Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. obljetnica Oluje

Paradom tenkova završio spektakularni mimohod u Zagrebu

mimohod
Foto: Pixsell
1/117
04.08.2015.
u 23:50

Uz hrvatsku himnu, koju je otpjevala djevojčica Mia Negovetić, na stijeg je podignuta originalna zastava koja je bila na kninskim bedemima nakon akcije Oluja 1995. godine.

- Neka mimohod krene - zapovijedila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Hrvatskoj vojsci i spektakl je mogao početi.

Prije toga, predsjednica je vozeći se u automobilu sa ministrom obrane Antom Kotromanovićem izvršila pregled sudionika svečanog vojnog mimohoda koji se u Zagrebu održao povodom 20. obljetnice akcije Oluja. Prije dolaska do svečane tribine, predsjednica je poljubila hrvatsku zastavu.

Spektakl Krila Oluje i tenkovi u Vukovarskoj

Uz hrvatsku himnu, koju je otpjevala djevojčica Mia Negovetić na stijeg je podignuta originalna zastava koja je bila na kninskim bedemima nakon akcije Oluja 1995. godine.

Potom je uslijedio onaj najvažniji dio mimohoda u kojem su Vukovarskom ulicom prvo prodefilirale postrojbe pješadije, povijesne postrojbe i postroj hrvatskih branitelja, nakon čega je akrobatska skupina Krila Oluje izvela spektakl na nebu iznad Zagreba.

Efektna je bila i "akcija" specijalaca koji su se spustili niz zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke, a potom ih je helikopter uz pomoć užeta digao u zrak. Na kraju je Hrvatska vojska pokazala i kakvom raspolaže mehanizacijom pa su centrom grada "protutnjali" tenkovi, oklopnjaci i druga vozila.

Reakcije i vijesti o vojnom mimohodu povodom 20. obljetnice akcije Oluja:

>>Sreća je da Hrvatska ima vojsku kojoj nacija vjeruje i koja nas je kadra braniti

>>Branitelji iz Savske poručili sudionicima mimohoda: Vi ste naš ponos!

>>Pogledajte vatromet kojim je završena zagrebačka proslava obljetnice Oluje

>>Kotromanović vojnicima otkrio što je Gotovina zapovjednicima rekao '95 na Dinari

>>Karamarko: Želio sam da to bude najbolji mimohod na svijetu

>>Grabar-Kitarović: Bio je veličanstven dan, i moja su djeca bila duboko ganuta mimohodom

>>Izvedba himne koja je oduševila sve: Poslušajte još jednom Miju Negovetić

>>Ante Gotovina: Samo Oružane snage mogu izvesti nešto tako veličanstveno

>>Milanović: Hrvatska je porazila jednu zločinačku politiku

>>Karamarko na Facebooku objavio fotografiju iz ratnih dana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijek vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice akcije Oluja:

19.42 sati - Martina Tomčić, Sandra Bagarić i klapa Sv. Juraj uz pratnju dva klavira (Meštrović /Dedić), benda, Orkestra OS RH, Sudar percussion benda, zbora Josip Kaplan, gudača V boysa i ženskog vokalnog ansambla KUD-a "Ivan Goran Kovačić" izveli su pjesmu Ljube Stipišića "Dalmatino povišću pritrujena".

Popularnu pjesmu "To je tvoja zemlja", za koju je glazbu napisao Alfi Kabiljo, a tekst Drago Britvić, uz druge izvođače izveli su Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Đani Stipaničev. Za Ivanom i Marijom išli su pripadnici počasne bojne i vojnikinje i vojnici u nošnjama svih hrvatskih regija. Mimohod je zatvoren "Mojom domovinom" u izvedbi Orkestra OS RH.

19.28 sati - Na kraju su se prikazali postroji topništva te oklopno-mehanizirani postroj. Vukovarskom je prošlo 13 tenkova te oklopna vozila Hrvatske vojske. Na samom začelju kolone bile su dvije samohodne Panzer haubice, a potom su nebom nad Zagrebom preletjeli MIG-ovi brzinom od 900 kilometara na sat.

19.25 sati - Ispred pozornice prošli su postroji protuzračne obrane, nuklearno-kemijsko-biološke obrane i inženjerijski postroj. Potom su i postroj veze i logistički postroj pokazali svoju mehanizaciju i opremu.

19.18 sati - Putem videolinka prikazan je pozdrav s brodova HRM-a iz Bračkog kanala.

19.17 sati - Potom su pred glavnom pozornicom ponovno na redu bile oružane snage. Prvo su svoja vozila i opremu predstavili vojnoobavještajni postroj i postroj Hrvatske ratne mornarice.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

19.14 sati - I vatrogasci, DUZS te druge operativne snage pokazali su svoju mehanizaciju na vojnom mimohodu povodom 20. obljetnice akcije Oluja.

19.10 sati - Potom su Vukovarskom prošli i postroji Vojne policije te MUP-a.

19.03 sati - Uslijedili su motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji. Prvi su pred pozornicu stigli postroji Zapovjedništva specijalnih snaga i mehanizirani postroj.

19.01 sati - Izvedena je i taktička vježba Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Specijalci su se spustili niz zgradu Nacionalne sveučilište biblioteke, a potom je uslijedilo i podizanje vojnika sa tla pomoću helikotera na livadi ispred zgrade NSB-a.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

18.46 sati - Letački dio otvorila su tri vojna helikoptera, a iza njih su letjeli helikopteri MUP-a. Potom su opet u formaciji letjela tri vojna helikoptera. A tada su na scenu stupile dvije formacije od po tri zrakoplova Hrvatske vojske. Nakon njih su nebom iznad Zagreba prošli i kanaderi. Najveći spektakl priredila je akrobatska skupina Krila Oluje u formaciji od šest borbenih zrakoplova koja je izvela nekoliko manevara iz njihovog standardnog nastupa.

18.43 sati - Nakon njih su prošle i Specijalne snage te postroji Hrvatske ratne mornarice, ratnog zrakoplovstva i vojne policije pa potom i specijalne policije, interventne policije. Nakon njih je stigao i postroj vatrogasaca te Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Time je završio pješački dio mimohoda, a sada slijedi zrakoplovni dio.

18.39 sati - Ispred pozornice prošle su i "Kune", u pustinjskim odorama su prošli "Pauci" koji su sljednici legendarne ratne 4. gardijske brigade. Potom su slijedili "Sokolovi", "Pume" i "Vukovi".

18.35 sati - Od postroja Oružanih snaga prvo su prošli "Tigrovi" pa "Gromovi".

18.33 sati - Prošli su i postroji stranih vojski koje su stigle na mimohod.

18.23 sati - Ispaljeni su počasni plotuni, a nebo su proparali MIG-ovi. Potom su krenuli pješački postroji: postroj Zapovjedništva mimohoda, postroj zastava, postroj zastava postrojbi iz Domovinskog rata, postroj hrvatskih branitelja, postroj povijesnih postrojbi, postroj kadeta i pješački postroj sastavnica OS RH, MUP-a RH i DUZS-a.

18.16 sati - Neka mimohod krene - zapovijedila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što ju je to zatražila vojska.

18.15 sati - Nina Kraljić otpjevala je "Domovini i ljubav" (glazba: Ivan pl. Zajc, tekst: Ilija Okrugić) uz orkestar OS RH i klavirsku izvedbu Dedić/Meštrović. Bila je odjevena u haljinu sa simbolima gradova hrvatske obale koju je za ovu prigodu posebno dizajnirala Đurđica Vorkapić (Hyppy Garden), kostimografkinja svih izvođača događanja.

18.13 sati - "Baščanska ploča" segment iz 3. stavka „Baška“ (glazba: Dušan Prašelj; tekst: tradicijski) u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora "Josip Kaplan"

18.09 sati - Stihove pjesme "Zaustavljeni u skoku" hrvatskog pjesnika i branitelja Tomice Bajsića izvodi Rene Medvešek. "Seh duš dan" (glazba: Blagoje Bersa), izvode V boys, mješoviti pjevački zbor "Josip Kaplan".

18.00 sati - Dok se zastava diže na stijeg, djevojčica Mia Negovetić uz klapu Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" uz pratnju Orkestra OS RH pjeva hrvatsku himnu. "Mia Negovetić odjevena je u majicu sa simbolom vukovarske golubice – porukom pomirenja, a na nogama ima posebno dizajnirane Startasice koje su dizajneri Borova posebno izradili za ovu prigodu. Mašna na tenisicama ima simbole pletera.

Za vrijeme izvođenja himne podigla se originalna hrvatska zastava koja je bila na kninskim bedemima nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine. Zastavu su nosili kadeti Hrvatskog vojnog učilišta", izvijestili su iz MORH-a. Potom je održana minuta šutnje za sve koji su poginuli za domovinu Hrvatsku.

17.58 sati - Šest udaraca zvona najavilo je početak mimohoda. Uz narodnu pjesmu vojnici su na Vukovarsku donijeli 25-metarsku hrvatsku zastavu sa kninske tvrđave.

17.55 sati - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je stigla do svečane tribine i pozdravlja se sa okupljenima. Fanfare se najavile njezin dolazak. Pozdravila se sa premijerom Milanovićem i predsjednikom Sabora Lekom.

17.54 sati - #mimohod pic.twitter.com/YKKOziqL3w

— Vlada R. Hrvatske (@VladaRH) August 4, 2015

17.52 sati - U mimohodu sudjeluju i ešaloni povijesnih postrojbi među kojima su i sinjski alkari. Predsjednica je poljubila hrvatsku zastavu.

17.45 sati - Pozdrav! - ori se Vukovarskom ulicom kako predsjednica prolazi pored ešalona vojnika. Na tribini sa svečanim uzvanicima je i Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

17.40 sati - Na početak kolone stigla je i predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović. - Molim vas izvršite pregled svečanog mimohoda - kazao je predsjednici general zbora Drago Lovrić. Predsjednica i ministar Kotromanović su ušli u automobil te će izvršiti pregled vojnika koji će sudjelovati u mimohodu. Vojnici salutiraju predsjednici, vrhovnoj zapovjednici vojske, koja je na mimohod stigla u civilnoj odjeći. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pregledava vojnika, ali i pozdravlja građane okupljene uz cestu.

17.38 sati - Vojska se već postrojila u Vukovarskoj ulici i samo se čeka 18 sati kako bi mimohod počeo. Blizu pozornice vojnici drže veliku hrvatsku zastavu. Početak mimohoda s nestrpljenjem očekuje i ministar obrane Ante Kotromanović. Njegov intervju možete pročitati OVDJE

17.25 sati - Ante Gotovina pridružio se brojnim uglednim uzvanicima, dužnosnicima koji pristižu na glavnu pozornicu u Vukovarskoj ulici

17.20 sati - 40-ak minuta prije početka svečanog mimohoda, sve je više uzvanika na svečanoj tribini postavljenoj u Vukovarskoj ulici. Uz rutu gdje će proći vojska i mehanizacija sve je više i građana koji u rukama nose hrvatske zastavice.

17.14 sati - Prije početka mimohoda Mladen Markač fotografirao se sa pripadnicima Hrvatske vojske.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

17.08 sati - Ponosan sam na cijeli Domovinski rat, a posebno na akcije Bljesak i Oluja. Ali ne volim da se ističe osobnost. Sve je to bio kolektivni duh našeg naroda koji se uspješno odupro agresoru - kazao je umirovljeni general Petar Stipetić u specijalnoj emisiji HRT-a.

16.55 sati - Na proslavu stižu 42 izaslanstva – predstavnici država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanici ili vojni izaslanici. Među njima i dvojica američkih visokih generala, poljski zamjenik načelnika glavnog stožera i jedan general. BiH će predstavljati ministrica obrane i načelnik glavnog stožera, Litvu pak zamjenik ministra obrane, Albaniju načelnik glavnog stožera, dok Makedoniju zastupaju general i visoki dužnosnik ministarstva obrane.

>> Posebna regulacija prometa u Zagrebu

>> Na mimohodu u Zagrebu 42 strane delegacije: stižu i dva američka generala

>> Kotromanović: Ne slavimo rat, nego slobodu i mir

Komentara 289

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:04 04.08.2015.

Hrvati s ponosom slave Dan pobjede nad okupatorom!

DU
Deleted user
16:03 04.08.2015.

Slavimo nasu lijepu, ponosnu, slobodnu I cjelovitu Hrvatsku.

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
16:04 04.08.2015.

Hrvati slave Dan domovinske zahvalnosti , Dan hrvatskih branitelja i Dan pobjede ! VRO Oluja je to omogućila da Hrvati budu ponosan i slobodan narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije