Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOL OTPORA AGRESIJI

Strašni prizor iz Domovinskog rata: Dan kada je tenk JNA zdrobio fiću

fićo tenk
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/15
27.06.2016.
u 10:37

Strašni su prizor objavile sve svjetske agencije

Demonstrirajući silu po osječkim ulicama, tenk JNA  27. lipnja 1991. godine na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice zdrobio je crvenog fiću u strašnom prizoru koji su objavile sve svjetske agencije.

Ta je slika postala jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata i otpora agresiji. Točno 20 godina nakon događaja, na legendarnom je raskrižju postavljena instalacija u spomen crvenom fići kao trajni podsjetnik na Domovinski rat u Osijeku.

Za postavljanje spomen-obilježja crvenom fići koji je u ratnom vihoru simbolizirao biblijsku borbu Davida i Golijata, Grad Osijek dobio je i dozvolu obitelji vlasnika vozila, danas preminulog hrvatskog branitelja Branka Breškića. Spomenik je postavljen u lipnju 2011. godine, dakako, s jednom promjenom – sada fićo gazi tenk.

 

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Linux
Linux
10:56 27.06.2016.

sjecam se jako dobro tog vremena u osijeku, nikada zaboraviti necu. a i vremena prije, kako su ispoljavali velikosrpsku ideologiju sa bandom cetnika dovedenih sa raznih strana kod vinkovaca.

DU
Deleted user
10:53 27.06.2016.

Ove koji su unatoč napisanom upozorenju,oštetili spomenik,stručno obraditi ,u osobnu kartu uz ime i prezime dopisati - antidržavni element.

Avatar MK
MK
11:28 27.06.2016.

Bože dragi, što učini nam gad! Olovna kiša pljušti svuda. Nikad ne znaš gdje i kuda. Al strahu nema mjesta sad! Moj Osijek se ne da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije