Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Ukida se više od 100 sudova diljem Hrvatske

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
18.09.2014.
u 10:00

Na sjednici Vlade predstavljeni su Prijedlog zakona o energetskoj učinkovitosti te Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova

Članovi Vlade jednoglasno su prihvatili Prijedlog Zakona o energetskoj učinkovitosti prema kojem za sklapanje ugovora o energetskoj usluzi i energetskoj obnovi zgrade više neće biti potrebna suglasnost svih suvlasnika već samo natpolovične većine.

– Zakonom o energetskoj učinkovitosti preuzimaju se direktive kojima se energetska učinkovitost želi povećati za 20% do 2020. Zakon omogućuje da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital i poveća zaposlenost, odnosno da se pokrene investicijski ciklus bez dodatnih troškova države – rekao je ministar Vrdoljak.

Ovim Zakonom, kako je rekao Vrdoljak, riješeno je ključno pitanje za javnost, energetska učinkovitost i obnova fasada u višestambenim zgrada.

Zakon predviđa i uvođenje sustava za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije te obveze osiguravanja funkcioniranja takvog sustava. Donosi se radi usklađivanja sa smjernicom EU-a o energetskoj učinkovitosti kojoj je cilj određivanje i postizanje ušteda neposredne i primarne energije.

Nakon što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio Zakon o novim sjedištima sudova, Zoran Milanović zadovoljno je komentirao kako javnost mora znati da Vlada i izvršna vlast imaju minimalne ovlasti u sudstvu.

– Skrećem pozornost da su ovlasti vlade u odnosu na sudstvo vrlo male. Na kraju sve ostaje na sutkinjama, jer više je sutkinja nego sudaca – rekao je Milanović.

Ovim Zakonom broj sudova smanjuje se za oko 100-tinjak, a novom organizacijom građani će uštedjeti i do 2 milijarde kuna, kaže Miljenić. Također, uveden i eSpis kako bi građani preko interneta mogli vidjeti u kojoj im je fazi predmet. U reorganizaciju su se upustili zbog, kako kaže Miljenić, neravnomjerne radne opterećenosti, dugotrajnosti postupaka i neujednačenosti sudske prakse.

– Hrvatska je mala zemlja. Imali smo preveliku skupu mrežu koja nas je skupo stajala. Hrvatska danas drukčije izgleda i treba drukčiju mrežu sudova – rekao je Miljenić.

Milanka Opačić izvijestila je kako je policija u odnosu na 2012. godinu prošle godine zaplijenila 10 posto više droga, no to i nije tako dobar rezultat, smatra Opačić.

– Droga je sve jeftinija, sve dostupnija djeci. Naglasak treba biti na edukaciji – objasnila je Opačić.

Na sjednici Vlade također se odlučivalo o davanju koncesije za izgradnju putničkog terminala i korištenje pomorskog dobra na 40 godina u Luci Dubrovačkoj.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske dr. sc. Daglas Koraca imenovan je zamjenikom ministra turizma.

Temeljem prijedloga vršiteljice dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, razriješena je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za pravne poslove Sandra Orešić.

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hidrografskoj djelatnosti (NN, 71/2014) razriješena je dosadašnja predsjednica i članovi Upravnog vijeća Hrvatskog hidrografskog instituta: Renata Blažeković, Zoran Ničeno, Ivan Vuković, dr. sc. Tonči Grgasović, Danka Mihaljević, dr. sc. Ilija Grgić, Domagoj Stjepan Krnjak i Miro Lakoš. Imenovana je nova predsjednica i članovi, kao predstavnici nadležnih tijela državne uprave: Renata Blažeković te Ivan Vuković, prof. dr. sc. Dragan Poljak, Danka Mihaljević, Anamarija Matak, Zoran Ničeno, dr. sc. Danko Markovinović i Miro Lakoš.

Razriješen je dosadašnji član Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga mr. sc. Boris Lalovac, a imenovana nova članica Nikolina Ptiček, kao predstavnica Ministarstva financija.

Prof. dr. sc. Ivan Pejić razriješen je, a prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić imenovana je članicom Povjerenstva za izradu i praćenje provedbe smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017., kao predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ankica Nježić razriješena je, a Staša Skenžić imenovan novim članom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, kao predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva Croatia Airlines d.d. opoziv dijela dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva: prof. dr. sc. Stanislava Pavlina, dr. sc. Tihomira Domazeta, Izidora Alfirevića, Gorana Beckera i Josipa Horvata. Također, predlaže se izbor novog člana Marka Lesića, sukladno prijedlogu za donošenje odluke o izmjeni Statuta, kojim se smanjuje broj članova Nadzornog odbora, a koji bi se donio na izvanrednoj Glavnoj skupštini društva Croatia Airlines d.d., 7. listopada 2014. godine.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. razrješenje dosadašnje članice Nadzornog odbora Melite Raukar, te izbor nove članice Renate Blažević. Nadzornom odboru predlaže se imenovanje Renate Blažević predsjednicom Nadzornog odbora, iz reda izabranih članova.

>>Bruxelles kažnjava Hrvatsku, prijeti 1,8 milijuna eura kazne!

Komentara 32

Avatar petrolio
petrolio
10:22 18.09.2014.

sjedi 1! svi skupa koliko vas ima u vladi! i nema popravnog za vas!!!!

AJ
ajmo
09:22 18.09.2014.

Dajte se poštenog posla hvatajte a ne gluposti . A zašto ne raspravljate kako olakšati poduzetnicima da opstanu i kako spasiti i ono malo što je ostalo. Znate zašto zato što vi to ne razumijete jer ste odgojeni ko razmažena derišta koja su se bacala i vrištala po trgovinama ako im nisu nešto kupili eto zato što niste stvorili svojim radom niti jednog ćavla.

19
1995josip
10:03 18.09.2014.

Dali bi mogli u vladi razmisliti da bivšu najbogatiju SDP županicu M.L.M. imenuju mininistricom u nekom ministarstvu jer to joj je bila velika želja ! Bar dok se ne provere njene diplome . Nemojte je sada izbjegavati , jer dobra dobra je bila dok ste ju pratili po šumama i gorama oko Siska kada se jeftino prodavala a skupo kupovala imovina , na štetu građana SMŽ i grada Siska ! Bome su tada SDP velikani nosili bogate poklone kada su odlazili iz Siska , županica je bila vrlo darežljiva , a dobro sirotinja je platila te poklone .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije