Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA

Premijer Plenković sastao se s švicarskom predsjednicom Leuthard, evo o čemu su razgovarali

Plenković, Leuthard
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
25.04.2017.
u 15:40

Gospodarska razmjena dviju zemalja iznosi oko 300 milijuna eura i Plenković se slaže da tu postoji mnogo prostora za napredak

Odnosi Hrvatske i Švicarske vrlo su kvalitetni, ratifikacijom Protokola III. riješen je problem slobodnog kretanja hrvatskih radnika i sada je potrebno jačati gospodarsku suradnju, suglasni su hrvatski premijer Andrej Plenković i švicarska predsjednica Doris Leuthard

"Prošle godine smo zabilježili porast u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 16 posto, ali još mnogo toga može učiniti", rekla je Leuthard u utorak nakon sastanka s Plenkovićem. 

"Našim je gospodarstvenicima važno prenijeti poruku da je Hrvatska stabilna zemlja u kojoj postoje visokobrazoani kadrovi i da postoji siguran pravni okvir.  To su za švicarske ulagače najvažniji preduvjeti", rekla je Leuthard dodavši da njezina zemlja cijeni reforme i napredak ostvaren u RH.

Gospodarska razmjena dviju zemalja iznosi oko 300 milijuna eura i Plenković se slaže da tu postoji mnogo prostora za napredak. 

"Razgovarali smo o unapređenju gospodarske suradnje, unapređenju daljnjih investicija, realizaciji programa koje Švicarska ima za suradnju s Hrvatskom, za što joj na raspolaganju stoji 45 milijuna švicarskih franaka", kazao je Plenković.  

"Dogovoren je čitav niz projekata socijalne kohezije koji će startati od svibnja ove godine, a krenut ćemo ove godine i s projektima na smanjenju nezaposlenosti i zaštiti okoliša", kazala je Leuthard.

Prije nešto više od dva mjeseca potpisan je prvi u nizu ugovora u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Od Švicarske je Hrvatska nepovratno dobila više od 21 i pol milijuna franaka za ulaganje u Gorski kotar. Novac će se utrošiti u pripremu natječajne dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na tom području i tako poboljšati uvjeti života.  

Plenković i Leuthard razgovarali su i o suradnji u znanosti. 

"U tome je prije svega važnu ulogu imao program Horizon 2020. Ustanovili smo da na području znanstvene suradnje i suradnje viskoškolskih ustanova imamo 48 zajedničkih projekata. Kao što znate, švicarska su sveučilišta na jako dobrom glasu i suradnja s Hrvatskom pokazuje koliko je važno i kvalitetno obrazovanje u vašoj zemlji", kazala je Leuthard.  

Oboje čelnika pozdravilo je odluku vlade u Bernu u prosincu o ratifikaciji Protokola III. kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje na hrvatske državljane.

Plenković je istaknuo da između 60.000 i 70.000 Hrvata živi u Švicarskoj i da su važna sastavnica te zemlje i važna poveznica vrlo kvalitetnih odnosa dviju zemalja. 

>> Nekad srpska kuća, pa ustaški centar, milicijska stanica i danas – vrtić

>> HDZ i dalje ima najveću potporu, Živi zid prestigao Most

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
16:05 25.04.2017.

dezurni kriticari oblacenja Predsjednice Kolinde,gledajte kako je obucena Predsjednica CH.

DU
Deleted user
16:07 25.04.2017.

Štovani gospodine Plenkoviću, umjesto da diskutiramo o "kvalitetnom" odnosu između Hrvatske i Helvecije, molim da naša uvažena vlada skup sa nadležnim institucijama odradi svoj posao i poradi na dosljednom poštovanju Bilateralnih ugovora I i II između EU-a i Švicarske Konfederacije. Znam da Vama nije skroz jasno kakvi su to ugovori ali ugovore koji su sklopljeni treba poštovati. Helvecija i previše uplaćuje u europske kohezijske fondove da bi to EU-perjanica Hrvatska mogla ignorirati. I: neznanje ne štiti od odgovornosti... Hopp Schwiizz!

Avatar mama mia
mama mia
05:02 26.04.2017.

Uz našeg premijera u plavom bolje bi pasala plavuša u crvenoj haljinici bila bi to slika i prilika za naslovne stranice svjetskog žanra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije