Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenadna smrt

Preminuo general Imra Agotić, prvi zapovjednik Ratnog zrakoplovstva

Imra Agotić (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/6
Autori: Davor Ivanković, Petar Grubišić, Sonja Hoffman
18.03.2012.
u 12:00

Prema prvim informacijama generalu je otkazalo srce, a unatoč brzoj reakciji liječnika i pokušaju reanimacije, nije mu bilo pomoći

Te olovne i teške 1991. jedna je odmjerena i sigurna u sebe osoba, u ljetnoj, maskirnoj uniformi Zbora narodne garde, na gotovo svakodnevnim pregovorima u zagrebačkom hotelu “I” s generalom JNA Andrijom Rašetom, svojim odlučnim istupima stvarala nadu i pokazivala da Hrvati pristaju samo na ravnopravne pregovore sa silnicima iz jugoarmije. To je bio Imra Agotić. Njegovo je iskustvo Hrvatskoj tada bilo nužno, a i Franjo Tuđman je smatrao da je Agotić, kao časnik koji je, prije nego što je prešao na hrvatsku stranu, bio najvažniji kontraobavještajac 5. korpusa JNA, dobar izbor. Kada su pregovori prestali, Agotić se dobro snašao i u ratu, a njegove su zasluge stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Više od dvadeset godina poslije, u nedjeljno jutro, umirovljeni general zbora Imra Agotić srušio se u svom domu na zagrebačkom Srebrnjaku. Zabrinuti susjedi (a to su Špegeljevi i Gotovinini) mogli su vidjeti brzi dolazak hitne pomoći.

Preminuo je u KBC-u Zagreb, gdje je prevezen nakon što mu je pozlilo. Nešto prije 8 sati iz njegove kuće pozvana je Hitna pomoć. Kada je hitna stigla, general je bio bez svijesti, a liječnicima je rečeno da se jednostavno srušio. Iako je odmah prevezen u KBC Zagrebu u kojem su ga pokušali reanimirati, liječnici, nažalost, nisu mogli učiniti ništa. Prema prvim pokazateljima, liječnici kažu kako mu je otkazalo srce.

Bio je karizmatik

Agotić je rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, pokraj Đakova, a široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik HRZ-a te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto ‘95. i Oluja.

Iza sebe ostavlja suprugu i dvije kćeri.

– Bio je karizmatična osoba zbog koje su mnogi prešli u Hrvatsku vojsku jer su osjetili sigurnost – komentirao je vijest dugogodišnji prijatelj, umirovljeni general Josip Štimac, koji se u petak zadnji put vidio s Agotićem.

– Trudio se političarima racionalno dokazati kakva treba biti HV u ovim uvjetima – kaže Štimac. Sjeća se 1991. kada je “Imra među prvima shvatio što se događa i postao, uza Stipetića i Tusa, perjanica tadašnje hrvatske vojske”. Organizirao je i angažirao i dva vukovarska Jastreba.

Svjedočio i u Haagu

– Šokiran sam. Šta? Umro Imra Agotić? Kada? Nisam znao. Stvarno sam šokiran. Odlično ga poznajem. Bili su jako dobri, pa on mi je bio prvi zapovjednik u ZNG-u. On je čovjek koji je obilježio Domovinski rat, među prvima se dobrovoljno javio. Surađivali smo i poslije rata te se često družili. U posljednje vrijeme surađivali smo kroz programe za branitelje i rješavanje statusa vukovarskih branitelja. Izražavam sućut obitelji – kaže Branko Borković, Mladi Jastreb.

– I ja sam šokiran. Nisam znao. Nas dvojica poznajemo se više od 40 godina. Imra je bio izniman čovjek i izniman časnik. Duboka sućut njegovoj obitelji. Znam da se među prvima pridružio ZNG-u, ja sam došao poslije njega. Imra je bio veliki znalac, domoljub i čovjek. Taj se gubitak teško može preboljeti – kaže Mile Dedaković Jastreb. Petar Stipetić, od tuge je mogao samo reći: “Bio je moj veliki prijatelj”.

Agotić je 2003. svjedočio i u Haagu, u procesu Miloševiću. Rekao je da JNA nije poštovala sporazum o neutralnosti vukovarske bolnice. Opisao je i da su se početkom rata srpski nacionalisti počeli uzdizati do visokih zapovjednih pozicija u JNA. Početkom 1991. iz SSNO-a dobio je informacije o planu stavljanja cijele Hrvatske pod kontrolu JNA. “To je bio plan koji je egzistirao u drugoj polovici 1991. da bi se poslije korigirao te se išlo na plan B, kako sam ga zvao, da se Hrvatska stavi pod kontrolu do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag,”, posvjedočio je u Haagu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije