Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očuvanje vlastite plodnosti

Priprema se novi zakon o umjetnoj oplodnji: Uvozit ćemo jajne stanice i sjeme?

17.07.2012., Zagreb - Klinika Vuk Vrhovac, Odjel za humanu reprodukciju. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
08.02.2017.
u 07:30

Ne treba se bojati smanjenja postojećih prava ni izmjene odredbi o postupcima pri liječenju neplodnosti, poručuje ministar Kujundžić

Ne ide se u restriktivne izmjene Zakona o pomognutoj oplodnji, tvrdi ministar Milan Kujundžić.

– Ne treba se bojati smanjenja postojećih prava ni izmjene odredbi o postupcima pri liječenju neplodnosti, poručuje.

Sumnju u moguće nove restrikcije na tom osjetljivom području ulila su (ne)imenovanja u Nacionalno povjerenstvo za medicinski pomognutu oplodnju (NPMPO) koja su se dogodila oko Nove godine. Razriješivši pet članova deveteročlanog Povjerenstva kojima je istekao mandat, ministar je imenovao samo dva nova i oni su nastavili rad s članovima kojima mandat nije istekao. Upražnjena su ostala mjesta pravnika, etičara te predstavnika udruga pacijenata.

To je pozvalo na oprez u Udruzi Roda, čija je predstavnica Klaudija Kordić donedavno sudjelovala u radu Povjerenstva, zbog iskustva od prošle godine kada se u Povjerenstvu vodila bitka zbog predloženih izmjena od kojih se, srećom, odustalo.

– Htjelo se sniziti dob od 42 godine do koje žena smije u postupak na teret HZZO-a i pokušalo se zabraniti zamrzavanje jajnih stanica – ispričala nam je K. Kordić.

Donacijski program

Zakon o MPO-u iz 2012. treba uskladiti s direktivama EU u tehničkom smislu i nadopuniti tumačenjima koja slijede uznapredovalu tehnologiju, potvrdio nam je prof. Velimir Šimunić, predsjednik Povjerenstva. Direktive se odnose na sigurnost po pitanju postupaka darivanja, skladištenja i raspodjele tkiva i stanica ljudskog porijekla. Međutim, Hrvatska u praksi nije uspjela ispuniti program donacije jajnih stanica i spermija pa bi izmjene koje možemo očekivati trebale ići u smjeru njihova uvoza.

– Hrvatska je, kao i mnoge druge zemlje u EU, u opciji neanonimnog darivanja gameta pa je teško očekivati da ćemo imati ozbiljniju banku gameta. Iz istog razloga u većini europskih zemalja usmjerili su se na uvoz jajnih stanica i sjemena pa je vrlo vjerojatno da ćemo se i mi morati usmjeriti na uvoz gameta. Ako je to jedina opcija, bolja je od ove da parovi odlaze u inozemstvo na izvantjelesnu oplodnju s donacijskim programom – govori prof. Šimunić.

I očuvanje vlastite plodnosti veliki je trend koji i RH mora uvesti, ističe. Riječ je o preimplantacijskoj genskoj dijagnostici koja pomoću biljega može prilično točno reći koliko će trajati plodnost. Tako žena u nekoj mlađoj fertilnoj dobi može zamrznuti svoje jajne stanice do vremena kada odluči roditi, jer realnost je da žene danas odgađaju rađanje na dob kada im se plodnost umanjuje. – Test pokaže, primjerice, da će vaša plodnost trajati još pet godina i vi onda odlučite ili naći partnera i roditi ili pak zamrznuti svoje jajne stanice – opisuje Šimunić i podsjeća kako je u zemlji u kojoj svaka žena rađa 1,4 djeteta, kao u Hrvatskoj, svako dijete dobrodošlo. Danas postupci čuvanja vlastite plodnosti u mnogim europskim centrima predstavljaju između 25 i 30 posto djelatnosti.

Gdje je zalutao dopis

Šimunić napominje i kako podržava rad Roda i smatra kako je njihovoj predstavnici svakako mjesto u NPMPO-u, u kojem su puno toga pridonijele. U Ministarstvu zdravstva rekli su nam da je imenovanje preostalih članova u tijeku jer su još 23. siječnja tražili od Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) da predloži predstavnika udruge pacijenata za člana Povjerenstva. No, čelnik KUZ-a Ivica Belina to je opovrgnuo kazavši da taj dopis nisu primili.

>>Imaju baby boom jer se trudnice kod njih osjećaju kao doma

>>Nova dnevna bolnica od 23.000 kvadrata za 250 milijuna kuna

Komentara 6

Avatar abakus
abakus
08:55 08.02.2017.

Kakav je ovo sotonizam? Umjesto da se ljudi vjenčavaju u normalnoj dobi od 18 do 23 godine i normalno rađaju u normalnoj i zdravoj plodnoj dobi, njih se na sve načine potiče na odgađanje zasnivanja braka i obitelji - a istovremeno im se poručuje da je ok imati spolne odnose malo ovdje-malo ondje uz korištenje zdravstveno štetne (često i abortivne) kontracepcije i pobačaja (kirurškog ili uz "pilulu za dan poslije") ako do začeća ipak dođe. A onda, kad dođu posljedice za takvo ponašanje, osnivaju se ovakve sulude "banke" i promovira umjetna oplodnja, koja je u svakom pogledu protuživotan, ponižavajući čin i k tome zdravstveno izuzetno opasna i štetna. I sve to OPET za tobože desne HDZ-ove vlade! Gamadi jedna, kada ćete nam prestati upropaštavati zemlju?

DU
Deleted user
09:06 08.02.2017.

To je ono pravo, to je ono što smo čekali kao ozebli sunce. Hrvatska ekonomija, ili bolje rečeno "ekonomija", temelji se isključivo na uvozu svega i svačega, pa i zdrastvo treba krenuti istim smjerom. Po uzoru na "ekonomiju" ono bi trebalo uvoziti i pobačene zametke, a možda i mrtva trupla. Sve se može "tržišno" iskoristiti.

DU
Deleted user
11:55 08.02.2017.

Djeca iz zamrzivača- oooooo to budu zdrave i otporne generacije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije