Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA

Preskočiti rasprave osoba bez referencija i početi otkup

Ina zgrada
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
19.01.2017.
u 23:00

Ideja o ujedinjavanju energetskih tvrtki nije nova, a ulagači će tražiti stručno upravljanje

Gotovo je smiješno ovih dana slušati razne ideje o načinu otkupa dionica Ine. Svi su na političkoj sceni složni da nam je potrebna energetska neovisnost, no ta ista politička scena pokazuje vrlo malo znanja iz ekonomije. Pa izvlače i navlače ideje koje čak i nisu nove, kao što je osnivanje energetskog holdinga, o čemu se pričalo još u bivšem DUUDI-ju, ili ujedinjavanje dionica tvrtki iz Centra za restrukturiranje i prodaju, a da pritom znaju koliko su te tvrtke jake i koliko je možda loše zbog Ine kapitalno i razvojno slabiti druge kompanije. Isto tako, već su i ranije potencijalni ulagači rekli da bi ulagali u neki takav ujedinjeni holding samo ako bi njime upravljao stručnjak, tj. netko tko će znati i povećati vrijednost tog holdinga. Nemoguće je rješenje i ponuditi odmah građanima dionice Ine, jer svakako prvo mora otkup dionica napraviti država.

No ako se i teži ponudi dionica Ine, pitanje je u čemu je onda problem ponuditi dionice HEP-a. A stručnjaci su jasni da bi kroz ponudu dionica Ine mogli očekivati odaziv tek desetinu ulagača u odnosu na njihov odaziv otprije 11 godina. No u svakom slučaju, državni kapitalizam u Ini ne bi bio dobar jer ni država ni građani ne bi bili dobar menadžment za Inu te je stoga jasno da će se nakon otkupa ići na traženje strateškog partnera. Zašto to država odmah ne riješi strateškim partnerom, bez prethodnog otkupa, tema je koja je osjetljiva za tržište, a vjerojatno i za cijenu. Interes koji je do sada iskazan za Inu bio je samo s europskog tržišta i ne uključuje rad rafinerija.

Analitičari mogu nagađati da bi interes mogao iskazati netko iz dalekih istočnih zemalja jer, primjerice, Kini je interes jačanje u energetici, a ulazak u Inu bio bi im i ulazak na tržište Europe. Od svih modela o kojima se govori, osim onoga o IPO-u HEP-a, nije jasno koliki bi imali utjecaj na javni dug. A to bi trebalo biti izuzetno bitno. Isto tako, treba i preskočiti neproduktivne rasprave ljudi koji nemaju referencije i, ako je cilj otkup dionica, što prije u taj proces krenuti.     

>> Sindikati traže da se odustane od prodaje HEP-a: 'Onaj tko misli da vrijedi 19 milijardi kuna u teškoj je zabludi'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:51 20.01.2017.

znači samo političke nomenklature su kompetentne za otkup ine a zašto nisu kompetentni hrvatski stručnjaci iz područja ekonomije prava enerkatike rudarstva, daleko će hrvatska dogurati u razvoju ako bude slušala ovih nekoliko sluganovića iz brisela , sve ima zadah po komunističkoj ideologiji oni znaju sve a druge ako neće kako oni hoće onda ih ako treba i eliminirati,etc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije