Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medika

Privedeni aktivisti koji su postavljali grafit 'Open the borders for all'

aktivisti medika
Foto: Centar za mirovne studije
1/3
24.11.2015.
u 17:29

Aktivisti su grafit postavljali na krovu Medike, koji je vidljiv iz hotela Westin u kojem će se u srijedu održati summit čelnika jugoistočne Europe, na kojem će biti i američki potpredjednik Joe Biden.

Inicijativa „Dobrodošli!“ izvijestila je u utorak da su dvojica njezinih aktivista odvedena na obavijesne razgovore dok su na krovu zagrebačke Medike uoči današnjeg susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita ispisivali grafit  „Open the borders for all“ (Otvorite granice za sve).

Policija je aktiviste privela oko 13 sati s argumentom da protokol organizacije summita traži uklanjanje grafita, nakon čega su stigli i vatrogasci kako bi prebojili poruku europskim i američkim čelnicima koji se danas i sutra okupljaju u Zagrebu, priopćila je inicijativa.

Aktivisti su grafit postavljali na krovu Medike, koji je vidljiv iz hotela Westin u kojem će se u srijedu održati summit čelnika jugoistočne Europe, na kojem će biti i američki potpredsjednik Joe Biden.

Poruka je, navodi inicijativa, postavljena u povodu aktualne prakse zemalja na tzv. balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.

– Osim što je poruka trebala biti iscrtana na krovu zgrade koja predstavlja jedan od najvažnijih prostora nezavisne kulture u Zagrebu, ovaj čin cenzure predstavlja ozbiljan udarac na slobodu govora i izražavanja. U zemlji u kojoj se ne brišu nacistička obilježja i druge poruke mržnje, istovremeno se brišu poruke protiv rata, nasilja i za zaštitu ljudskog dostojanstva – priopćila je inicijativa.

Žalosnim smatraju da je institucijama Republike Hrvatske bitnija zaštita stranih čelnika od izloženosti navodno neugodnim porukama od zaštite slobode mišljenja i izražavanja građana.

Inicijativa navodi da ne posustaje u svojim zahtjevima za sigurnim prolazom svih osoba koje dolaze u Europu u potrazi sa sigurnošću. – Umjesto da se pod izgovorom zaštite vlastite sigurnosti Europa zagubi između žica i ograda, zabrana i nehumanih tretmana, mi građani/ke još jednom poručujemo svim čelnicima sutrašnjeg summita: Zaustavite ratove, a ne ljude! – kažu u inicijativi.

U zagrebačkoj policiji doznaje se da su aktivisti nakon razgovora pušteni jer nisu utvrđeni elementi prekršajne odgovornosti. 

>> Građani poručuju: Otvorite granice! Izbjeglice, dobrodošle ste

Komentara 10

BJ
Bjelovar112
18:05 24.11.2015.

uhićenima ispostaviti račun za izlazak Policije i Vatrogasaca i nikad neće više farbat .

TE
TechnoCroat
17:43 24.11.2015.

„Open the borders for all“. Koji kretenizam! Cemu onda uopce imati granicu, suverenitet i drzavu?

DU
Deleted user
18:35 24.11.2015.

Soroševi plaćenici u akciji... Interesantno kako oni smiju nekažnjeno uništavati tuđu imovinu, a za jednu plastičnu ploču ode pola glave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije