Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročitajte prepisku

Leko: Ponašajmo se odgovorno i državnički. Grabar-Kitarović: Ne dopuštam da mi čitate lekcije!

kolinda
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
28.07.2015.
u 19:54

Predsjednica je poručila Leki: Hrvatskoj je uistinu nužna smjena generacija u politici koja bi napokon zadovoljila potrebe građana za sadržajem, a ne formom

U Hrvatskoj je postignut konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko potrebe izlaska iz arbitraže sa Slovenijom, no političke strasti izbile su na novom, neočekivanom mjestu – između hrvatske predsjednice i predsjednika Hrvatskog sabora. Sve je počelo objavom (na portalu telegram.hr) kako je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović telefonom zvala predsjednika Sabora RH, Josipa Leku i "izrazila želju za sudjelovanjem na izvanrednoj sjednici Sabora, a na kojoj bi Sabor trebao izglasati hrvatski izlazak iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom".

Nakon toga joj je Leko navodno odgovorio kako za to ne postoji nikakva zakonska osnova te da može jedino u Sabor doći kao građanka i sjediti na galeriji. S Pantovčaka pak stižu informacije da je priča medijski "iskrivljena". Predsjednica je, naime, doista nazvala Leku, no s pitanjem: "Kakva je procedura ako bih željela doći na ovu sjednicu Sabora?" Potvrđuju, međutim, da ju je Leko stvarno potom uputio – na galeriju. Možda bi na svemu ovome i stalo, no jutros od predsjednika Sabora stiže opširno pismo u kojemu Leko drži lekciju predsjednici i opovrgava da je priča o telefonskom pozivu otišla u medije "sa strane Sabora". U svom pismu kaže predsjednici: "RH je uređena kao država parlamentarne demokracije, što je utvrđeno Ustavom RH, u kojoj su vladavina prava i trodioba vlasti ustavni postulati kojeg bi se sve grane vlasti trebale striktno držati". Nakon takvog pisma, svoj odgovor Leki piše i predsjednica i ne ostaje mu dužna. Poručuje mu, ustvari da je "zastarjeli kadar" jer: "Hrvatskoj je uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici koja bi napokon zadovoljila potrebe građana za sadržajem, a ne formom."

Pogledajte pismenu prepisku između Josipa Leke i Kolinde Grabar-Kitarović:

Pismo Josipa Leke Kolindi Grabar Kitarović

Pismo Kolinde Grabar Kitarović Josipu Leki

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje

Komentara 536

BI
billynik
20:21 28.07.2015.

Bravo Kolinda!

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
20:20 28.07.2015.

Nejasno otkud toliki antagonizam vodećih ljudi iz SDP-a naspram Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Čak i odmjereni i smireni Leko podlegao je toj pošasti.

BA
barbaizamerike
20:20 28.07.2015.

da treba smjena generacija ostatke buvseg sistema smjeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije