Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ime obitelji

Prikupljanje potpisa za referendum od 21. rujna do 5. listopada

markić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
27.08.2014.
u 14:33

Čelnici inicijative pozvali su sve političke stranke, sve civilne udruge i vjerske organizacije da se priključe ovoj akciji

Nakon prve uspješne referendumske inicijative, građanska udruga 'U ime obitelji' pokreće drugo referendumsko izjašnjavanje za promjenu Ustava, a koje se odnosi na promjenu izbornog modela. Prikupljanje glasova za održavanje referenduma organiziralo bi se od 21. rujna do 5. listopada, a biračima bi se na anketnom listiću kao pitanje našao poduži i opširni prijedlog izmjene dijela Ustava koji se odnosi na izbore.

Tako bi se predložilo da birači mogu glasovati za preferencijalne glasove, odnosno da se može glasovati za jednu od predloženih listi kandidata tako da bi se moglo označiti do tri kandidata koji mogu imati prednost pred ostalim kandidatima na listi. Zatim, U ime obitelji predlaže ukidanje predizbornih koalicija pa bi u referendumskom pitanju stajalo i to da nisu dopuštene zajedničke kandidacijske liste dvaju ili više stranaka.

Također, svaka bi politička stranka koja se kandidira na izborima morala proći prag od 3 posto glasova birača umjesto dosadašnjih 5 posto. I birači bi na izborima mogli glasovati kako na biračkom mjestu tako i dopisnim ili elektroničkim putem. Sve navedeno objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare gdje su uime organizacijskog odbora inicijative U ime obitelji govorili čelnici Željka Markić i Krešimir Planinić.

– Pod motom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne" ovom referendumskom inicijativom želimo dovesti do toga da se usvoji pravičniji izborni sustav te da dođe do demokratizacije političkih stranaka. Na našem plakatu kojim će se pozivati na referendum mogu se vidjeti tri boje – crvena, bijela i plava, što označava da se ova inicijativa odnosi na svakog građanina RH i da su ove promjene bitne svakome. Također, želimo dokinuti dosadašnju praksu da se na izborima gubi više od 25 posto glasova birača, kazao je odvjetnik inicijative Krešimir Planinić.

Čelnica inicijative Željka Markić kazala je potom da je cilj ovog drugog referendumskog izjašnjavanja birača da svaki glas birača jednako vrijedi, a time se također želi omogućiti da zastupnici postanu odgovorniji.

– Republika Hrvatska dovedena je do bankrota, a to je posljedica dosadašnje selekcije političkih kadrova. Stoga ova predložena promjena izbornog sustava dovela bi do toga da u politiku ulaze ljudi koji će biti odgovorni i sposobni, a ne podobni te da oni koji su izabrani predstavljaju sve nas i da budu odgovorni jedino biračima, kazala je Željka Markić, a naglašeno je i da je ovo referendumsko pitanje od općeg društvenog dobra.

Pritom su čelnici inicijative pozvali sve političke stranke, sve civilne udruge i vjerske organizacije da se priključe ovoj akciji. Prijedlog ukidanja predizbornih koalicija Planinić je objasnio time da je jednostavno dosadašnji izborni sustav nepravedan i da ga stoga treba zamijeniti.

Upitani je li moguća suradnja U ime obitelji i udruge GONG, budući da imaju sličan stav o preferencijalnom glasovanju, Markić je uzvratila da pozivaju GONG da im se pridruži i podupre organizaciju ovog referendumskog izjašnjavanja, no navela je i kako postoji razlika. Ako birači podupru njihovu inicijativu, U ime obitelji želi da se ove izborne promjene odnose već na prve sljedeće parlamentarne izbore, a GONG želi da to bude provedivo tek za pet godina.

Krešimir Planinić također je dodao da bi referendumsko izjašnjavanje građana bilo što jeftinije da se ono može spojiti s nekim drugim referendumima ili predsjedničkim izborima. Upitani zašto inzistiraju da se izborni model unese u Ustav, Planinić je kazao da je to zato što su se ugledali u europsku praksu jer u 19 europskih država izborni se model nalazi u Ustavu. Dodano je još kako će referendumsko izjašnjavanje biti organizirano na 2000 lokacija po cijeloj zemlji.

>> U ime obitelji: Životno partnerstvo nije gej brak

Komentara 130

Avatar pretplatniik
pretplatniik
14:47 27.08.2014.

3/4 sabora neće izboriti saborske klupice poslje referenduma!! Vlastodršci će se boriti rukama i nogama da referendum ne uspije ili ga neće prebrojavati do sljedečih izbora da ne izgube saborsku plaću i povlastice ,a narodu dugovi i porezi!!

Avatar Gentoo
Gentoo
14:45 27.08.2014.

Napisano je: "Republika Hrvatska dovedena je do bankrota, a to je posljedica dosadašnje selekcije političkih kadrova". Točno. 1 ću potpisati ovaj referndum. Bravo udruga 'U ime obitelji' i hvala Večernjem listu što se usudio objaviti ovu važnu vijest dok su svi druge tiskovine osim Večernjeg lista cenzurirane.

SA
samodinamo
15:03 27.08.2014.

jedva čekam da Željka opet odvali šamarčinu SDP-u i HNS-u,jedva čekam!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije