Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA NASILJA NA ULICAMA

“Prestali smo voziti za Uber, strah nas je i prijete nam”

automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
29.09.2016.
u 07:02

Vlasnik tvrtke kaže da su on i njegova dva zaposlenika imali sve potrebne papire za rad, uredno su položili sve ispite, izdavali su račune

– Prestali smo voziti za Uber – kazao nam je jučer zabrinuti vlasnik tvrtke čijeg su vozača u noći na utorak u Zagrebu napala šestorica huligana. Oni su u parkirani automobil kod Filozofskog fakulteta u kojem je bio vozač ubacili zapaljivo sredstvo zbog kojeg je automobil odmah planuo.

Radili tek tjedan dana za Uber

Vozač je srećom uspio pobjeći iz plamtećeg vozila i nije ozlijeđen. Policijska istraga o tom događaju je u tijeku. Imena vozača, vlasnika tvrtke, kao i same tvrtke u ovom tekstu ne navodimo iz sigurnosnih razloga. Vlasnik tvrtke kazao nam je da odustaje od suradnje s Uberom jer ga je strah. Svjestan je, kaže, da je u nemilom događaju lako mogao stradati i vozač. Ne želi da im se takva situacija ponovi. Njegova tvrtka za Uber radi tek tjedan dana i kaže da su on i njegova dva zaposlenika imali sve potrebne papire za rad, uredno su položili sve potrebne ispite, izdavali su fiskalne račune, dakle sve je bilo legalno.

– Najmanji je problem uništen automobil, ali mogao je stradati vozač ili neki od putnika da je bio u automobilu – kaže vlasnik tvrtke. A dodatni razlog da odustane od suradnje Uberom su, kako tvrdi, prijetnje koje je dobio.

– Zaprijetili su mi da neću dobiti licenciju za taksi-prijevoz u Zagrebu, za što se namjeravam prijaviti, ako nastavim raditi za Uber – kaže vlasnik tvrtke. Nije nam otkrio od koga su stigle te prijetnje koje je, kaže, prijavio policiji. Kaže da će se morati nekako snaći i naći druge poslove.

Vozač kojeg su napali vandali jučer nam je pak kazao da se dobro osjeća. U utorak je bio pod stresom, veli, pa, iako umoran, nije mogao spavati.

‘Protiv Ubera samo legalno’

– Prepao sam se jako jer je prije napada bila totalna tišina. Najviše sam se prepao da automobil ne eksplodira kad su ga zapalili – rekao nam je vozač. On je, objašnjava, vidio samo jednog napadača koji se sagnuo i probušio gumu, dok je svjedokinja vidjela njih šest. Oni su svi lupali po automobilu i razbijali prozore. Njega taj napad nije obeshrabrio, kako nam je rekao, spreman je ponovno voziti za Uber.

– Ma neće meni valjda ništa – kazao je vozač. U Uberu su spremni tvrtki dati na korištenje drugo vozilo u zamjenu za ono uništeno, no s obzirom na to da je njen vlasnik prekinuo suradnju, očito od toga neće biti ništa.

Tko je odgovoran za napade na vozača Ubera, policija istražuje, a Ivan Pilko, zamjenik predsjednika najvećeg taksi-udruženja u Zagrebu Radio taxija, kazao je da oni nemaju veze s napadima.

– Poznato je da se mi borimo protiv Ubera, no mi to radimo na legalan način, putem institucija i ovakve napade osuđujemo. Koliko je nama poznato, napad je vezan uz navijački šal i nema veze sa samom politikom Ubera – kazao je Pilko.

Dodao je da se protiv Ubera bore jer rade potpuno nezakonito kršeći sve odredbe o taksiranju.

– Pravo na prijevoz putnika imaju taksisti, registrirani autobusni autoprijevoznici i javni gradski prijevoznici. Uber nema taksi-dozvole i taksimetre – rekao je Pilko. Najavio je da taksisti iz cijele Hrvatske pripremaju prosvjed.      

>> M. G. napadnut je u gluho doba noći, što je već drugi napad u samo pet dana

>> Samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen ni ubijen

Ključne riječi

Komentara 53

MA
medjimurec_at
07:49 29.09.2016.

Ovo je terorizam , cista mafijaska posla nadam se da ce policija odradit posao i stoku zatvorit na bar dvadestak godina . Sto se gospode taxista tice koji bi paljenjem i batinama rijesavali konkurenciju da mogu mirno derat gradjane predlazemdlazem da to pokusaju u bilo kojoj zapadnoj zemlji pa da vidimo sta ce se desiti !

DU
Deleted user
07:24 29.09.2016.

Za ovo nitko neće odgovarati jer su neki taksisti u povlaštenom položaju.

DU
Deleted user
08:33 29.09.2016.

Bojkotirari radio taxi i voziti se samo u uberu, eko taxiju i cammeu. Neka propadnu jer drugo nisu zaslužili. Čim se pojavi nova konkurencija ovi iz radio taxija rade sr..a. Ako se dobro sjećam prije su napadali vozače Cammea.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije