Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'tata, ja sam gladan'

Priča koja je građane podigla na noge: Paketi hrane, odjeće i obuće stigli u podstanarski dom

karamatić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/21
18.01.2017.
u 19:14

Dok Ilija Karamatić tvrdi da je bio jamac izvjesnom Ivanu i da ga je to pokopalo, iz banke kažu da je kredit podigao on i nije ga plaćao

Paketi hrane, odjeće i obuće, higijenskih potrepština i kuverte s novcem gomilali su se jučer u podstanarskom domu Ilije Karamatića, 38-godišnjaka oboljelog od multiple skleroze čija je usput zabilježena priča iz tramvaja ujedinila Hrvatsku.

Jer na riječi trogodišnjaka koji oca traži da mu kupi pecivo jer je gladan, a tata mu odgovara da nema novca jer nije skupio dovoljno boca, malo je tko mogao ostati ravnodušan.

Među onima koji su punih ruku pokucali na vrata Karamatićevih bili su Marijana Matešić iz Udruge Dobra volja te Franjo Triplat iz Udruge veterana specijalne jedinice policije Alfa.

– Nismo se tome mogli nadati – ponavljali su Ilija Karamatić i njegova nevjenčana supruga Nataša Malčić dok je trogodišnji Ivan četiri godine starijoj sestri Pavici pokazivao da je dobio vlak. Ilija nam govori da je obolio prije nekoliko godina, da je zbog hidrocefalusa imao već nekoliko operacija, da on i obitelj žive od 3000 kuna koje dobiju na ime njegove invalidnosti, prava na tuđu pomoć i njegu i dječjeg doplatka.

Još 1500 kuna zaradi skupljajući boce. Nataša je nezaposlena. Ilija kaže da neće raditi, ona objašnjava da ga ne može ostaviti samog. Za stan i režije plaćaju 2400 kuna. Novac za pomoć ne može mu se uplatiti na račun jer je u blokadi.

Ilija priča da ga je pokopalo to što je bio jamac za kredit izvjesnom Ivanu kojeg je upoznao dok je još bio zdrav, kada je konobario u kafiću. Dokumentaciju o kreditu nema, sjeća se da je bilo podignuto 10 tisuća eura, pa malo spominje da je trenutačni dug 150.000 kuna, a malo da iznosi 280.000 kuna.

Ivanovo prezime ne zna, kao ni to gdje je. Međutim, u banci za koju je Karamatić kazao da ga tereti zbog jamstva doznajemo da je 2005. kredit podigao on i da je u sljedećih devet godina od 10.000 eura glavnice vratio samo 800 eura pa je banka 2014. potraživanje prodala legalnim “utjerivačima dugova”.

Ilija Karamatić uvjerava da to nije istina. Potvrđuje nam da je bio vlasnik kafića u Sesvetama i objašnjava da je stvarni vlasnik fiktivno prenio lokal na njega pa je zato dug u poreznoj upravi u iznosu nešto većem od 57 tisuća kuna na njegovo ime.

Svjestan je, kaže, da se sada oko njegova imena ispredaju razne priče, poput one da je krao pivo u trgovini, ali ponavlja da ništa od toga nije točno, zahvalan dobrim ljudima što su mu odlučili pomoći.

I on sam, kaže, rado pomaže drugima, što nam potvrđuje Marija iz Osijeka kojoj je namjeravao donirati rabljeni namještaj što ga je nedavno kupio novcem zarađenim od skupljanja boca.

>> 'Tata, ja sam gladan': Građani odlučili pomoći bolesnom ocu koji nije imao hranu za dijete (3)

Komentara 28

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
19:30 18.01.2017.

Da je u Hrvatskoj zakon o osobnom bankrotu dobro napravljen sada bi ovaj čovjek vjerojatno većinu toga mogao sam priuštiti djeci. Koliko sam ja primjetio samo se neki milijunski iznosi opraštaju a sirotinja dalje i grca u dugovima. Oko 300 ljudi u cjeloj RH je uspjelo izvući osobni bankrot - 300 ljudi!!!! A 4 godine se pravio taj zakon.

MO
mobitel20
20:16 18.01.2017.

Treba pomoci najvise zbog djece. I to je ok. Nije da se hvalim, ali i ja sam poslao neku "sitnicu. Ali isto tako, treba rascistiti situaciju s ocem. Nije tu bas sve cisto...to sto je netko invalid ne smije biti izuzet od provodjenja zakona koji vrijede za sve nas ostale.

MA
marija2017
19:20 18.01.2017.

Pomozi i ne istražuj što se dogadjalo, pomozi čisto i od srca i ti si učinio-la svoje. Ako možeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije