Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velik potencijal

Prisavske pašnjake oživio bi povratak na stari način ispaše stoke

29.09.2016., Oprisavci, Gajna - Zasticeni pasnjak Gajna. Gajna je tipicni slavonski prisavski pasnjak oplemenjen mocvarnom florom i faunom
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
29.09.2016.
u 15:00

Organizatori iz Brodskog ekološkog društva naglasili su potrebu daljnje suradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede te ponudili model upravljanja po kojemu bi zadruge bile zakupodavci državnog zemljišta i organizatori lokalnog stanovništva

Godinu i pol nakon potpisanih prvih ugovora o zakupu na zajedničkim pašnjacima u poplavnom području rijeke Save, predstavnici nadležnih institucija i udruga te sami korisnici okupili su se danas (četvrtak) na okruglom stolu u Oprisavcima kod Slavonskog Broda kako bi predstavili trenutno stanje i probleme s kojima se susreću.

Organizatori iz Brodskog ekološkog društva naglasili su potrebu daljnje suradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede te ponudili model upravljanja po kojemu bi zadruge bile zakupodavci državnog zemljišta i organizatori lokalnog stanovništva.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Velik dio poplavnih područja zaštićen je na nacionalnoj razini. Riječ je o specifičnim ekosustavima u kojima je opstanak vrsta i staništa u neraskidivoj vezi s tradicionalnim ekstenzivnim načinom ispaše stoke – kazala je Iris Beneš, programska koordinatorica BED-a.

Sama općina Oprisavci raspolaže velikim prirodnim bogatstvima, među kojima je i zaštićeni pašnjak i krajobraz Gajna. Ovaj i drugi pašnjaci, rekli su, u budućnosti bi mogli postati veliki potencijal ukoliko bi se uzgajivači okrenuli tradicionalnom načinu ispaše stoke koja bi bila namijenjena daljnjoj preradi mesa i prodaji po cijeloj Hrvatskoj.

- Ljudi su na Gajni od davnina napasali svoju stoku. Danas je takva ispaša zastupljena u znatno manjoj mjeri, pa poduzimamo razne aktivnosti kako bismo je podigli i unaprijediti – rekao je općinski načelnik Pejo Kovačević.

Zaključci i preporuke sa skupa bit će proslijeđeni ministarstvima poljoprivrede i zaštite okoliša i prirode te drugim nadležnim institucijama.

>> Kreće izvanredni studij sestrinstva u Slavonskom Brodu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije