Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJERNICE SU PRIHVAĆENE

Prijedlog proračuna za 2017. godinu na sjednici Vlade

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.12.2016.
u 18:28

Redovno zasjedanje Sabora prije zimske stanke završava 15. prosinca. Nakon toga, Sabor može zasjedati izvanredno, na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika.

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala Saboru uputiti prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu, s proračunskim prihodima projiciranim, prema smjernicama za izradu proračuna, u visini od 119,6 milijardi kuna i rashodima od 126,5 milijardi kuna, dok bi manjak trebao biti 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Dodaju li se izvanproračunski fondovi i konsolidirani proračun lokalnih uprava, deficit opće države sljedeće godine trebao bi iznositi 5,6 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a.

Smjernice za izradu proračuna za sljedeću godinu, prihvaćene na sjednici Vlade krajem studenoga, temeljene su na projekciji gospodarskog rasta u 2017. godini od 3,2 posto, u što su uračunati učinci porezne reforme čija primjena počinje početkom iduće godine. 

Najveći pozitivan doprinos rastu BDP-a u 2017. Vlada očekuje od domaće potražnje, za 3,7 posto, dok se od inozemne potražnje, odnosno neto izvoza očekuje negativan utjecaj u visini od 0,6 posto. Vlada, naime, očekuje rast potrošnje kućanstava za 3,6 posto, investicija za 6,8 posto, izvoza za 4,6 posto, uvoza za 6,2 posto, a državne potrošnje za 1,1 posto.

Na temelju tih projekcija, ukupni prihodi državnog proračuna za 2017. planirani su u iznosu od 119,6 milijardi kuna, što je za 2,8 posto više od prihoda predviđenih nedavno izglasanim rebalansom proračuna za ovu godinu. Prihodi od poreza za 2017. planiraju se na razini od 72,8 milijardi kuna, doprinosa 23,1 milijardu kuna, a od pomoći, odnosno uglavnom od korištenja sredstava Europske unije na 9,7 milijardi kuna.

Rashodi bi, pak, trebali iznositi 126,5 milijardi kuna što je 4,7 milijardi kuna više u odnosu na rashode iz rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Najveći se rast u odnosu na 2016., za više od 1,3 milijarde kuna, predviđa kod rashoda za kompenzaciju jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave, zbog gubitka dijela poreznih prihoda odnosno promjena u sustavu poreza na dohodak. 

Smjernicama za izradu proračuna predviđeno je da troškovi za mirovine, zbog indeksacije mirovina i prirodnog priljeva u mirovinski sustav, rastu za 697 milijuna kuna, a predviđen je i rast rashoda za zaposlene za 400 milijuna kuna, dugovanja za sudske sporove i sl. 388 milijuna kuna te uspostavu sustava nacionalne i domovinske sigurnosti za 348 milijuna kuna.  

Rashodi za kamate prema smjernicama bi rasli za 269 milijuna kuna, za provedbu mjera demografske politike 168 milijuna kuna, prava hrvatskih branitelja 150 milijuna kuna, a za KBC Rijeka 110 milijuna kuna.

Z. Marić: Prijedlog proračuna odmah u Sabor da se izglasa do ustavnog roka

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu da će prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu, koji će biti na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak, odmah biti upućen u Hrvatski sabor, kako bi se uspio izglasati do ustavnog roka. 

Marić je odgovarao na pitanja novinara na Markovom trgu nakon završetka užeg kabineta Vlade, koji je trajao tri i pol sata, a na kojem je glavna tema bila prijedlog proračuna za 2017. godinu.

 "Kao i uvijek, bilo je puno tema, a jedna od njih je i državni proračun. Sutra će biti na sjednici Vlade, a nakon što ga Vlada usvoji odmah će biti upućen u Sabor. Zamolit ćemo da odmah idemo s radnim tijelima Sabora i s raspravom, kako bi se uspio izglasati do ustavnog roka", rekao je ministar financija.

 Redovno zasjedanje Sabora prije zimske stanke završava 15. prosinca. Nakon toga, Sabor može zasjedati izvanredno, na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika.

>> Zdravko Marić: Proračun je spreman, sutra će biti na Vladi

>> DZS potvrdio rast BDP-a za 2,9 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije