Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.02.2017. u 21:15

Suočeni s padom rejtinga, Most i SDP mogli bi se okrenuti napadu na HDZ

Andrej Plenković može biti zadovoljan rezultatima najnovijeg istraživanja CRO Demoskopa. Povjerenje birača u njega osobno i u njegovu stranku raste, što znači da je prvo tromjesečje na čelu Vlade prebrodio vrlo uspješno.

S druge strane, SDP i Most potvrđuju višemjesečni pad povjerenja birača. Budući da je do lokalnih izbora svega dva mjeseca, iskustvo nas uči da bi dvije stranke izlaz mogle potražiti upravo u napadu na HDZ.

Takva se taktika već može nazrijeti kroz Mostov prijedlog otvaranja partijskih arhiva, koji je prije svega usmjeren prema HDZ-u, čiji konzervativniji dio birača nije prebolio Plenkovićev dolazak na čelo stranke.

Most je sličnu taktiku pokazao i ranije, kada je, suočen s padom podrške birača nakon ulaska u Oreškovićevu Vladu, otvorio pitanje Ine i sukoba interesa Tomislava Karamarka. Prijetnju kakvu HDZ-u predstavlja Most SDP bi mogao imati u Živom zidu, čiji rejting raste upravo na “lijevim” temama.

Novi predsjednik SDP-a nije se dobro snašao na svojoj funkciji. Od početka je nudio Plenkoviću konsenzus oko važnih nacionalnih tema, no očito je postao svjestan kako je to pogrešno jer je u posljednje vrijeme promijenio taktiku i okrenuo se kritiziranju premijera.

Plenkoviću na nos nabija ministra plagijatora Pavu Barišića, a ovih je dana pozvao i Most da u Saboru glasa za njegovo razrješenje. Pitanje je, međutim, koliko je Bernardić sposoban iznijeti jedan takav “rat” s HDZ-om.

Prvi čovjek SDP-a nije iskoristio “loptice” koje mu je u svom nesnalaženju nabacila Vlada. Njegova reakcija na otkriće da premijer koji predlaže povratak obaveznog vojnog roka, a sam nije služio vojsku bila je krajnje benigna.

Zamislite što bi na njegovu mjestu napravio Zoran Milanović! Osim vlastitog nastupa, Bernardić mora u red dovesti i stranku, koja upravo puca pred očima zbunjenih birača.

U tome mu, ako žele izbjeći potpuni izborni potop, moraju pomoći i drugi SDP-ovci, koji bi u korist stranke morali barem privremeno zatomiti vlastite ambicije. 

>> Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

Komentara 4

ST
stefj
00:17 07.02.2017.

Mostu treba jaki buzzword za izbore. Budući da je u samoj vlasti, vjerojatno im ne bi drugi put za redom pomoglo rušenje vlade da dobiju koji glas više, tako da im treba novi pristup... Kako je Most građen isključivo na populizmu i kontri mainstreamu, treba se pokazati da su veći domoljubi od svih ostalih. Lustracija se provlači već jako dugo kroz medije, ali nitko nije imao snage ni volje za to... Ovaj puta možda Plenković i povuče taj potez, mada kako je krenuo, čini se da neće. I mediji i vlast potpuno ignoriraju iskapanja desetaka tisuća žrtava u Sloveniji koje su pobili komunisti. Taj detalj je dovoljan... A ako je baš toliko Mostu stalo do toga, zašto to pitanje npr. Bulj ne pokrene u saboru? Mislim da će od svega biti tresla se brda, rodilo se veliko ništa...

NA
navijeke
23:09 06.02.2017.

Bernardić je samo logičan izbor, gledamo li da je sdp (kao lijevo krilo skh) samo nastavio 'logičan slijed' negativne selekcije. Prema njemu čak i Račan, uvjereni jugoslaven, izgleda gotovo ekstremno državotvoran - ali hrvatski nastrojen. Nije baš da imam puno bolje mišljenje o hdz-u, kao desnom krilu skh, ali... O mostu ne bih, ocijenim li most kako treba i odgovarajućim rječnikom, pisanje ovdje neće mi biti zapriječeno na dva dana, nego permanentno.

Avatar soliloquy
soliloquy
22:25 06.02.2017.

Čini mi se da Mostovce uopće ne zanima vođenje države, već državnu vlasti doživljavaju isključivo kao sredstvo za ostanak na vlasti u svojim lokalnim sredinama. A između otvaranja arhiva i lustracije postoji bar desetak legislativnih koraka, što je i razlog zašto se lustracija spominje samo u naslovu članka i nigdje drugdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije