navigacija Hrvatska 16

Prije bi mogao biti smijenjen šef SDP-a nego ijedan ministar

Plenkovića često prati sretna ruka. I kad je preuzimao HDZ i vlast, ali i sada u Vladi

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Premijera Andreja Plenkovića nekako često prati sretna ruka. U svojevrsnom političkom blitzkriegu preuzeo je HDZ i postao premijer. Sretne okolnosti (za njega) išle su mu na ruku: Karamarko je doživio neviđen pad u Vladi i stranci, a Hrvatska, iscrpljena podjelama, vapila je za smirujućim liderom. Karte su se posložile da Plenković lagodno zakuca. Vlada mu je preživjela prvih sto dana, a još nije rekonstruirana.

Svi su ministri na broju iako su snažni pritisci za smjenu ministra znanosti Pave Barišića, a ponovno se otvara i pitanje ministrice kulture Nine Obuljen. No ni od jedne ni od druge smjene zasad neće biti ništa. Plenković je trenutačno prejak i nikakva HDZ-ova oporba sada neće trošiti snagu na bitku koju ne može dobiti, a to je smjena ministrice kulture. Dok u slučaju Pave Barišića oporbeni SDP, HNS i HSU nemaju ni približno dovoljno ruku da bi u Saboru smijenili ministra znanosti. Plenković, iako srčano brani optuženog za plagijat Barišića, kojeg pak pola akademske zajednice razapinje, a pola je uz njega, pritom ne trpi nikakvu štetu. Rejting mu je nikad veći pa i nema razloga odustajati od svog ministra za kojeg smatra da je žrtva interesnih skupina koje, napadajući Barišića, vode neke druge (materijalno-interesne) bitke.

Kada je riječ o Nini Obuljen, Plenković u startu nije popustio HDZ-ovoj desnici unatoč tome što je na desnici megapopularni Zlatko Hasanbegović digao vojsku na noge kako bi spriječili da Nina Obuljen sjedne u ministarsku fotelju. I bio je Hasanbegović u pravu, revizija je utvrdila da se u HAVC-u svakako trošio novac, ali Plenković ima sreću u nesreći što je uz Ninu Obuljen lijeva medijska i ina javnost pa ga mediji sigurno neće razapinjati jer nije smijenio ministricu/pokroviteljicu HAVC-a.

Plenković na zamahu dobrog stranačkog i osobnog rejtinga, lošeg SDP-a, ali i dobrih gospodarskih pokazatelja može lagodno broditi kroz prvu godinu mandata. Dojam je da bi prije mogao biti smijenjen šef SDP-a nego bilo koji Plenkovićev ministar. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (7 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

20
Registracija
 • suton9 suton9

  09.02.2017 u 12:42h

  Realan je ovaj članak, samo ne znam koga drugoga a da bude dobar može instalirati SDP-e, izuzev možda Marasa, e taj bi spasio partiju, kadar kojega bi svaka država... naravno zaobišla.
  2 100% 0
 • gunđo gunđo

  09.02.2017 u 11:48h

  Pa logično je da će prije pasti Bernardić nego ministri u vladi.Što si to umišljaju u SDP-u i HNS-u da je Plenković pao sa kruške.Oporba nastavlja sa svojom prljavom igrom omalovažavati ovu vladu jer su svjesna da su postaju marginalci u Saboru i ponašaju se i kao klaun Pernar.
  4 100% 0
 • ildefonsa ildefonsa

  09.02.2017 u 11:11h

  Šef SDP-a i treba biti smjenjen jer ima karizmu najlon vrećice.
  3 100% 0
Pregledaj sve komentare