Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.02.2017. u 20:43

Plenkoviću valja priznati da je dolaskom na vlast manirom vještog diplomata prigušio radikale iz svojih redova i eutanazirao nacionalističku histeriju

Četiri mjeseca vladao je premijer Andrej Plenković državom bez velikih stresova. Komotna situacija u kojoj se našao nije bila rezultat rada Vlade, već stabilnih gospodarskih odnosa unutar Europske unije, a većim dijelom strategije kupovanja vremena.

Plenkoviću valja priznati da je dolaskom na vlast manirom vještog diplomata prigušio radikale iz svojih redova i eutanazirao nacionalističku histeriju. To je podjele u društvu, koje su kulminirale za vrijeme njegova prethodnika na čelu HDZ-a, svelo na podnošljivu razinu.

Međutim, relativan mir, sada je očito, Plenković je kupio metodom odgađanja donošenja odluka, a razna povjerenstva, poput onoga za Inu ili za suočavanje s avetima prošlosti, pokazuje se danas, poslužila su kao tepih za prikrivanje nereda. Danas sve dolazi na naplatu. Kupljenog vremena je malo, a teških odluka na čekanju puno.

Donekle je shvatljiva politička kalkulacija da se krupne stvari rješavaju nakon lokalnih izbora, no nadolazeći tsunami problema valjalo je predvidjeti. Hrvatsku čeka val poskupljenja, a građane pad standarda i to za Plenkovića u nezgodnom trenutku – tik pred izbore.

Vlada ne može kontrolirati cijene energenata na otvorenom tržištu. Ali može stvoriti okvire u kojima će zadržati određene poluge moći. Deregulacija plinskog tržišta samo je banalan primjer. Ako je Vladi nezgodno pred izbore priznati narodu da će cijena plina rasti, onda nije trebala ići u deregulaciju tržišta. Međutim, odluka da se tržište plina još ne otvara značila bi zamjeranje Bruxellesu, a Plenković na to nije spreman.

Ina je primjer na kojem je premijer također pokazao neodlučnost. Prošlo je dva mjeseca od gubitka arbitražnog spora s MOL-om i objave da se ide u reotkup Ine. Do danas nismo doznali na koji bi se način to trebalo sprovesti.

Međutim, Ina je sporadični problem u usporedi s nedaćama koje bi za nacionalnu ekonomiju uzrokovalo posrnuće Agrokora. Dužnički problemi te najznačajnije domaće kompanije nisu novost, a signal za uzbunu dat je još početkom godine kada je Agrokoru snižen kreditni rejting. Prošlotjedna vijest da je Vlada počela razmatrati modele pomoći Agrokoru, ohrabrujuća je. No, je li pravovremena?     

>> Kako je SDP otkrio da Plenković želi uvesti kalifat?

>> Kako je Goran Marić postao najmoćniji ministar u Vladi

Ključne riječi

Komentara 11

MI
Mimizo
22:04 28.02.2017.

plenkiju su najveći problem mediji koji daju prevelik prostor oporbi koja sve ocrnjuje što god da napravi pa mediji bi trebali znati tko je vlast a tko oporba kod nas je sve naopako pa bernardić i prdoljak svaki dan iskačuu iz pašteta na televiziji

NE
Neo001
21:07 28.02.2017.

Plenkovićev problem osim brojnih problema koje treba riješiti je partija koja je ostavila sve te probleme i koja se vodi onom "što gore, to bolje", jer jedino u tome vide šansu za povratak na vlast i sprječavanje lustracije koja bi pokosila partiju. Uz to partijski mediji su na usluzi antihrvatskim grupacijama da sve nužne reforme blate i spriječe

BA
ban1903
00:06 01.03.2017.

Zašto pojedinci ne žele uspjeh ove vlade? Zbog poznatog hrvatskog jala... Dok svima u zemlji ne bude interes napredak Hrvatske, teško ćemo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije