a ne i službeni stav SDP-a koji bi na temu Ine trebao razgovarati na idućem predsjedništvu. Ima i onih u SDP-u koji se ne slažu s provođenjem referenduma.

– Ne vidim nijedan razlog za raspisivanje referenduma osim da se unosi razdor između HDZ-a i Mosta. To je pitanje u ovom trenutku potpuno nezrelo jer nemamo dovoljno podataka – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

U HNS-u za referendum nisu. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kaže da političke elite moraju shvatiti što znači preuzeti odgovornost za vođenje države, krenuti raditi, a ne se skrivati iza građana. Nema ništa protiv prodaje 25 posto dionica HEP-a, kao ni protiv kupnje Ine, ali napominje da se ni slučajno ne smije dogoditi da sav novac iz IPO-a HEP-a završi u otkupu dionica Ine.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida prijedlog otkupa Ine prodajom HEP-a drži lošom idejom, ali smatra da Hrvatska mora vratiti kontrolu nad Inom i da bi podržao raspisivanje referenduma. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak također je za referendum, ali pod uvjetom, dodaje, da se javnosti prije obrazlože svi plusevi i minusi.

>> Martina Dalić odgovorila na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a za kupnju Ine

Komentara 4

DU
Deleted user
14:40 04.01.2017.

Vlada bi mogla prodati nekoliko hotela i kupiti Konzum Benz koji ima 4 benzinske stanice. Dobili bi "stratešku tvrtku" i famoznu "energetsku neovisnost" ma što to značilo. Naime, domaće nafte nemamo, pa bi benzin i za te 4 benzinske trebalo uvoziti.

MA
marijaqwer
17:47 04.01.2017.

Možemo gorivo kupovati bilo gdje u okruženju jer je svugdje jeftinije nego kod nas.

AN
antuntod
15:18 04.01.2017.

Kupovati uništenu INU,prodajom dionica koliko toliko uspješnog HEP-a može floskulom samo HDZ-e u ime nacinalnog interesa, a ni jedan poduzetnik to ne bi učinio na taj način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije