Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARGA O PISMU IZ EU

'Primjedbe EK neutemeljene, očito je to gledao netko tko ne zna hrvatski jezik'

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.07.2014.
u 13:50

Objasnio je da to očito nije bilo dovoljno jasno jer im je malo čudna statistika prema kojoj hrvatski građani vjeruju u svoj zdravstveni sustav i ne koriste se prekograničnim pružanjem zdravstvenih usluga u onom obimu koji je u drugim zemljama u okruženju.

Na pitanje zašto je stigla direktiva EK o korištenju prekograničnog zdravstvenog osiguranja i što konkretno stoji u primjedbama, nakon obilaska Opće bolnice Zabok komentirao je ministar zdravlja Siniša Varga:

– Zašto su pisali, morate njih pitati. Primjedbe koje su dali nisu bile utemeljene, očito je to gledao netko tko ne razumije hrvatski jezik i treba im prijevod. Istodobno sva dokumentacija i web-stranice koje se odnose na prekogranično pružanje zdravstvenih usluga prevedene su na engleski, njemački, talijanski i slovenski jezik na stranicama HZZO-a, pa pretjeranih izlika za nepoznavanje hrvatskog zdravstvenog sustava nema te je činjenica da smo kompletno uskladili naše poslovanje s direktivom EU.

– Objasnio je da to očito nije bilo dovoljno jasno jer im je malo čudna statistika prema kojoj hrvatski građani vjeruju u svoj zdravstveni sustav i ne koriste se prekograničnim pružanjem zdravstvenih usluga u onom obimu koji je u drugim zemljama u okruženju.

– Očito smatraju da ta je ta statistika posljedica našeg nepoštovanja direktive, a zapravo je obrnuto jer hrvatski zdravstveni sustav ima kvalitetu i naši se građani mogu liječiti puno bolje nego u drugim zemljama – pojasnio je ministar Varga.

Cijena bi, kaže, isto mogla biti problem jer, kad se uspoređuju hrvatske cijene, one su znatno povoljnije za naše građane nego u inozemstvu gdje je liječenje znatno skuplje, a naša refundacija bitno manja.

– Međutim, ni u zemlje gdje je slična cijena, primjerice u Mađarsku, nemamo veliki egzodus pacijenata, možda je to zbog jezične barijere, no činjenica je da naši pacijenti daju visoke ocjene, imaju povjerenja u naše liječnike i nemaju prevelike potrebe za ići u inozemstvo.

Kada postoji potreba, a to su rijetke operacije srca, rijetke bolesti zbog kojih je potrebna operacija u inozemstvu, ionako se potpuno financiraju – kazao je ministar Varga dodajući da tim piše sustavni odgovor koji će poslati Europskoj komisiji.

Kad je riječ o Općoj bolnici Zabok, „Master plan“ je također u tijeku revizije.

– Zabočka bolnica je jedna od onih za koje smatramo da pripadaju vrhu medicine gledajući bolnice na županijskoj razni. To je bolnica s pet zvjezdica ne samo po infrastrukturi već je i osoblje vrhunsko, a po pokazateljima kvalitete znamo da imaju nisku stopu komplikacija, visoku stopu uspješnosti operacija i internističkog liječenja i slično. Nije ova bolnica samo egzemplar za Krapinsko-zagorsku županiju već će u budućem planiranju zdravstvenog sustava biti sastavnica zagrebačke mreže liječenja bolesnika – kazao je ministar Varga.

>>Croatia osiguranje: 4 mil. smo jeftiniji, no HZZO je sam sebi dao posao s MORH-om

 

 

Komentara 8

SE
sestrićna
14:21 22.07.2014.

siniša kanađanin .)

AT
Atanazije
14:18 22.07.2014.

A i onaj koji izvlači nasove i podnaslove u Večernjaku očito ne zna hrvatski, jer bi inače znao da ne postoji riječ "obim" - to može biti opseg ili obujam ili na koncu volumen, ali "obim" ne postoji.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:23 22.07.2014.

...a on danas zna hrvatski...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije