Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihael Zmajlović

'Prirodne katastrofe upozoravaju nas da moramo više čuvati okoliš'

risnjak
Foto: MZOIP
1/3
30.09.2014.
u 14:30

Razlog dolaska bilo je uklanjanje srušenih stabala sa staza i šetnica Nacionalnog parka „Risnjak“ koja su u veljači stradala od posljedica ledoloma koji je zahvatio Gorski kotar

 - Ponosimo se prirodnim bogatstvima Hrvatske, a posebno nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Ta područja trudimo se zaštiti od neželjenih posljedica ljudskog djelovanja, no ponekad se dogode prirodne katastrofe koje je nemoguće spriječiti. Mnogi građani Gorskog kotara su na vlastitoj koži osjetili što to znači kada se priroda okrene protiv čovjeka. Od posljedica ledoloma u veljači su stradale i velike šumske površine Nacionalnog parka 'Risnjak'. Takvi događaji upozoravaju nas da trebamo više poštovati prirodu i čuvati okolišu, rekao je ministar Mihael Zmajlović prilikom posjete Nacionalnom parku „Risnjak“.

Razlog dolaska bilo je uklanjanje srušenih stabala sa staza i šetnica Nacionalnog parka „Risnjak“ koja su u veljači stradala od posljedica ledoloma koji je zahvatio Gorski kotar. U volonterskoj akciji pedesetak zaposlenika i ravnatelja ostalih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, sudjelovao je i ministar te djelatnici Ministarstva.

Gorski kotar je u veljači stradao od posljedica ledoloma koji je, prema procjenama Ministarstva gospodarstva, na području Primorsko-goranske županije uzrokovao štetu od 2,1 milijarde kuna. Nastradao je i Nacionalni park „Risnjak“ koji je pretrpio štetu od 193 milijuna kuna koja je zahvatila 35% površine parka.

 - 'Risnjak' je pretrpio veliku štetu nakon što je ledena kiša uništila velik dio šume parka. Prije turističke sezone od srušenih stabala očistili smo 38,6 km cesta i staza kako bi se posjetitelji mogli nesmetano kretati parkom. Želja nam je da se posjetitelji u našem parku osjećaju sigurno i ugodno i ova akcija dio je toga. No, jednakim žarom radimo i na drugom dijelu našeg posla – poboljšanja ponude parka i osmišljavanja novih usluga u sadržaja. Stoga nastavljamo s provođenjem projekata kojima želimo podići turistički potencijal parka i privući nove goste i pripremom novih projekata“, izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac.

>> Zmajlović: Sva postojeća odlagališta smeća se moraju zatvoriti do 2018. godine

Komentara 1

HA
harakiri
19:28 30.09.2014.

nisu ljudi krivi za promjenu klime to je prirodni ciklus koji se ponavlja svakih desetak tisuća godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije