Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriteriji

Procjene Porezne uprave nisu javne i sud ih provjerava

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
12.04.2014.
u 19:16

I sud i Udruga vještaka tražili su objavu metode i tablica procjena

Ministar Gordan Maras tražio je da i DORH objavi svoje kriterije procjene vrijednosti sisačke zgrade Hitne pomoći iz slučaja Lovrić Merzel nakon očitovanja Ministarstva financija da je procjena Porezne uprave utemeljena na važećim kriterijima te bi i danas bila 8000 kuna po četvornom metru. Iako DORH ne vodi polemiku koju je započeo premijer, nego istragu protiv županice, o kriterijima Porezne uprave nismo ništa čuli!

Tri metode

Štoviše, od njih je i prije nekoliko mjeseci, kako doznajemo iz Upravnog suda u Zagrebu, a više puta i od Hrvatskog društva sudskih vještaka, zatraženo da objave svoju metodologiju i tablice procjene, ali Ministarstvo financija to čuva kao državnu tajnu tvrdeći kako to ne mogu objaviti radi zaštite privatnosti. Premda nitko ne traži identitete, nego kriterije i tablice. Upravni sud ne uzima procjene Porezne uprave kao vjerodostojne, već na traženje stranaka dopušta provjeru putem vještačenja.

Jer se te procjene oslanjaju na svote iz prijavljenih ugovora u posljednja tri mjeseca na određenom području, ali u tržišnoj krizi to se može pokazati kao nereprezentativan uzorak. Nerijetko stranke uspiju pobiti procjenu Porezne uprave, i to bitno. Pitanje je i može li se u sisačkom slučaju govoriti o kriterijima procjene DORH-a ili samo o činjenici da je istodobno nuđena upola jeftinija nekretnina. Dopredsjednik HDSV-a Krunoslav Komesar upozorava da je svaka procjena složeni elaborat koji uzima u obzir jako puno parametara, a tržište jest jedan od najvažnijih.

– U principu, tolerira se 10-15 posto razlike procjene dvaju vještaka, a sve više od toga podložno je dodatnim provjerama – ističe Komesar. Tri su vrijedeće metode procjene, no Ministarstvo graditeljstva radi na unifikaciji načela i pravila.

Svaki slučaj specifičan

Troškovna metoda određuje cijenu gradnje, koliko stvarno košta gradnja takvog objekta, umanjeno za godišnju amortizaciju.

Usporedna metoda uzima u obzir cijene sličnih nekretnina u oglasnicima ili kod Porezne uprave na tom ili drugom području, uz korekcije, a metoda kapitalizacije koliko bi se dobilo za iznajmljivanje takvog objekta. Vještak vrednuje udio svake od tih metoda na cijenu ovisno o specifičnosti svakog slučaja. Autosalon se može uspoređivati sa sličnim halama na tom ili drugom području uračunavajući razlike u cijeni te sve okolnosti koje vještak utvrdi za svaki pojedini slučaj.

>> Lovrić Merzel traži puštanje iz Remetinca, odvjetnik nadopunio žalbu

Komentara 10

Avatar tajar
tajar
19:30 12.04.2014.

Realno, bivši vlasnik nekretnine nije za istu mogao dobiti niti dvadeset posto od "procijenjene vrijednosti", pa nije se teško domisliti o čemu se tu zapravo radi!

BA
babanko
20:03 12.04.2014.

Iz SAD se javio prvi hrvatski Kum SLAVKO LINIĆ..veli sve po zakonu..

19
1995josip
10:25 13.04.2014.

boje se veliki šarani u SDPu da kuma Marina ne zapjeva , jer ona je jamila u interesu SDPa a nešto je i njoj ostalo ! Pa nisu bez veze dolazili svaki tjedan u Sisak na balove i domjenke ,, a dobivali su i skupe poklone od bogate županice u siromašnoj SMŽ . Sada brane što se da obraniti , samo se prave grbavi jer svima je jasno da su ostali bez izdašnog bankomata u Sisku . Ceste Sisak je kupio Žužić sponzor kukuriku kokošinjca , a pogledajte samo tko sjedi u prvom redu u svatovima bogate sdp županice , svatove koje istražuje USKOK jer i taj dernek su platili građani siromašnog Siska . Sada kumovi imaju akciju spašavanja kume Marine koja bi mogla i zapjevati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije