Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne damo naše autoceste

Prikupili smo više od 480.000 potpisa, očekujemo preko 500.000

ne damo autoceste
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
30.10.2014.
u 11:50

Čelnici Inicijative predlažu da se referendum održi u isto vrijeme kad i predsjednički izbori

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" prikupila je  480.612 potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. To znači da će Hrvatska uskoro na novi referendum jer su u Inicijativi uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa birača, a što je uvjet za raspisivanje referenduma.

– Premijer Milanović proglasio nas je interesnom skupinom od 2.000 ljudi koliko nas je sudjelovalo u akciji. Prikupljeni broj potpisa pokazuje da je interesna skupina veća – rekao je Mijat Stanić i dodao da očekuje da se referendum održi u isto vrijeme kad i predsjednički izbori.

– Referendum će biti 10 puta jeftiniji ako se održi u isto vrijeme kad i predsjednički izbori. Ne bude li tako, svi će troškovi ići na dušu ove Vlade – rekao je Stanić i dodao da Inicijativa smatra da, iako imaju preko 480.000 glasova, smatraju da je granica od 10 posto 380.000 s obzirom na to da su glasove mogli prikupljati jedino u Hrvatskoj, a ne i u dijaspori.

Potpise će predati Saboru sljedeći tjedan, rok za pregled potpisa je 15 dana od dana sljedeće sjednice Sabora. Iz Inicijative očekuju više od 500.000 potpisa kad obrade sve podatke.

Hajdaš Dončić: Borit ću se za koncesioniranje

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je danas da unatoč skupljenim potpisima provođenje koncesioniranja autocesta ide dalje. – Koncem studenog dolaze prve ponude od potencijalnih koncesionara, a o mogućem referendumu nećemo odlučivati ni ja ni organizatori referenduma, nego će o tome odluku donijeti Ustavni sud – rekao je Siniša Hajdaš Dončić i dodao da, ako do referenduma i dođe, da će se i dalje boriti za koncesioniranje.

– Ja sam borben čovjek, živim u ovoj zemlji, volim ovu zemlju i smatram da koncesioniranje autocesta definitivno ima pozitivan utjecaj ne samo na proračun i razduživanje HAC-a i ARZ-a, jer onih 1,4 milijarde kuna koje će se vremenom oslobađati iskoristit će se za ulaganje u državne željeznice i ceste, a to su zapravo radna mjesta u građevini – zaključio je Hajdaš Dončić.

>> Stanić: Hvala narode, spasili smo naše autoceste!

Komentara 25

Avatar petrolio
petrolio
11:11 30.10.2014.

ja sam potpisao za referendum i glasat ću protiv monetizacije ako ga ova vlada raspiše, iako sam zapravo "za monetizaciju" jer smatram da novac dobiven prodajom/koncesijom autocesta možemo iskoristiti puno bolje i pametnije. no protiv sam toga da to napravi ova nesposobna vlada i spali taj novac u sljedećih godinu dana samo kako bi se održala na vlasti! zato sam u OVOM TRENUTKU PROTIV monetizacije autocesta jer bi to značilo produljenje agonije koju imamo ostankom ove vlade na vlasti!

Avatar possibilis
possibilis
12:19 30.10.2014.

Koliko nasilja u izjavama Hajdas Doncica. Da, to je nasa tzv. vlada i njihovo predstavljanje naroda. Autoceste su profitabilne i tocka! Dugove i repove tih dugova neka placaju oni koji su ih pravili. Potpisnici su pravili autoceste i njihov projekt je bio zatvorena financijska konstrukcija. Sa ovim porezima pravo je pitanje zasto autoceste nisu od zlata. UZROKE dugova procesuirati a ne pokrivati od naseg vlasnistva. I to ovako nasilno.

IV
ivanbradvic
12:31 30.10.2014.

Sta vrijede svi potpisi kad ce opet izigrat sve kao i dosad... zaobic zakon zaobic volju naroda prevarit nas i pokrast kao sto su navikli i naucili od svojih predhodnika... komunisti su uvijek sve radili samo u svom interesu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije