Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NERIJEŠENA PITANJA

Premijer Vojvodine Igor Mirović želi vilu u Lovranu i odmaralište u Crikvenici

Lovran
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
23.07.2016.
u 12:00

Brojna su još neriješena pitanja nasljednica SFRJ, a još kad se tome pribroji ratna šteta, bit će ih i više

Četvrt stoljeća nakon raspada Jugoslavije, nova vlada Vojvodine, kojoj je na čelu nekadašnji šešeljevac Igor Mirović, nastavit će s potraživanjem nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji, vile u Lovranu i odmarališta u Crikvenici, te vile na Bledu i trosobnog stana u Radovljici, objavili su mediji u Vojvodini.

Te su nekretnine bile u društvenom vlasništvu, a tadašnja Socijalistička autonomna pokrajina Vojvodina imala je pravo raspolaganja.

Jovan Lazarov, vojvođanski zastupnik iz vladajuće Srpske napredne stranke, kojoj je na čelu Aleksandar Vučić, izjavio je kako će se boriti do kraja.

– Borit ćemo se za svaki dinar. Zašto bismo se odrekli? Nemamo pravo odreći se imovine koju su stvarale generacije – rekao je Lazarov za beogradsku Politiku.

Nakon raspada Jugoslavije, Hrvatska je nekretnine prodala. Vojvođanski naprednjaci navode kako njihov zahtjev ima temelj u bečkom Sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ, koji je stupio na snagu 2004., u aneksima A i G.

Prema tim aneksima, sva nepokretna državna imovina SFRJ prelazi na onu državu sljednicu na čijem se teritoriju nalazi, ali je drugačije za privatnu imovinu i stečena prava građana i drugih pravnih osoba SFRJ. Ta imovina i prava trebala bi biti zaštićena i vraćena u skladu s normama međunarodnog prava.

Vilu na Bledu sad koristi ministarstvo obrane Slovenije. Njima je vojvođanska vlada uputila opomenu prije nego što pokrene sudski postupak. 

>> Stan bivše SFRJ u New Yorku htio kupiti i glumac Jack Nicholson

Komentara 36

ST
stric8
12:35 23.07.2016.

....ovi opančari uvjek isto , pronalaze nekakve ugovore po kojima imaju prava a zanemaruju one ugovore po kojima imaju obaveze...

BJ
Bjelovar112
12:29 23.07.2016.

Kada bi oni platili ratnu stetu ne bi im palo na pamet bilo sto potrazivati. Apsurd je da je taj Vucic i kompanija sudhelovala u tome i sad jos pametuju

JE
Jednakost
12:51 23.07.2016.

Dobro gospodo, ali prvo ratnu odstetu platite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije